Komšijama iz Slovenije i Hrvatske: Svoje smeće u svoje dvorište

Komšijama iz Slovenije i Hrvatske: Svoje smeće u svoje dvorište

U Bosanskom Novom danas su održani mirni protesti građana protiv namjere Republike Hrvatske da izgradi odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada na području Trgovske gore.

Sa skupa, koji je u centralnoj pješačkoj zoni organizovala Gradska uprava Novog Grada/Bosanskog Novog, između ostalog, poručeno je: “NE MOŽE, NE MOŽE, NE MOŽE, ne damo da iko ugrozi 300 000 ljudskih života i Nacionalni i Park prirode Una”.

“Niko ne smije ignorisati međunarodne i sve druge moguće akte koji tretiraju oblast zaštite ljudskih života i prirodnih dobara”, poruka je sa današnjeg protestnog skupa.

Kako je rečeno, niko nema pravo ignorisati usaglašene akte, sve sporazume, konvencije, principe i načela ali i poziciju Bosne i Hercegovine čiji građani imaju pravo na život i čuvanje okoline u kojoj žive.

“Glas onih koji su ugroženi, upravo ignorišu zemlje koje imaju namjeru izgraditi odlagalište nuklearnog, radioaktivnog otpada iz elektrane Krško na Trgovskoj gori, a to su Hrvatska i Slovenija.

Komšije iz Hrvatske i Slovenije, pokažite se komšijski i svoje smeće ne ostavljajte nama u dvorište. Peticija je jedan od temelja za moguću tužbu i daljnju pravnu bitku.

Ovo je pitanje zaštite ljudskih života, pitanje opstanka na ovim područjima koja su ionako raseljena.

I zato, pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine, u domovini i dijaspori, građane Hrvatske koji bi bili ugroženi ovim odlagalištem da potpišu peticiju i da stanu uz Inicijativu ‘Trgovska mora reci NE MOŽE’, jer ne može, ne damo da iko ugrozi 300 000 ljudskih života i Nacionalni i Park prirode Una.

Zemlje članice EU i njihove ambasade, nedopustivo stoje po strani. Cijela međunarodna zajednica mora se napokon aktivno uključiti u ovaj problem, mora zaustaviti mogući egzodus stanovništva sa ovih prostora i zatražiti poštivanje svih međunarodno – pravnih akata koje su BiH i RH potpisnice.

Ne želimo vjerovati da se 30. septembra može desiti donošenje odluke od strane Hrvatske i Slovenije da odlagalište bude stacionirano u Trgovskoj gori, jer u suprotnom to bi nas prisililo na radikalne, nekomšijske mjere. Pozivamo na razumno, komšijsko tretiranje naših života i prava”, poručeno je tokom današnjeg skupa u Bosanskom Novom, prenose Vijesti.ba.

Previous U Vigemarkovom zamrzivaču, nakon njegovog odlaska iz Bosne, pronađene dvije mrtve zaleđene mačke
Next Transportno carstvo braće Sinanović u St. Louisu

You might also like

NAŠI DANI

Mektić: Tužilaštvo se bavi samo Sarajevom i jednim dijelom Federacije

Dragan Mektić, državni parlamentarac i donedavni ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, iznio je zanimljive statističke podatke o djelovanju tržavnog Tužilaštva. -Kad uzmete statistiku, i to je nevjerovatna činjenica i nevjerovatna

NAŠI DANI

Krajina: Komšije se same povezale mostom; izgradili ga za dvije sedmice

O tome da se zajedništvom i solidarnošću mogu realizovati kvalitetni projekti od velikog društvenog značaja, svjedoči primjer mještana sela Mekanovići, Mašinovići i Dolovi, nadomak Velike Kladuše, koji su vlastitim snagama

NAŠI DANI

Željko Komšić čestitao Dan Armije RBiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je čestitku povodom obilježavanja 15. aprila – Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine. “Svim Bosancima i Hercegovcima čestitam 15. april – Dan