IGK: Sramno, antisarajevski, antibosanski, anticivilizacijski je prezentirati četničku seriju i film na Sarajevo Film Festivalu

IGK: Sramno, antisarajevski, antibosanski, anticivilizacijski je prezentirati četničku seriju i film na Sarajevo Film Festivalu

Sramno, antisarajevski, antibosanski, anticivilizacijski je prezentirati četničku seriju i film na Sarajevo Film Festivalu. “Heroji Halijarda” je četnička drama Radoša Bajića.


Festival koji je nastao u opsadi Sarajeva kao umjetnički odgovor zločinu agresije na BiH i genocida nad njenim građanima, posebno Bošnjacima, kao odgovor opsadi Sarajeva ne može predstaviti četnike kao pozitivna vrijednost.


Historijska je istina, zasnovana na brojnoj dokumentacionoj građi da je četnički pokret fašističkog, ekstremno nacionalističkog, genocidnog karaktera.


Polazna tačka četničkog pokreta je ideja vodilja o “Velikoj i homogenoj Srbiji”, koja se temelji na shvatanju da Srbi trebaju biti vodeća nacija na Balkanu. U tom cilju je, radi formiranja takve države i okupljanja svih Srba u jednoj državi zbog “spasavanja srpstva”, agresivni rat zagovaran kao nužnost.
U cilju ostvarivanja homogene srpske državne zajednice, četnički planovi predviđaju integralno istrebljenje i čišćenje BiH, Sandžaka, Kosova od Bošnjaka i Hrvata. Po tom programu za Bošnjake nije bilo mjesta u etnički čistoj “Velikoj Srbiji”. Svi četnički programski dokumenti su isticali potpuno fizičko istrebljenje Bošnjaka.


Kontinuitet ideologije, politike i prakse srpskog velikodržavnog projekta (“svi Srbi u jednoj državi”) je ponovo devedesetih godina XX stoljeća obnovljen i eskalirao osvajačkim agresivno genocidnim ratovima i brojnim drugim zločinima protiv čovječnosti i međunarodnog prava, uključujući i genocidom nad Bošnjacima u BiH.


IGK je više puta upozoravao najodgovornije svjetske politčke i akademske subjekte o djelovanju i fašističkim okupljanjima paravojnih grupa.


Sarajevo Film Festival ne treba biti mjesto na kome će se promovisati ideje četništva –reakcija je Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).

Previous Čudan pokušaj zbunjivanja Bošnjaka pokazao akademsku (ne)pismenost - varijanta, a ne varvarizam!
Next Bosanski zmajevi igraju protiv Mađara - treba li nam Jordan?

You might also like

ŽIVOT

Po 500 KM za 48 porodica koje su u ovoj godini dobile blizance, treće, četvrto i svako naredno dijete

U Općini Novi Grad upriličen je prijem i uručenje rješenja za dodjelu simbolične pomoći od po 500 KM za 48 porodica koje su u ovoj godini dobile blizance, treće, četvrto

NAŠI DANI

SAD: sankcije Milanu Tegeltiji i Mirsadu Kukiću

Američki State Department uveo je danas sankcije bivšem predsjedniku VSTV-a BiH Milanu Tegeltiji i predsjedniku PDA Mirsadu Kukiću, saopštio je američki državni sekretar Antony Blinken. Tegeltija i Kukić, pojašnjava se

NAŠI DANI

Bošnjaci u Srebrenici proglasili pobjedu!

Bošnjaci u Srebrenici proglasili pobjedu Razlika je 600 glasova u korist Mladena Grujičića. Odlučuju glasovi poštom. Bošnjaci imaju 1.600 glasova poštom – javlja FTV. Ćamil Duraković , član izbornog štaba