Kolektivna dženaza u Vlasenici: Šemso Efendić ukopao i sedmog brata

Kolektivna dženaza u Vlasenici: Šemso Efendić ukopao i sedmog brata

Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici danas je klanjana 19. kolektivna dženaza šehidima ovog grada koji su zvjerski ubijani 1992. godine. Vječni smiraj pronašli su Osmo Efendić (rođen 1961. godine) i trinaestogodišnji Rahman Hrnjić, javlja Anadolija.

Poslije šestorice braće i bratića Šemso Efendić je danas u kabur spustio i sedmog brata Osmu. Na dženazu je stigao iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

“Jedini sam preživjeli od osmorice braće Efendića. Ovdje sam da ispratim posmrtne ostatke svog brata kojeg smo posljednjeg identificirali. Osmo Efendić je nađen na lokaciji Pelemiša i sada znamo gdje je njegov mezar i da imamo uspomenu na njega”, kazao je Efendić.

Roditelji maloljetnog Rahmana Hrnjića, Safet i Sadika, nisu mogli prozboriti ni riječ o ubistvu svog sina. Nakon agesije na Bosnu i Hercegovinu 1995. godine dobili su kćerku Safetu koja nije upoznala brata, ali koja je došla na njegov posljdnji ispraćaj s neizrecivom tugom i boli.

Federalni ministar za izbjegla i raseljena lica Edin Ramić podsjetio je da je Vlasenica veliko stratište Bošnjaka.

“Ovo je prilika da odamo dužno poštovanje i sačuvamo kolektivno sjećanje na one koji su nevino ubijeni. Vlasenica je jedna od crnih rupa na području Podrinja. Ovdje su bili logori, veliki broj ljudi je ubijen i ono što je najtragičnije jeste da je vrlo malo zločinaca odgovaralo”, kazao je Ramić.

U Vlasenici je na čelu grada Miroslav Kraljević, koji je optužen za monstruozne zločine i suđenje u Sudu BiH je u toku. Za njegovom sestrom Višnjom Aćimović je raspisana međunarodna potjernica, ali se ona svih ovih godina skriva u susjednoj Srbiji. Zbog toga, ističe tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović, koji je predvodio dženaza-namaz, ističe da je važno podržati povratnike u Vlasenicu koji se suočavaju s brojnim problemima.

“Ovdje u ovom gradu ima dosta poteškoća. Pozivamo i naše državnike, pozivamo i predstavnike organizacija međunarodne zajednice, na veću budnost i pažnju kada je riječ o Vlasenici, ali i svakoj drugoj sličnoj sredini. Ovdje se pokušava i dan danas fabricirati neistina o tome kako je postojala krivnja Bošnjaka u Vlasenici. Braćo i sestre, zar su nekome mogla biti kriva djeca u Vlasenici. Ovdje je agresor planirao zločin velikih razmjera. Među hiljadama ubijenih Bošnjaka je 264 djece i maloljetnika. Jedan od dječaka koji je ubijen u zločinu i genocid je ovdje ispred nas na tabutu. Imao je samo 13 godina. Ne smiju djeca ponovo biti ničija žrtva i ničija to djeca ne smiju biti”, rekao je Vahid ef. Fazlović, tuzlanski muftija.

U Vlasenici je u proljeće i ljeto 1992. godine ubijeno oko 2.500 Bošnjaka. Za monstruozne zločin pravmoćno osuđeni su Dragan Nikolić, Predrag Bastah i Goran Višković. U Sudu BiH trenutno se vodi postupak protiv više osoba optuženih za zločine u Vlasenici.

Previous Sarajevo – građani i turisti preplavili ulice glavnog grada, i danas u zraku praznična atmosfera (FOTO)
Next Pozivao na progon Bošnjaka! Uhapšen predsjednik Revizorskog odbora Luke Bar

You might also like

NAŠI DANI

Odluka visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine

Br. 26/21 Koristeći se ovlaštenjima koja su mi data članom V Aneksa 10 (Sporazum o civilnoj implementaciji Mirovnog  ugovora) Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, prema kojem je

NAŠI DANI

Pravnica Tatjana Savić: PRIMITE MOJE SAUČEŠĆE ZBOG SMRTI PRAVOSUĐA!

Dragi građani Bosne i Hercegovine, juče je umrlo pravosuđe. Već godinama ono pati od teške bolesti. Mnogi smo se nadali da ima lijeka, pokušavali smo raznim terapijama, ali smo bitku

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Motaz Azaiza u Potočarima: Tada nisam bio ni rođen, ali u medijima i školi sam saznao šta se ovdje desilo

Žao mi je zbog onoga što se desilo ovdje u Srebrenici, tada nisam bio ni rođen, ali u medijima i školi sam saznao šta se ovdje desilo, poručio je palestinski