Jučer privedeni Mirsad Omerović iz Srebrenice pušten na slobodu

Jučer privedeni Mirsad Omerović iz Srebrenice pušten na slobodu

Jučer privedeni Mirsad Omerović, nakon što je noć proveo u Policijskoj stanici u Srebrenici, danas oko podne pušten je na slobodu.

Policija je Omerovića privela zbog njegovog statusa na Facebooku kojim je reagirao na koncert održan u pravoslavnoj crkvi u Srebrenici  11. jula uvečer, neposredno nakon što su u Potočarima ukopani posmrtni ostaci još 30 Bošnjaka ubijenih u genocidu.

Pjesme nacionalističkog, uvrijedljivog sadržaja, koje su odjekivale Srebrenicom, kojim su slavljene ubice onih koji su taj dan ukopavani u Potočarima, pjevane su unutar crkve i, umjesto izraza saučešća i traženja oprosta, preko razglasa odašiljane  Bošnjacima koji žive u Srebrenici.

Nije prvi put da se poganština ovakve vrste, a kakvu, sigurno, ne zagovara niti jedna religija na svijetu, pa ni hrišćanstvo, iz kruga pravoslavne crkve u Srebrenici čuje slavljenje ubica Bošnjaka i zločina počinjenih nad njima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

“Iz godine u godinu, kad god se obilježava neki pravoslavni praznik, iz kruga lokalne pravoslavne crkve, Srebrenicu zasipaju pjesme kojim se prizivaju zločini i slave zločinci čime se vrijeđaju žrtve zločina genocida..

I kad smo pomislili da su iscrpili sve moguće načine uvrede i poniženja žrtava i da ne može gore, dublje, nažalost, ovog 11. jula smo se uvjerili da, ipak, može.

Sve sam prijavio policiji i čekamo njihov odgovor spram onih koji su prijavljeni.

Nije dovoljno samo prekinuti koncert. Da vidimo hoće li odgovarati organizatori koncerta”, kazao je jutros za Politicki.ba glavni imam Srebrenice Damir ef. Peštalić.

Na višegodišnje uvrede bošnjačkih žrtava u Srebrenici koje produciraju pojedini srebrenički sveštenici, do sada nikad nije bilo reakcije kako SPC, Mitropolije dabrobosanske i njihovih najviših predstavnika, tako ni predstavnika OSCE-a u BiH i drugih međunarodnih organizacija.

Godinama, naime, u manastiru Karno u Srebrenici se organiziraju klasične nacionalističke orgije, u kojim, osim jednog broja sveštenika SPC, mnogih počinilaca ratnih zločina koji se još uvijek kriju od pravde,  učestvuju i pojedini lokalni političari iz Srebrenice i iz entiteta Rs.

Njihov pokrovitelj izvjesni iguman Luka, zbog svojih nacionalističkih i mrziteljskih izjava i stavova spram pripadnika bošnjačkog naroda i islama, nikad nije saslušan od strane nadležne policije, niti je kad policija, osim na kojekakvim slavama, zavirila u prostore ovog manastira.

Nema reakcije ni na ponašanje izvjesnog Vojina Pavlovića iz Bratunca na njegovo veličanje ratnih zločinaca, na njegove stalne provokacije Bošnjaka kojim, očito, po uputama „centra“ koji ga plaća i suflira mu šta da radi,  pokušava iznuditi odgovore sa bošnjačke strane koje bi ponudio kao razlog svom ponašanju

Iz Policijske uprave Zvornik jutros je saopćen da je Omerović uhapšen „zbog sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanja sigurnosti“.

Mirsada Omerovića,  brani advokat Suad Kumrić iz Tuzle. 

Prije podne u Srebrenicu je stigao i Nerin Dizdar,  ministar za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH.

Previous Sarajevo: Studenti od dekana traže sankcije za kolegice koje su veličale zločinca Mladića
Next Posljednjih godina stabilizacija broja upisanih prvačića u Zeničko-dobojskom kantonu

You might also like

NAŠI DANI

Koje zemlje pozivaju na primirje a koje su protiv prekida vatre u Gazi uprkos humanitarnoj krizi

Više od 7.000 ljudi, većinom žena i djece, ubijeno je u brutalnim izraelskim napadima na Gazu, dok zapadne zemlje i dalje blokiraju ili jednostavno ignorišu pozive na prekid vatre. Dopisnici

NAŠI DANI

Donacija Grada Sarajeva za obnovu kuhinje Zavoda Pazarić (VIDEO)

Grad Sarajevo je donacijom od 10.000 konvertibilnih maraka pomogao obnovu kuhinje za Javnu ustanovu Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

NAŠI DANI

Slovenija: Među pet poginulih su i dva bosanska državljana

Pet osoba je poginulo a dvije osobe su teško povrijeđene u nesreći na radu u fabrici u slovenskom Kočevju. Nesreća se dogodila u četvrtak oko 8.30. Eksplozija i požar koji