Kampanja ‘Haj’ na selo’ – Sela kao najpoželjnije turističke destinacije

Kampanja ‘Haj’ na selo’ – Sela kao najpoželjnije turističke destinacije

Kampanja “Haj’ na selo” poziva sve da posjete bosanskohercegovačka sela kao najpoželjnije turističke destinacije, a u okviru te kampanje na stranici www.rural.ba može se jednostavno pretražiti i odabrati više od 100 seoskih domaćinstava, ugostiteljskih objekata i pružatelja turističkih usluga.

Izbor olakšavaju detaljni opisi destinacija i multimedijalne prezentacije, kao i direktni kontakti pružatelja usluga. U cilju jačanja kapaciteta i razvoja ponude u ruralnom turizmu, platforma rural.ba istovremeno služi kao servis za prezentaciju i uvezivanje seoskih domaćinstava. Pri tome će se ove ruralne destinacije i sadržaji koje one nude moći lakše povezati s domaćim i stranim gostima te turističkim i razvojnim agencijama.

Seoska domaćinstva u Bosni i Hercegovini će lakše profilirati i brendirati svoju ponudu, širiti bazu gostiju, uvezivati se međusobno te tako racionalnije iskoristiti prirodne i druge sadržaje u svojoj blizini.

Platforma je prvobitno osmišljena s ciljem ublažavanje posljedica pandemije COVID-19 na turistički i gastro-kulturološki sektor, no ubrzo je izašla izvan okvira ove misije i nastavila se razvijati kao sveobuhvatno rješenje za brendiranje i predstavljanje ponude ruralnog turizma u Bosni i Hercegovini.

Za razvoj platforme zaslužni su entuzijasti iz agencije Balkantina, a koncept je podržala Vlada Švicarske kroz aktivnosti MarketMakers projekta. Balkantina je jedna od potpisnica načela koja je predložila novoosnovana koalicija Budućnost turizma, a odnose se na jačanje održivosti turizma u vrijeme pandemije i kreiranju zdravijeg okruženja na samim destinacijama, kao i među posjetiteljima i osobljem.

Platforma Rural.ba namijenjena je svim profilima domaćih i stranih turista, porodicama s djecom, tragačima za avanturama u prirodi i ljubiteljima autohtonih okusa.

Većina sela zbog svoje blizine se već nalazi na listi i mapi svakog stanovnika u BiH, a Rural.ba će ih na ovaj način tek podsjetiti na sakriveno turističko blago za čije otkrivanje im nikada neće trebati vize, avionske karte ili granične kontrole. Svjetska turistička organizacija UNWTO je 2020. godinu proglasila godinom turizma i ruralnog razvoja u svijetu, ali nema sumnje da će i 2021. u srcima naših građana također biti godina putovanja po domaćim ruralnim destinacijama.

Kampanja se odvija se na pet kanala društvenih mreža: Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin i Youtube, saopćili su organizatori.


Previous Bogićević: Neopozivo povlačenje kandidature znači konačnu odluku
Next Sastanak u Vladi FBiH: Istaknut partnerski odnos Novalićeve vlade i predstavnika penzionera

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Nacionalni park Una: Povećanje broja posjetilaca iz Bosne i Hercegovine za oko 15 do 20 posto

Nacionalni park Una kao područje od posebnog interesa za Federaciju BiH površine 19.800 ha je iznimno bogato prirodnim, kulturno-historijskim i drugim vrijednostima, a ono što posjetioce privlači i ostavlja bez daha

TURIZAM

Jablaničko jezero puno kupača (Foto)

Lijepo vrijeme koje je ove sedmice konačno stiglo u Bosnu i Hercegovinu privuklo je veliki broj kupača na Jablaničko jezero, prenosi AA. S obzirom na to da je odlazak u

TURIZAM

Qatar Airways uvodi direktnu liniju za Sarajevo

Aviokompanija Qatar Airways najavila je da će od novembra 2016. godine organizirati direktne letove na relaciji Doha i Sarajevo tri puta sedmično, kazali su Feni njeni zvaničnici. Govoreći tokom posjete Sarajevu, menadžer Qatar Airwaysa