Kljuić pisao Milanoviću: Obnova vašeg stanovništva vršena je iz redova naše zemlje

Kljuić pisao Milanoviću: Obnova vašeg stanovništva vršena je iz redova naše zemlje

Bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i bivši predsjednik HDZ BiH Stjepan Kljuić uputio je pismo predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću…


“Bez obzira na to da li su razlozi otkazivanja posjeta Vitezu, opravdani ili ne, ovo malo Hrvata što nas je ostalo u Bosni, smo istinski obradovani. Vaše naglo zanimanje za sudbinu nas preostalih veoma nas je zabrinulo. Volite da se hvalite kako ste bili poseban odabir Ivice Račana, ali vjerojatno je Račan bio dobar čovjek, ali kao političar nije imao format. Jedna od najmizernijih slika iz novije hrvatske prošlosti bila je ona kada su Račan i Šuvar, kao delegati CKSK Jugoslavije, bili određeni da prisustvuju VIII sjednici CK SK Srbije na kojoj je Slobodan Milošević najavio srpski fašizam i brutalno srušio Ivana Stambolića i Dragišu Pavlovića. Oni su bili nijemi i jedva su dočekali da se sastanak završi – naveo je Kljuić u pismu.


Tvrdi da je zaista neshvatljivo da se Milanović odlučno opredijeli za brigu o Hrvatima u Bosni, jer najblaže bi bilo kazati, da nikada nije pratio politička zbivanja u BiH.


“To vam govori utemeljitelj HDZ-a BiH kojem Zagreb nije dozvolio i da bude prvi predsjednik. Tek kada je naša pozicija tonula došli su po mene tako da sam ja postao prvi Hrvat predsjednik HDZ-a BiH. Imao sam sreću što se nisu mnogo miješali u izborni proces u BiH izuzev što su izlijepili 600 hiljada Tuđmanovih postera. Postao sam rekorder po broju osvojenih glasova što ih je jedan Hrvat osvojio još od 1910. godine. Danas više nisam ponosan na taj rezultat, iako on neće nikad biti nadmašen, jer nema više Hrvata u Bosni”, pojasnio je Kljuić.


Od oko 900 hiljada, računajući samo s europskom dijasporom, u Bosni je živjelo nas 83 posto, a u Hercegovini 17 posto. Kljuić ističe da ih danas ni u Hercegovini nema toliko.

“Gdje ste vi bili kada su politički idioti i kosovci prenijeli sjedište HDZ BiH iz Sarajeva u Grude. Vi očito ne poznajete pokušaje Beograda da odvoje Bošnjake od BiH. To se radilo od početaka. Možda vam nije poznato da je čak i jedan Dobrica Ćosić pozivao provincijalce Bošnjake na tkz. intelektualne razgovore, što je kasnije formulirano kao ‘Historijski sporazum’. To isto danas ponavlja Aleksandar Vučić. Međutim, pokušaj tog ‘sporazuma’ su osujetili najumniji Bošnjaci Alija Isaković, Safet Isović, Nijaz Duraković i drugi”, istakao je.


Kljuić kaže da oni nisu to učinili vjerujući Tuđmanu, Šušku, Bobanu, Šariniću, Peri Markoviću, Tuti, Šteli ili Praljku. Oni su istinski vjerovali našim Hrvatima: Juri Pelivanu, fra Petru Anđeloviću, Vitomiru Lukiću, Stjepanu Kljuiću, Jerki Doki, Damjanu Vlašiću, Martinu Raguzu (predsjedniku Vrhovnog suda BiH), Franji Topiću, Matinu Udovičiću, Anti Mandiću….
“A onda su bez ikakvog povoda Boban i njegovi kosovci napali Muslimane u Prozoru i izazvali hrvatsko-muslimanski sukob, koji je bio obostrano tragičan. Bio je to najveći uspjeh Slobodana Miloševića i KOS-a, te na upit brojnih svjetskih državnika, kako je to uopće moguće, nikada nisam mogao odgovoriti. Najviše su se čudili Bob Dole, Sayrus Vens, Anton Tus i Vaclav Havel”,prisjetio se Kljuić.

Da je kojim slučajem beogradski projekt uspio i da su mobilizirali 200 hiljada Muslimana, uz naoružanje koje su imali i vojni kadar, Kljuić kaže da ne bi cilj srpske agresije bio Karlobag nego bi otišli skroz do Umaga.
“Nisu nama Muslimani počinili zlo ni u Vukovaru niti Dubrovniku, kao ni u nizu drugih gradova. Vi očito nikada niste shvatili što je BiH dala hrvatskoj. Od tri Nobelovca dva su naša. U sportu dali smo Hrvatskoj ono najbolje. Vi ćete stalno hvaliti nogometne uspjehe od onih koje je postigao Miroslav Blažević pa sve do Zlatka Dalića. Kada je Hrvatska drugi put osvojila Davis cup, od pet igrača čak četiri su bila naša. U svim sportovima najistaknutija su imena onih iz BiH. Najzad obnova vašeg stanovništva vršena je iz redova naše zemlje. Valjda znate da je Hrvatska demografski najugroženija u EU”, istakao je.


Međutim, Kljuić smatra da prava katastrofa očekuje Hrvatsku tek u narednih 15 godina, kada bude prestao priliv mladih iz BiH.
“Čitam kako bi vi rado razgovarali s Vučićem. To bi s obzirom na vaš današnji položaj bilo neophodno. Samo ne o Bosni. Vaša bi dužnost bila da od Beograda tražite nazad opljačkano kulturno blago Hrvatske, premda i putem obeštećenja, te ono što je najvažnije da se hrvatskim obiteljima vrate posmrtni ostaci nevinih žrtava, za koje Beograd ima sigurno istinsku dokumentaciju. Bilo bi to veoma humano, da žrtve i njihove obitelji konačno dobiju smiraj. Vama bi taj fašista s ‘dječijim licem’ sigurno udovoljio”, napisao je Kljuić u pismu koje je uputio predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću.

Previous SIPA izuzima određenu dokumentaciju Vlade RS, NSRS i više političkih partija
Next Vlada FBiH: 60 miliona obrtnicima, 20 mil. od BH Telekoma za cestu Šićki Brod – Đurdevik, 5 mil. Aerodromu Bihać

You might also like

RIJEČ

Marija Ratković: Bez jasnog političkog stava u Srbiji o tome šta se desilo, režim i njegovi istaknuti pojedinci i dalje truju i huškaju na rat

Osvrt publicistkinje Marije Ratković na nedavni pokušaj negiranja prijedorskih logora i omalovažavanje žrtava… -Da skratimo priču. Negiranje zločina iz 92 u Prijedorskom kraju, 2021. godine kada je većina počinioca već

RIJEČ

Haris Silajdžić: Američka inicijativa dolazi u presudnom momentu za Bosnu i Hercegovinu

  Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nekadašnji šef diplomatije i predsjednik Vlade RBiH dr. Haris Silajdžić u razgovoru za Radiosarajevo.ba je komentarisao najavu povećanog angažmana Sjedinjenih Američkih Država (SAD)

RIJEČ

Avdović o diplomatskim aktivnostima u SAD: Kao da su se Bosanci probudili iz letargije i krenuli svim otvorenim kanalima

POČELA BH DIPLOMATSKA OFANZIVA U WASHINGTONU – Ofanziva bh. diplomatie u Washingtonu se nastavlja kao rijetko kad u posljednjih nekoliko godina; rekao bih tek je započela. Kao da su se