Izbori: SDA vodeća za državni i federalni parlament, kao i u svim kantonima s bošnjačkom većinom

Izbori: SDA vodeća za državni i federalni parlament, kao i u svim kantonima s bošnjačkom većinom

Jučer održani Opći izbori u Bosni i Hercegovini izazvali su nemalu pažnju domaće javnosti. Izlaznost je oko pedeset posto, a o istima su govorili skoro svi.

‘Dan demokratije’ ipak je bio prividan. Po zatvaranju birališta mnoge je iznenadila odluka Visokog predstavnika koja se odnosi upravo na Izborni zakon. Ista favorizuje HDZ i dodatno jača etničke podjele u našoj zemlji, reći će politički analitičari.

Pobjednici u utrci za Predsjedništvo, koja je i pobudila najviše pažnje, su Željko Komšić, Željka Cvijanović i Denis Bećirović. Tako je M. Dodika zamijenila Cvijanović, Komšić je s desetak posto više glasova u prednosti nad Borjanom Krišto, dok je kandidat velike koalicije različitih stranaka, Denis Bećirović, nadmašio SDA lidera Bakira Izetbegovića – s dvadesetak procenata više osvojenih glasova, na uzorku od oko 85 posto prebrojanih biračkih mjesta.

SDA je pak vodeća za državni parlament – 185.299 glasova (oko osamdeset posto prebrojanih biračkih mjesta), ispred federalnih partija HDZ, SDP… Iz manjeg bh. entiteta najviše glasova osvojio je SNSD.

Stranka Demokratske Akcije vodeća je i za parlament FBiH – 24,5 posto osvojenih glasova, dok je HDZ na 15,1 posto. Slijede SDP i DF. SDA je vodeća u najvećim kantonima poput Sarajevskog, Tuzlanskog i ZDK.. faktički u svakom kantonu s bošnjačkom većinom, dok HDZ vodi u preostalim. Kada je riječ o KS, odmah iza SDA nalazi se NiP, potom SDP, te Stranka za Bosnu i Hercegovinu.

Kada je riječ o kantonima CIK je obradio više od 70% biračkih mjesta.

Možemo zaključiti da su pobjednici Općih izbora 2022 u Bosni i Hercegovini – Šmit (HDZ), Komšić, Bećirović i SDA.

Previous Sting izvršio svoju građansku dužnost - dan počeo uz bosanski doručak i bosansku kafu
Next Lejla Njemčević nakon pada osvojila 2. mjesto na Svjetskom kupu u Francuskoj

You might also like

NAŠI DANI

Ide primirje: Padavine bi trebale postepeno jenjavati

Obilne padavine koje su ovih dana zahvatile Bosnu i Hercegovinu izazvale su brojne probleme u naseljima neposredno uz riječne tokove. Uslijed plavljenja određenih područja otežana je i putna komunikacija. Najveće

NAŠI DANI

Robert De Niro u Sarajevu, posjetio i Tunel spasa

Holivudski glumac Robert De Niro danas je stigao u glavni grad BiH, a nakon ručka u centru grada, glumac je odlučio posjetiti “Tunel spasa”. Posjetio je i Zlatište i Jevrejsko

NAŠI DANI

Ruže u Drini za bošnjačke žrtve Bratunca iz 1992. godine

Obilaskom mjesta gdje su ubijani Bratunčani tokom 1992. godine i odavanjem počasti nedužnim žrtvama, danas je u Bratuncu obilježena 27. godišnjica stradanja Bošnjaka u ovom gradu u okviru programa obilježavanja