Mads Gilbert: Moj prijatelj, ljekar Hani i njegova porodica brutalno ubijeni u izraelskom napadu

Mads Gilbert: Moj prijatelj, ljekar Hani i njegova porodica brutalno ubijeni u izraelskom napadu

Norveški ljekar Mads Gilbert objavio je da su njegov prijatelj, šef hitne službe bolnice Al-Shifa u Gazi i njegova porodica brutalno ubijeni u izraelskom napadu, javlja Anadolu.

“Moj dobar prijatelj i dragi kolega, dr. Hani Al-Haitham, šef Odjeljenja za hitne slučajeve bolnice Shifa, brutalno je ubijen od strane Izraela, zajedno s njegovom voljenom suprugom, dr. Sameerom Ghifari i njihovo petero djece Shireen, Tijom, Sameerom, Wafom i Sarom. Hladnokrvno su kukavice, izraelski vojnici, ubili sedam nenaoružanih civila”, rekao je Gilbert na mreži X.

Poručio je da je ovo napad na cijelo čovječanstvo.

“Još jedan napad na sve nas, na cijelo čovječanstvo. Nikada nećete biti zaboravljeni, obećavamo, obnovit ćemo Shifu, Gazu, Palestinu!”, dodao je Gilbert.

Norveški aktivista i ljekar Mads Gilbert nedavno je okrivio svjetske lidere za ubijanje civila u izraelskim napadima na Pojas Gaze.

Gilbert, koji je 16 godina radio u bolnici Shifa, najvećem medicinskom kompleksu u Pojasu Gaze, podsjetio je da je Izrael bombardirao školu i sklonište UN-a u regiji, ubivši 700 civila, od kojih je 70 posto žena i djece.

On je okrivio svjetske lidere da su dozvolili ubijanje pa čak i da to podržavaju oružjem, političkom podrškom i nedjelovanjem.

Pozvao je na zaustavljanje ubistava, ukidanje opsade, objavu momentalnog prekida vatre i zaštitu bolnica i zdravstvenih radnika.

Izrael je pokrenuo bombardovanje Pojasa Gaze iz vazduha i s kopna, uveo opsadu i krenuo u kopnenu ofanzivu kao odmazdu za prekogranični napad Hamasa 7. oktobra.

Prema podacima zdravstvenih vlasti Gaze, od tada je najmanje 19.667 Palestinaca ubijeno, a 52.586 ih je povrijeđeno u izraelskim napadima.

Vjeruje se da je oko 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa, dok je više od 130 talaca i dalje u zarobljeništvu.

Previous MMA Darko Banović u Sarajevu: ‘Bosno, jedna si jedina’
Next Berin Ljakić osvojio 1. mjesto na Evropskom Wushu Sanda prvenstvu

You might also like

NAŠI DANI

Na Koridoru 5-C kod Zenice izvršen proboj Tunela Ričice (VIDEO)

  Na gradilištu Koridora 5-C kod Zenice danas su građevinari kompanije Euro-Asfalt Sarajevo, u saradnji sa ekipom rudara  Rudnika Kakanj, izvršili proboj teške dionice u Tunelu Ričice.

NAŠI DANI

Osigurat će radna mjesta za oko 350 uposlenika – otvaranje ASA bolnice 25. novembra

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i direktor projekta ASA Bolnice profesor Rasim Jusufović posjetili su danas gradilište prve privatne bolnice, čije se otvaranje očekuje 25. novembra. ASA bolnica će

OTPOR BOSNE

Manifestacija Dani odbrane Sapne: Sjećanje na heroja Mehdina Hodžića (VIDEO)

Od 6. maja Sapna i njeni građani obilježavaju dane otpora i odbrane ovog kraja, a koji su u velikoj mjeri odredili i sudbinu šire tuzlanske regije, pa i Bosne i