Karamatić: Imamo tu mogućnost unutar Federacije napraviti Donjeck i Luganjsk

Karamatić: Imamo tu mogućnost unutar Federacije napraviti Donjeck i Luganjsk

Hrvati imaju mogućnost da unutar FBiH naprave Donjeck i Lugansk ukoliko na izborima ponovo dođe do njihovog preglasavanja, rekao je član Predsjedništva nevladine organizacije HNS Mario Karamatić gostujući na ATV, televiziji pod američkim sankcijama.

Karamatić vjeruje da će opšti izbori u Bosni i Hercegovini biti održani, iako u budžetu ne postoji stavka za tu namjenu, što znači da ne postoje zakonski uslovi za njihovo organizovanje i provođenje

“Po nekim tumačenjima postoje u Republici srpskoj, pošto RS ima svoja izborna tijela. Ona bi to čak i mogla, ali FBiH definitivno ne može”, istakao je Karamatić.

Potom je dodao da nije za opciju bojkota izbora. To je ocijenio kao bježanje od problema.

‘Što se tiče mog Posušja, Željko Komšić je persona non grata.’

-Jedini čovjek u Predsjedništvu koji ima kakve, takve simpatije kod hrvatskog političkog korpusa je Milorad Dodik, kazao je.

Inzka, bivšeg visokoh predstavnika, nazvao je ‘bošnjačkim lobistom’.

Govoreći da se ne odriče ‘Herceg-Bosne’, kazao je ‘ta država Bosna i Hercegovina, kako je oni nazivaju, meni ne znači puno’.

‘Unitarističko-islamističa priča koju propagiraju lijeve stranke iz Sarajeva’ – nešto je što je u ovom razgovoru kazao Karamatić.

-Ta bošnjačka politika i politika međunarodne zajednice uspjela je što nije uspio niko u povijesti, pomiriti Hrvate i Srbe u Bosni i Hercegovini, istakao je.

‘Nas je turski zulum natjerao na to’, kazao je uz smijeh.

Karamatić je govorio o podršci politike RH, ali je naveo i da je ‘panični strah u Zagrebu i danas’.

-Kaže šta ako se otcijepi RS, doće Srbija na pedeset kilometara od Zagreba. Pa ko danas živi u Gradišci, ne žive klingonci, i danas žive Srbi – naveo je smatrajući neopravdanim strah Zagreba od takvog scenarija.

-Trebali smo mi davno zategnuti, još kad je krenula ‘hrvatska samouprava’, nismo trebali popustiti.

Govoreći o kantonima, da su države u državi, rekao je ‘tako da mi imamo tu mogućnost unutar Federacije napraviti Donjeck i Luganjsk ako želimo’.

-Mi trenutačno imamo mehanizme da bukvalno zaustavimo život u Federaciji. I to može biti jedna politička poruka ukoliko se odlučimo na to.

‘Muslimani pokušavaju privatizirati državne institucije, bukvalno. I oni kad kažu Bosna i Hercegovina, oni misle da je to nešto njihovo.’

-Ta neka tisućljetna državnost koju oni spominju da je imaju… Bosna i Hercegovina nikad nije bila država, izjavio je dotični – i ostao živ!

Previous Elektroprivreda BiH osnovala novu kompaniju koje će zapošljavati 326 radnika
Next Schmidt o britanskim sankcijama Dodiku i Cvijanović: Oni su propustili svaku priliku da se vrate konstruktivnom dijalogu

You might also like

NAŠI DANI

Ministarstvo raseljenih osoba FBiH: Povratnicima u Semberiji dostavljena pomoć

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić boravio je u posjeti Janji, Bijeljini i Ugljeviku gdje je dostavljena pomoć u prehrambenim i higijenskim paketima porodicama slabijeg imovinskog stanja. Ministar

NAŠI DANI

U požaru u Buća Potoku više ljudi izgubilo krov nad glavom, Općina Novi Grad Sarajevo obećala smještaj za sve

Požar koji je rano jutros izbio u sarajevskom naselju Buća Potok, u ulici Nusreta Prohića, lokalizovan je i stavljen pod kontrolu, rečeno je u Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi Kantona Sarajevo (PVB

NAŠI DANI

U parlamentu susjedne zemlje zapitanost – ‘Jesu li Bosanci pametniji od nas?’

U Saboru RH se danas raspravlja o radu ‘Stožera’, odnosno o učincima mjera iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti toekom epidemije covida-19 za razdoblje od 11. marta 2020. do 15. januara