Sastanak u Vladi FBiH: Istaknut partnerski odnos Novalićeve vlade i predstavnika penzionera

Sastanak u Vladi FBiH: Istaknut partnerski odnos Novalićeve vlade i predstavnika penzionera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i zamjenik premijera FBiH, federalni ministar rada i socijalne politike, Vesko Drljača danas su, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, održali sastanak s predstavnicima federalnih saveza udruženja penzionera Redžom Mehićem, Ivom Kožulom i Hasom Halilovićem.
 
Na sastanku je posebno istaknut partnerski odnos Federalne vlade i predstavnika penzionera koji se naručito ogleda u zajedničkom radu od početka reforme penzionog sistema i donošenja Zakona o penzijskom i invalidsko osiguranju.
 
Predstavnici Vlade FBiH su istakli da su penzioneri, njih 428 hiljada u Federaciji, prioritetna kategorija u Budžetu, te da je očuvanje stabilnosti penzionog sistema i nastavak redovnosti isplate penzija jedan od glavnih zadataka Vlade i u vrijeme pandemije.
 
Upravo uvažavajući ovaj odnos, kao i cjelokupnu situaciju izazvanu pandemijom, te probleme s kojima se penzioneri susreću, zaključeno je da su svi učesnici današnjeg sastanka opredjeljeni da zajedno rade na iznalaženju mogućnosti za poboljšanje statusa penzionera, čime će sačuvati dignitet ove populacije. Također, sagovornici su saglasni da su zahtjevi penzionera opravdani, te da će se odmah po stvaranju prvih uslova, pokrenuti i konkretne aktivnosti na poboljšanju njihovog položaja.
 
Predstavnici penzionera su još jednom pozdravili napore ove Vlade na provedenoj reformi penzionog sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine, koja je rezultirala Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, te potom isplatom penzija s Jedinstvenog računa trezora Federacije BiH. Ocijenjeno je da ona od početka daje pozitivne rezultate i prvi put predstavlja značajan faktor stabilnosti i sigurnosti isplate penzija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Naglašen je i zajednički stav kojim se osuđuje svaki pokušaj interesnih grupa za izmjenu zakonskog rješenja, kojim se, kako je ocjenjeno, može ugroziti penzioni sistem, a posebno njegova uspostavljena stabilnost.
 
Ministar Drljača je informirao predstavnike penzionera i da je na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH usvojen Program utroška sredstava resornog ministarstva, a kojim je za finansiranje i rad udruženja penzionera u 2021. godini planirano izdvajanje 80.000 KM.
 
Zaključeno je da će Vlada FBiH i penzioneri nastaviti svoju saradnju, a sljedeći zajednički sastanak planiran je za mjesec maj.
 
Današnjem sastanku su prisustvovali i predstavnici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Federalnog ministarstva finansija, te Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Previous Kampanja 'Haj’ na selo' - Sela kao najpoželjnije turističke destinacije
Next Zvizdić o plinovodu: Pravobranilaštvo BiH mora odmah reagovati

You might also like

NAŠI DANI

Džaferović na prijemu kod Bidena

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović učestvovao je na tradicionalnom prijemu koji je, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, za partnerske i prijateljske države organizirao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država

NAŠI DANI

‘Odjavna špica i posljednji pozdrav jednoj raskalašenoj i nakaradno sklopljenoj vlasti’

PARADA JE BILA ODJAVNA ŠPICA KONAKOVIĆEVOJ “TROJCI” -Nezapamćene scene razvrata i vulgarnosti koje su uznemirile građane Sarajeva, odražavaju karakter događaja koji Edin Forto, premijer KS naziva “festivalom demokratije”. Odvratni performans

NAŠI DANI

Bosanski košarkaš u Italiji: Ljudi su izigravali heroje, zato se sve ovo i dešava

Ulice u italijanskim gradovima su puste, život se u nekoliko mjeseci potpuno promijenio, a o svemu što se dešava u ovoj zemlji za SportSport.ba govorio je košarkaš Dino Kobić. Ovaj