Iz Bihaća put Srebrenice krenuli biciklisti i maratonci

Iz Bihaća put Srebrenice krenuli biciklisti i maratonci

Pod motom “Da se nikada ne zaboravi i nikome ne ponovi“ danas je put Srebrenice krenulo oko tri stotine učesnika biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica, javlja Anadolu.

“Idem 15. put taj, moto da ovo ne smije zaboraviti, da nam se ne ponovi i da odamo počast nevino ubijenim u Srebrenici, nema nijednog bicikliste koji ne pusti suzu kada dođemo na mezarje“, kaže Ahmet Alibabić iz Bihaća.

Isti je motiv i ostalim učesnicima koji su došli iz drugih zemalja samo da bi bili dio ove , kako kažu, istinski tople ljudske karavane, među kojima je već 11 put i Mile Vukelić iz Gospića.

“Uz pokojnog Branu Verišića sam čuo, i uključio i svake godine učestvujem. Ne možeš ostati ravnodušan, ta hladnoća tamo, neopisivo. Sa porodicama, kada vidim majke, ne možeš ostati ravnodušan i ne mogu zamisliti da to neko negira, kaže Mile Vukelić iz Gospića iz Hrvatske.

Slično misle i drugi učesnici.

“Zločin genocida, ne smijemo zaboraviti, žrtve ne smijemo zaboraviti ne, smijemo dozvoliti negiranje genocida odnosno sudski utvrđenih činjenica, ja posebno želim danas, majkama Srebrenice, odnosno preživjelima, reći da smo uz njih, uvijek i svugdje i da suosjećamo s njima, pogotovo ovih julskih dana“ kaže Senad Dorić iz Sarajeva.

Među učesnicima svake je godine i Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona.

“Ovo je prilika da 19. put, kao biciklistički maraton prođemo kroz Bosnu i Hercegovinu, ali od samog početka, svi Krajišnici, pa i ovi danas okupljeni , planinari koji su jučer krenuli, danas biciklisti, sutra motoristi uz moto „da se ne ponovi“ nosimo poruku mira, ali i ono što Krajina pokaže, da smo najdržavotvorniji dio Bosne i Hercegovine i tu poruku podrške porodicama ali i poruku državotvornosti nosimo kroz BiH“, kaže Mustafa Ružnić, premijer USK i učesnik 19. biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica. .

I organizatori ističu da je susret sa bh. građanima na ruti dugoj 500 kilometara jedan od najznačajnijih momenata samog maratona.

“Dakle, 19 put, ista ideja. Krećemo sa zapada, 500 kilometara, u dvije etape prolazimo kroz cijelu BiH dolazimo na Drinu na istok i stavljamo naglasak na Srebrenicu i genocid koji se tamo desio. I susrećemo mještane u Bosanskom Petrovcu , Ključu, Jajcu, Olovu, Kladnju, čuvamo sjećanje na njihovu žrtvu i nećemo dozvoliti da se ovo ponovi, kaže Ermin Lipović, predsjednik OO Biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica.

Iz Bihaća je put Srebrenice krenulo oko 300 biciklista iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Švicarske i Amerike, a na putu će im se priključiti i brojni biciklisti iz drugih bh. gradova.

Iz Bihaća je danas startao i 14. trkački maraton “Bihać Srebrenica“ u kojem učestvuje oko 25 maratonaca iz BiH i inozemstva

“Meni lično osmi je put, a 14 godina maratonci na ovaj način odaju počast žrtvama , nosimo poruku da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica. Moramo čuvati sjećanje na njihovo stradanje i žrtvu“ kaže Hazim Šabić, jedan od učesnika maratona „Bihać Srebrenica“.

Iz Bihaća put Srebrenice krenuli i maratonci

Učesnici maratona Bihać – Srebrenica u tri dana pretrčat će , 490 kilometara i proći kroz Bihać, Bosanski Petrovac, Ključ, Jajce, Travnik, Sarajevo, Semizovac, Olovo, Vlasenica, Konjević Polje i u Srebrenicu stižu u ponedjeljak 10.jula, gdje će sa ostalima u utorak, 11. jula klanjati džennazu ubijenim Srebreničanima.

Izvor: Agencije

Previous Kada smo bili u najvećem usponu, odlučili smo da se vratimo u Bosnu i Hercegovinu
Next Dominacija naše plivačice: Beogradski bazeni 'plitak potok' za Lanu Pudar

You might also like

NAŠI DANI

Kanada: Jevrejski demonstranti sjede ispred ureda političara, traže prekid vatre u Gazi 

Organizirani su protesti ispred ureda desetak kanadskih političara, uključujući ministricu vanjskih poslova Melanie Joly, kojima se traži prekid vatre u Gazi. Grupa Nezavisni jevrejski glasovi kaže da je 17 ureda

NAŠI DANI

Povodom 30. godišnjice formiranja 3. korpusa ARBiH – otkriveno spomen obilježje poginulim pripadnicima MUP-a ZDK i održana svečana akademija

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković i policijski komesar Rusmir Šišić otkrili su spomen obilježje pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova koji su dali živote u redovima policije tokom odbrane

NAŠI DANI

Humanitarci iz naše zemlje pomažu u školovanju mališana u Burkini Faso

Međunarodni forum Solidarnosti uz pomoć humanitraca širom Bosne i Hercegovine, svake godine obezbijedi humanitarnu pomoć i školovanje za hiljade djece. Sretno poslijepodne u jednoj od najsiromašnijih zemalja na svijetu. Mališani