Još jedan veliki uspjeh našeg maestra: Safet Zec pozvan na 60. Venecijansko bijenale

Još jedan veliki uspjeh našeg maestra: Safet Zec pozvan na 60. Venecijansko bijenale

Nižu se značajna priznanja našeg umjetnika – nagrada bh. časopisa Stav za životno djelo – “25. novembar”, medalja za istaknutu ličnost Fondacije Adila Zulfikarpašića, impozantna izložba njegovih slika pod imenom Molitva u Europe House, i sada Venecija…

 Autor teksta: Miralem Pervizović

Na ovogodišnjem jubilarnom 60. Venecijanskom umjetničkom bijenalu značajno mjesto će dobiti i bosanskohercegovački akademski slikar i grafičar Safet Zec. Od strane domaćina mu je upućen poziv da izloži svoja djela u paviljonu Venecije. Sigurno je ovo još jedna potvrda svjetskog uspjeha i prestižno priznanje našem vrhunskom umjetniku. Slučajno sam se zadesio i zajedno sa maestrom slušao ovu vijest iz Venecije koja je samo potvrda njegovog dugogodišnjeg prisustva na svjetskoj likovnoj sceni. Na moje pitanje o prvim dojmovima, maestro Safet Zec mi odgovara:

– Zaista mi je ovo, u nekakvom nizu mojih aktivnosti i izložbi od Francuske, Italije, Njemačke…, ipak bilo iznenađenje. Želio sam svih ovih godina to. Jer, kad dolazi to otvaranje velikih izložbi, kada vidite tu impozantnu masu kulturne svjetske elite i medija, a nekada te nema među njima jer si izostavljen, budeš tužan. Nisi ti dio te svečanosti, tada ti bude, kao i u svemu drugom u životu, žao, i misliš o tome hoćeš li i ti jednog dana biti dio toga i jedan od aktera, kaže Zec.

OVE GODINE SE ODRŽAVA JUBILARNO BIJENALE I SIGURNO JE DA ĆE POZORNOST SVJETSKE JAVNOSTI OVOG PUTA MNOGO VEĆA?

– To mi je drago i ne mogu sve to još da shvatim. Sada slijedi period nekakvog osmišljavanja mog nastupa. Imam iza sebe ogroman period rada i djela tako da se nadam da ću na najbolji način sve to osmisliti. Uz pomoć mojih prijatelja u Veneciji i moje Hane (kćerka) i Gorčina (sin) i selektora koji me izabrao, naći ćemo pravi pristup i rješenje. Biću predstavljen u paviljonu Venecija, ističe on.

Safet Zec prima medalju u Bošnjačkom institutu/Miralem Pervizović

OVOGODIŠNJA TEMA “STRANCI SVUDA” ZAHTIJEVA MOŽDA I NEŠTO NOVO, DA DO OTVARANJA URADITE I DOPUNITE NOVIM SLIKAMA?

– Pa imam već neka djela koja nisu do sada viđena, a uklapaju se u ovu temu, tako da to neće biti problem za mene. Ovog trenutka sam u tom nekom radosnom raspoloženju, da sam dio te velike priredbe, i snaći će se Safet. Ti, Miraleme, znaš našeg nekadašnjeg velikog sportskog komentatora Mladena Delića i njegov čuveni komentar na igru Safeta Sušića kada je govorio: “Ne Safete, ne sam Safete…”. To je bila čuvena utakmica nogometne reprezentacije Jugoslavije protiv Bugarske kada je Safet dao tri gola. Ja ponavljam da sam i ja dio tog miljea, moje porodice i da ću uz pomoć moje djece, Hane i Gorčina,  uraditi to na najbolji način. Jer, ja sam u Veneciji i Italiji ostavio dobre tragove pa će tako biti, nadam se, i ovaj put.

60. Međunarodna umjetnička izložba koja ove godine nosi naziv “Stranci svuda” otvorit će se 20. aprila i trajat će sve do 24. novembra 2024. godine.

Ovogodišnji kustos Umjetničkog bijenala je Adriano Pedrosa i dolazi iz Brazlia gdje radi kao umjetnički direktor Museu de Arte de São Paulo Assis Chateaubriand – MASP, od 2014. godine. Tamo je bio kustos brojnih izložbi, uključujući Histories of Dance (2020) i Brazilian Histories (2022). Nagrađen je nagradom Audrey Irmas za kustosku izvrsnost 2023. koju dodjeljuje Central for Curatorial Studies na Bard Collegeu iz New Yorka. Na vijest da je izabran za kustosa na bijenalu u Veneciji, rekao je:

– Počastvovan sam i zahvalan za ovu prestižnu poziciju, posebno kao prvi Latinoamerikanac koji je došao da bude kustos Međunarodne umjetničke izložbe bijenala, i zapravo prvi koji tako nešto radi na južnoj hemisferi.

Venecijansko bijenale (italijanski: Biennale di Venezia) je najstarija i najprestižnija izložba savremene umjetnosti na svijetu koja se održava svake druge godine u Veneciji. Venecijansko bijenale je jedinstveno po tome što je njegov veliki dio organiziran kao predstavljanje nacionalnih selekcija pored centralne međunarodne izložbe u Izložbenoj palati i u prostoru Arsenala, starog lučkog dijela grada. Svoj rad započeo je 1895. godine sa umjetničkom izložbom Esposizione Internazionale d‘Arte della Città di Venezia. Tokom Prvog svjetskog rata nisu održavane izložbe. Aktivnosti Venecijanskog bijenala proširile su se tokom 1930-ih, festivalima za film (sada jedan od najznačajnijih svjetskih filmskih festivala), muziku, arhikteturu i pozorište. Tokom Drugog svjetskog rata, izložbe na Venecijanskom bijenalu su bile prekinute do 1943. Filmski festival se vratio nakon rata, 1946, muzika i pozorište su se vratili 1947, dok su umjetničke izložbe nastavljene 1948. godine.

Previous Kad se planovi za odlazak iz Bosne pretvore u uspješan biznis kod kuće
Next Kako je „Kalendar Bošnjak" krajem 19. vijeka pisao o marketingu

You might also like

BAŠTINA

Prvi međunarodni kolokvij ‘Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta’

Muzej Hercegovine i Centar za kulturno naslijeđe Međunarodnog foruma Bosna uz financijsku podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, organizuju 27. i 28. oktobra Prvi međunarodni kolokvij Bosanska usmena tradicija u

BAŠTINA

Obilježeno 70 godina postajanja Historijskog arhiva Sarajevo (VIDEO)

  Prigodnim programom u sarajevskom hramu kulture i znanja starom 481. godinu Gazi Husrev-begovoj biblioteci večeras je obilježeno 70 godina postojanja i rada Historijskog arhiva Sarajevo koji od 1948. godine

KULTURA I UMJETNOST

Opera „Zmaj od Bosne“ 13. marta bit će izvedena u BKC Tuzla

Nakon premijernog izvođenja u Sarajevu, opera „Zmaj od Bosne“ 13. marta stiže u Tuzlu, a domaćin će biti Bosanski kulturni centar. Direktor BKC-a Tuzla Edis Bajić gostovanje opere smatra jednim