IMPOTENTNI REFERENDUM: Brčko, karika koja Dodiku nedostaje

http://www.6yka.com/img/s/656x350/upload/images/1%20Avgust%202014/brkica.jpg

Pogledajte dobro ovu kartu. Sterilna je, jasna, a bogme i glasna. Ovako Google vidi Bosnu i Hercegovinu. Pogledajte malo bolje. Vidte li džepić koji dijeli Republiku Srpsku na dva dijela. 

Autor: Dragan Bursać

Taj džepić je Distrikt Brčko, a ta dva dijela za potrebe teksta ću nazvati Istočna i Zapadna Republika Srpska. A, sad se prisjetite svakodnevne mantre predsjednika RS-a, Milorada Dodika, koji priča o nekakvom otcjepljenju i samostalnosti Republike Srpske.

Hajde da ukomponujemo te dvije priče. Kako bi to gospodin Dodik otcijepio Republiku Srpsku, „cijelu iz dva dijela“, i šta bi sa njom tako otcijepljenom. Hajde jednom za svagda da formalno logički okončamo tu budalastu hipotezu.

Karadžićevim stazama disolucije

Prvo i osnovno, Republika Srpska je entitet u Bosni i Hercegovini koji je teritorijalno nepovezan. Da oproste slabovida i slijepa lica, ali to je tako. Pa, da li Milorad Dodik planira da otcijepi samo Istočni dio te Republike Srpske, koji je siromašniji, ekonomski zaostaliji i sa manje stanovništva i da ga pripoji Srbiji? Evo, neka mu u hipotezi bude. Kuda će i kako taj Istok otići? Srbija ga definitivno neće. A, i da hoće, ne smije, ne može i neizvodljivo je. Crnoj Gori ne pada na pamet da se bakće ovim pitanjem, pa mi je jedino logično objašnjenje da se pripoji Republici Hrvatskoj. No, to, opet, neće Milorad Dodik. Ta, ne bori se on, valjda, za veliku Hrvatsku, već za samostalnu Srpsku. Dakle, samostalna Istočna Republika Srpska?! Ha? Čekajte malo, pa zar ne bi bio najveći izdajnik u istoriji zapadnog krajiškog Srblja, od Karadžića naovamo, kada bi tako nešto uradio. Dakle, model o Istočnoj Republici Srpskoj, u bilo kojoj izmaštanoj varijanti, otpada.

Pogledajmo Zapadnu Republiku Srpsku. Pored zlohudog termina, koji u sebi nosi prefikse „zapadno“ i „srpski“ u naslovu i koji je uvijek propadao kao konstrukt, ova bi tek opcija bila utopistička. Bacimo opet pogled na Googlov svevid. Zapadna Republika Srpska je tek ostrvo omeđeno Hrvatskom i Federacijom BiH. Opcija Hrvatske obogaćene Banjalukom kao njenim stonim gradom je suviše NDH-ovska, pa će je Milorad sa gnušanjem odbiti. Ostaje apsurd da se taj Zapadni dio može priključiti jedino Federaciji BiH. Ali, hej, on je već spojen sa tim entitetom i čini državu Bosnu i Hercegovinu. A, to je za velikog maga otcjepljenja i nezavisnosti opet neprihvatljivo, iako je jedino tačno.

Ostrva, tuneli i vijadukti mašte lude

Treća mogućnost je nezavisna teritorijalno ujedinjena Republika Srpska, koja će kao kakav izmađijan Pijemont levitirati tu gdje jeste. Dakle, prvo predstoji bitka za Brčko, kariku koja nedostaje Republici Srpskoj i koja je trn u oku svakom nacionalisti koji drži do sebe. Sa pravom se zato ljute srpski desničari koji se gnušaju Distrikta, jer je valjda njima najjasnije da u virtuelnim sukobima bez tog Brčkog, Republika Srpska ne može ni maštati o nekakvoj samostalnosti.

Jasno je ovo sve Miloradu Dodiku, ali je lijepo pojasniti i narodu zašto je teritorijalno, geografski i toponimski otcijepljena RS od BiH NEMOGUĆA, ali nemoguća i neizvodiva misija, pa sve da Mile na svojoj strani rovova ima na 100 hiljada Kozaka, zilota i lokalnih nacionalista sa punim naoružanjem i da su, dakako, EU i NATO na odmoru. Opet bi bilo nemoguće. Jer trebalo bi napraviti taj naprvo kartografski ponton, prisajediniti Brčko i uvezati RS u jednu cjelinu, što se neće desiti i što se ne dešava.

A, šta ako Dodik konačno sprovede referendum u kome bi se, sigurno, plebiscitarno bar 85% stanovništva izjasnilo za samostalnu Republiku Srpsku? Pa, onda bi Mile morao izaći pred narod i reći im da je zajebao stvar. Zašto?

Pa to bi vam bilo, poređenja radi, kao kada bi raspisali referendum o nezavisnosti Brača i Hvara, gdje će se stanovnici ova dva ostrva složiti da žive na spojenom ostrvu, nezavisnom od Hrvatske i koje će se zvati recimo samo Hvar. Jasno Vam je kolike su razmjere ove budalaštine? Jasno Vam je, dakle, da se Hvar i Brač niti uz svu dobru volju još boljih otočana ne mogu spojiti, koliko god natezali konopce na svojim molovima?! E, isti slučaj je i sa Republikom Srpskom. Koliko god Dodik bio demokratičan (a, nije), ne može priuštiti svom plebsu višemilionski referendum o ničemu, u vezi ničega, da bi dobio ništa.

Eventualno može predložiti neki ludi vijadukt preko Distrikta, kao što je onomadek predlagao Karadžić, pa da se vijaduktira i spoji istok i zapad Srpske. Ono, istinabog, postoje takva čudesa od nekoliko desetina kilometara i nekoliko stotina milijardi eura u Kini i služe za transport vode. Dakle, ni u maštanju, Dodik ne bi spomenuo ovu budalaštinu, koja je i za njega suviše grandiozna. Primjera radi, autoput Bijeljina- Banjaluka-Šipovo-Split je mala maca za ovu priču. A, on je, koliko god to ludo zvučalo, bio sastavni dio obećavajaćih narativa predsjednika u nas. Opet, postoji solucija bušenja tunela i podzemno uvezivanje Republike Srpske. No, ta je opcije suviše hamasovska, a i naš narod je do zla boga lijen i neće da kopa.

Dodik, mislilac

I šta ostaje. Gledajući kartu, svakom srpskom nacionalisti ostaje da ljutito pljune u ekran, da kao uvrijeđeno dijete napiše kakvo objašnjenje o „srećnom srpskom kraju u Velikoj Srbiji“, da odštampa Google kartu, zgužva je i zapali. Ili da zuri u Sunce i oblake u vječitoj pat poziciji ili, kako bi Dodik rekao, u „vječitoj privremenosti“.

Doduše, treba biti fer pa reći kako Dodik smatra da je BiH vječita privremenost. I ima u toj rečenici nekog treptaja razuma, ali isto tako je priča o otcjepljenju Republike Srpske vječita privremenost kuhanja srpskog glasačkog lonca sa narodom u njemu.

I zato, poslije svega, treba završiti sa bilo kakvom pričom na ovu temu. Ona je šuplji konstrukt, kaša, velim, u kojoj se kuha narod već nekoliko izbornih  ciklusa. Tabula rasa srpska koja više ni Miloradu ne donosi glasačku prevagu.

Dragan Bursać je novinar i kolumnista BUKA portala, članak je objavljen na pomenutom portalu 09.08.2014.

Previous Bošnjaci se ne smiju odreći presude MSP
Next Alija Izetbegović - nekoliko kratih poruka

You might also like

RIJEČ

POSLJEDNJA LINIJA ODBRANE Probosanska strana ne smije pristati na plan Murphyija i Schmidta za državnu imovinu, država Bosna mora biti jedini titular!

Malo ko je vjerovao da će Rezolucija o konsocijativnom federalizmu u BiH Evropskog parlamenta, donesena 15. februara 2017. godine, operacionalizaciju doživjeti šest godina poslije u homogenoj diplomatskoj partituri u troje

RIJEČ

Dino Mustafić: Evropska izdaja Bosne

Bosna je kroz istoriju uvijek bila i ostala čak više i od države: ideja i kultura. Zato se za nju vrijedi boriti do kraja, čak iako ste umorni od svega.

RIJEČ

Pettigrew: Zauvijek prekinuti s politikom ustupaka genocidnim ciljevima RS-a

Profesor filozofije i studija holokausta i genocida s Univerziteta Southern Connecticut u SAD-u David Pettigrew izjavio je na današnjoj sesiji Kruga 99 da je brojnim presudama utvrđeno da je RS bila