LisicaLisica – Proizvodi od bakra i mesigna spoj porodične tradicije i modernog dizajna

LisicaLisica – Proizvodi od bakra i mesigna spoj porodične tradicije i modernog dizajna

Prije dva mjeseca Sarajevo je dobilo jedinstveni showroom, prodavnicu originalnih predmeta od bakra i mesinga iskovanih tradicijom porodičnog zanata i oplemenjeni savremenim dizajnom.

Ismet i Naida Lisica su glavni krivci zbog kojih je Sarajevo bogatije za još jednu dizajnersku radnju, a kako ističu za eKapiju njihovo odrastanje obilježilo je boravak u očevoj radionici, gdje su svakodnevno bili inspirisani bogatstvom oblika i materijala.

– Slušali smo zvukove savijanja bakra i mesinga, gledali smo kako metalne kovine poprimaju oblik ručnim savijanjem pomoću alata i kalupa. Nakon završenog studija Produkt dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti, odlučili smo da želimo oživjeti i dati značaj ovom zanatu, eksperimentišući sa metalima, oblicima i patinama – objašnjava nam motive Ismet Lisica.
Kako kaže o ideji showrooma razmišljali su duže vrijeme, istovremeno se konsultujući sa različitim prijateljima i poznanicima koji su im na tom putu dali korisne savjete.

– Šetajući Gazi Husrev-begovom ulicom, vidjeli smo da je jedan od prostora u vlasništvu Čurčića vakufa slobodan, i odmah odlučili da bi ova lokacija bila savršeno mjesto u srcu Sarajeva za naše proizvode. Mjesecima nakon toga smo razvijali ideje, eksperimentisali i radili na dizajnu i proizvodnji samih proizvoda, i u saradnji sa lokalnim zanatlijama željeli smo koristiti ručne tehnike u detaljima na proizvodima, poput ručnog kalajisanja, iskucavanja, i tehnike ukrašavanja, savata – ističe Lisica.


Iako je showroom otvoren prije dva mjeseca Ismet kaže da je još dosta stvari na kojima trebaju da rade, od fotografisanja proizvoda, kataloga, veb stranice, socijalnih mreža, na šta su trenutno fokusirani.

– Svakako radimo na idejama za novu kolekciju proizvoda. U razgovorima sa turistima koji nas posjete, svaki dan učimo nove stvari koje nismo mogli predvidjeti ranije. U skorijoj budućnosti planiramo posjetiti neke od festivala dizajna u Evropi, i raditi na plasiranju naših proizvoda na inostranom tržištu – ističe Ismet.

Nastajanje malih bakrenih umjetničkih djela

Način na koji nastaju njihovi proizvodi vrlo je kompleksan i složen, pa samim tim u zavisnosti od veličine proizvoda svaki proizvod zahtjeva posebno vrijeme.

– Bakrene šajbe se izrezuju iz ploča. Bakar se uglavnom odgrijava radi lakšeg oblikovanja. Nakon što se šajbe ohlade, počinje proces savijanja na kalupima smještenih na druk mašini. Šajba se s jedne strane nasloni na kalup, dok se s druge strane pričvrsti sa forzecom i stegne, čime počinje proces savijanja. Postepeno, ručnim alatkama bakar poprima oblik kalupa na kojem se savija. Prije samog poliranja bakra, postoji par procesa kroz koje proizvod treba proći kako bi imao izvorni sjaj. Finalni oblici proizvoda, glatke forme se potom poliraju različitim pastama – vodi nas kroz proizvodni proces Lisica.


On dodaje da su njihovi proizvodi stvaraju od bakra i mesinga u različitim debljinama.

– Naš naredni korak jeste eksperimentisanje sa različitim patinama koje na žalost nisu dostupne kod na našem tržištu. S obzirom da se radi o hemikalijama, vrlo je složen proces, i skoro i nemoguć uvoz istih – ističe Lisica i dodaje da inspiraciju pronalaze u prirodi, muzici, radionici, okuženi mnoštvom kalupa, ali i putujući.

Otkriva nam da je vaza od mesinga/posuda za hlađenje pića, imena: Centrepiece: Main, koja ukrašava berlinski stan najskuplji proizvod koji su do sada prodali kao i da postoji interes kupaca iz inostranstva.


– Naša zemlja ima ogroman potencijal za uspjeh različitih poslovnih ideja. Imamo educirane mlade ljude, sa super idejama. A realizacija istih je najbitnija – poručuje Ismet Lisica.Previous Kladionice u Sarajevu se moraju odmaći od škola i vjerskih objekata na kilometar
Next Ministar Šarović: Veća kupovina domaćih proizvoda bi značajno uticala na ekonomski rast zemlje

You might also like

Ekonomija/Biznis

Kako je BIMAL postao sinonim za uspješnost?

  U Bosni i Hercegovini postoje pozitivne i uspješne kompanije – i to one uspješno privatizirane. Pokazuje to i primjer kompanije BIMAL. Velika razvojna faza ove kompanije podrazumijevala je proširenje

Ekonomija/Biznis

BPK Goražde – pokrivenost uvoza izvozom 169,7 posto

Pokirivenost uvoza izvozom u Federaciji BiH iznosi svega 62,8 posto, prema podacima za prva tri mjeseca ove godine. To znači da i dalje bilježimo veliki vanjskotrgovinski deficit. No, stanje se u

MADE IN BOSNIA-387

Kompanija Bingo pustila u rad najsavremeniji repro centar i inkubatorsku stanicu za uzgoj jednodnevnih pilića

Kompanija Bingo u rad je pustila najsavremeniji peradarski repro centar i inkubatorsku stanicu za uzgoj jednodnevnih pilića. To je jedinstveni projekat u Bosni i Hercegovini, koji donosi sasvim novu dimenziju