Komšijama iz Slovenije i Hrvatske: Svoje smeće u svoje dvorište

Komšijama iz Slovenije i Hrvatske: Svoje smeće u svoje dvorište

U Bosanskom Novom danas su održani mirni protesti građana protiv namjere Republike Hrvatske da izgradi odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada na području Trgovske gore.

Sa skupa, koji je u centralnoj pješačkoj zoni organizovala Gradska uprava Novog Grada/Bosanskog Novog, između ostalog, poručeno je: “NE MOŽE, NE MOŽE, NE MOŽE, ne damo da iko ugrozi 300 000 ljudskih života i Nacionalni i Park prirode Una”.

“Niko ne smije ignorisati međunarodne i sve druge moguće akte koji tretiraju oblast zaštite ljudskih života i prirodnih dobara”, poruka je sa današnjeg protestnog skupa.

Kako je rečeno, niko nema pravo ignorisati usaglašene akte, sve sporazume, konvencije, principe i načela ali i poziciju Bosne i Hercegovine čiji građani imaju pravo na život i čuvanje okoline u kojoj žive.

“Glas onih koji su ugroženi, upravo ignorišu zemlje koje imaju namjeru izgraditi odlagalište nuklearnog, radioaktivnog otpada iz elektrane Krško na Trgovskoj gori, a to su Hrvatska i Slovenija.

Komšije iz Hrvatske i Slovenije, pokažite se komšijski i svoje smeće ne ostavljajte nama u dvorište. Peticija je jedan od temelja za moguću tužbu i daljnju pravnu bitku.

Ovo je pitanje zaštite ljudskih života, pitanje opstanka na ovim područjima koja su ionako raseljena.

I zato, pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine, u domovini i dijaspori, građane Hrvatske koji bi bili ugroženi ovim odlagalištem da potpišu peticiju i da stanu uz Inicijativu ‘Trgovska mora reci NE MOŽE’, jer ne može, ne damo da iko ugrozi 300 000 ljudskih života i Nacionalni i Park prirode Una.

Zemlje članice EU i njihove ambasade, nedopustivo stoje po strani. Cijela međunarodna zajednica mora se napokon aktivno uključiti u ovaj problem, mora zaustaviti mogući egzodus stanovništva sa ovih prostora i zatražiti poštivanje svih međunarodno – pravnih akata koje su BiH i RH potpisnice.

Ne želimo vjerovati da se 30. septembra može desiti donošenje odluke od strane Hrvatske i Slovenije da odlagalište bude stacionirano u Trgovskoj gori, jer u suprotnom to bi nas prisililo na radikalne, nekomšijske mjere. Pozivamo na razumno, komšijsko tretiranje naših života i prava”, poručeno je tokom današnjeg skupa u Bosanskom Novom, prenose Vijesti.ba.

Previous U Vigemarkovom zamrzivaču, nakon njegovog odlaska iz Bosne, pronađene dvije mrtve zaleđene mačke
Next Transportno carstvo braće Sinanović u St. Louisu

You might also like

NAŠI DANI

ZDK, inicijativa da se formira rezervni sastav policije: ‘Imamo puno bolje uvjete od njih da napravimo to što treba’

Komisija za nadzor rada policije Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) održala je sjednicu na kojoj je, između ostalog, na dnevnom redu bio i prijedlog o formiranju rezervnog sastava policije ZDK-a. Ovu informaciju

NAŠI DANI

Zovko: SDA je kriva što nema dogovora; mi imamo druge bošnjačke stranke spremne na kompromis

Zastupnica Hrvatske u Evropskom parlamentu Željana Zovko kritikovala je danas predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, SDA, ali i druge zbog izjava koje su date

NAŠI DANI

Sarajevski političar ‘poklopio’ Vučićevog ministra: Znao je on i 90-ih koliko su hrabri stanovnici Sarajeva

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin povodom odluke Kantona Sarajevo da Petera Handkea proglasi personom non grata kazao je da “Handke neće ništa izgubiti time što neće imati priliku da vidi