Komšić: Njemačka ne mijenja politiku prema Bosni i Hercegovini, potvrdio je ured Merkelove

Komšić: Njemačka ne mijenja politiku prema Bosni i Hercegovini, potvrdio je ured Merkelove

Njemačka ne mijenja svoju politiku prema Bosni i Hercegovini u odnosu na izjavu kolju je Vlada dala 6. maja bez obzira na izjave visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, rekao je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon sastanka s ambasadorima EU u BiH, javlja N1.

Komšić je rekao kako su jučer poslali ambasadoricu Bosne i Hercegovine u Ured kancelarke Angele Merkel i postavili konkretno pitanje “da li izjava Christiana Schmidta predstavlja promjenu politike Njemačke u odnosu na izjavu od 6. maja ove godine koju je dala Vlada Njemačke”.

“Vlada Njemačke je tada rekla šta je njena pozicija i da bi povratak konstitutivnosti bio korak nazad. Njemačka Vlada je jučer rekla da nisu promijenili politiku niti milimetar”, rekao je Komšić.

Govoreći o sastanku u zgradi Delegacije EU u BiH, kazao je kako je najviše riječi bilo o blokadi rada institucija Bosne i Hercegovine koju vrše političari iz RS te izbornom zakonodavstvu izborima 2022. godine. Dotakli su se i tema u regiji.

“Rekao sam sugovornicima da ću naslutiti njihovo mišljenje kroz njihova pitanja, odnosno koje su to politike članica EU. Najviše je bilo pitanja za trenutnu političku krizu u smislu blokada institucija Bosne i Hercegovine i reforme izbornog zakonodavstva. Bilo je pitanje kako komentiramo izjave visokog predstavnika. Ono što je g. Schmidt rekao, možda vama zvuči čudno, ali smo mi znali od ranije. Nastao je problem jer je zauzeo stranu tom izjavom jer čim branite političke stavove jedne nazovimo to strane u Bosni i Hercegovini, onda smo u problemu. Schmidt se suočio s tim. Na tom skupu čule su se strašne izjave koje se tiču Sarajeva i cijelog jednog naroda u ovoj zemlji. Nemojte zaboraviti da postoje takva razmišljanja u određenim krugovima u Evropi. Ja sam reagovao na način kao i jučer”, rekao je Komšić.

Previous Institut za jezik predstavlja konverter latinice i ćirilice u bosansku arebicu
Next Zašto smeta Sarajevo i Bošnjaci u njemu!?

You might also like

NAŠI DANI

U Bužimu danas postavljanje kamena temeljca budućeg Muzeja 505. viteške brigade ARBiH

Nakon deset dugih godina priče oko izgradnje Muzeja 505-te viteške brigade i različitih prijedloga i inicijativa, danas možemo slobodno reći da će se Muzej graditi na Turbetu generala Izeta Nanića

NAŠI DANI

Rusi sve najgore o Britancima nakon posjete ministrice Truss Sarajevu

Britanska ministrica vanjskih poslova  Elizabeth Truss protekle sedmice posjetila je glavni grad Bosne i Hercegovine. Pored Bosne i Hercegovine, jedine koju je posjetila u našem regionu, UK ministrica dan poslije

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Bol u Tuzli: Četiri zvorničke djevojčice ispraćene prema Drini

Tabuti sa kostima zvorničkih djevojčica, Zlatije (13), Zijade (7), Suvade (5) i Almase (4), sestara iz porodice Ribić, danas su ispred Komemorativnog centra u Tuzli ispraćeni prema zvorničkom naselju Skočić,