I, eto im, neka slave Dražu i četničke koljače, koljače u Foči i Višegradu, neka slave Miloševića, pa će daleko dogurati

I, eto im, neka slave Dražu i četničke koljače, koljače u Foči i Višegradu, neka slave Miloševića, pa će daleko dogurati

Legendarni general, partizanski narodni heroj i diplomata Jovo Kapičić u mnogim intervjuima govorio je između ostalog i o načinu na koji je uhapšen vođa četničkog pokreta Dragoljub Draža Mihailović.

U intervjuu iz 2011. godine, za sarajevske Dane, o hapšenju Mihajlovića, Kapičić kaže:

“Naravno da sam ga uhapsio! I to mi ne opraštaju. Zanimljivo, ne spominju ko nam je pomogao da ga uhapsimo. Ne govore kako je Nikola Kalabić sarađivao sa nama, sa UDB-om i šta je Draža, onako prljav i jadan, u kancelariji Krcuna Penezića, u Đušinoj ulici, rekao kad sam ga predao Krcunu i (Aleksandru) Leki Rankoviću.”

Šta je rekao?

“Osim srpskog, ima li još negdje u svijetu naroda u kome zamjenik pristane da izda svog vrhovnog komandanta?! To je rekao”.

“I, kada me optužuju da sam im uhapsio Dražu, zašto ne kažu da to nisam mogao učiniti sam? Pa, Aleksandar Ranković, Srbin, antifašista i jedan od najhrabrijih ljudi koje sam vidio u životu. Kada je umro, ispratilo ga je preko stotinu hiljada Beograđana. Ko će njih ispratiti, što se ne zapitaju?! I, eto im, neka slave Dražu i četničke koljače, koljače u Foči i Višegradu, neka slave Miloševića, pa će daleko dogurati.”

Posljednjih dana svjedočimo kako pristalice četničkog pokreta Draže Mihajlovića, u Srbiji, BH entitetu Republici srpskoj i Crnoj Gori održavaju parastose i pomene na godišnjicu smrti zločinca Mihajlovića.

Draža Mihajlović strijeljan je 17. jula 1946.  godine. Ne zna se gdje je sahranjen. General Jovo Kapičić, za koga se vjerovalo da zna gdje su posmrtni ostaci Draže Mihajlovića, u nekim TV intervjuima, govorio je:

“I da znam gdje je sahranjen, neću vam reći pa da ćete crć”.

(Antena M/MiruhBosne)

Previous Na Žutoj tabiji prvi Festival sevdalinke kao dodatna turistička ponuda tokom SFF-a
Next Muzaffer Çilek izgradio han u Srebrenici: 'Ova dva dana u godini je sve besplatno'

You might also like

HISTORIJA

Veležupa Raška bila je jedna od veležupa Velike Banovine Bosne

– U ‘Listini bana Kulina’, stoji točno i razgovijetno zapisano da je Kulin bio – “bos’nski Ban’”. -Kad sam razrađivao strukturu države ‘Velikih Banova’ i ‘Banova’ u Bosni i oko

HISTORIJA

Kako se 1971. povela diskusija o Tvrtkovom grbu kao novom obilježju Bosne

Od kako je krajem avgusta 2023. postavljen spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću u Sarajevu – ne prestaju diskusije u vezi s tim. Nema tu puno akademskih diskusija, budući da se svaka medijska

BAŠTINA

Ostaci jedinog preživjelog molitvenika pripadnika Crkve bosanske

RUKOPISI CRKVE BOSANSKE Izvor: Tragom pisane baštine BiH