Manifestacija ‘Tragovima bosanskog kraljevstva’ promovira baštinu Bosne i Hercegovine

Manifestacija ‘Tragovima bosanskog kraljevstva’ promovira baštinu Bosne i Hercegovine

Tradicionalna međunarodna manifestacija „Tragovima bosanskog kraljevstva“, koju organizira Muzej Grada Zenice 14. put, posvećena je drevnim Ilirima i počet će, kako kaže direktor Muzeja, Adnadin Jašarević, krajem maja. Tačan datum zavisi od inozemnih partnera i pandemije.

Planiramo organizirati promotivne programe, predstavljanje regionalnih zbirki priča za odrasle i za mlade „Drevni Iliri“ i „Priče o zmajevima“, u saradnji s radiom Bijelo Polje, NVO Akademija Bijelo Polje (Crna Gora), Festival fantastične književnosti u Pazinu (Hrvatska) i Gradske biblioteke u Lapovu (Srbija), Izložbu stripa, te knjige stripa „Drevni Iliri“.

Izložbu pripremamo u potpuno novom maniru, na all in one computers, touch screen i smart televizorima. Također ćemo koristiti digitalne verzije izložbe, knjiga, za predstavljanje na naše četiri stranice, te prijateljskim stranicama na internetu. Na ovaj način olakšat ćemo i distribuciju izložbe i knjiga u muzeje/galerije u zemlji i inozemstvu. Planiramo štampati knjigu stripa i pripremiti koncert tradicionalne muzike Balkana – kazao je Jašarević za Fenu.

Po njegovim riječima, u planu su i promocije knjiga autora iz regiona, kao i degustacija jela iz antičke kuhinje.

Muzej grada Zenice u minulih 14 godina objavio je 12 tematskih regionalnih zbirki priča, poput „Tri kraljice“, „Katarina, posljednja bosanska kraljica“, „Bosna Srebrena“, producirali su album srednjovjekovne muzike „Trio reginarum“, priređivali antičke i srednjovjekovne igre, koncerte, tematske izložbe, kao što su „Tvrđave u dolini Bosne“, „Digitalni Kulin ban“, „Kameni spavač. Predstavili su i brojne umjetnike iz regiona, kao i prezentirali svoje programe u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Holandiji, Švedskoj i Škotskoj.

Najveći uspjeh smo postigli upravo saradnjom i razmjenom programa sa srodnim regionalnim festivalima i distribucijom brojnih knjiga, u biti trajnog dobra, te poboljšanjem prepoznatljivosti bosanskohercegovačkog kulturnog miljea i turističke ponude – kazao je Jašarević.

Ovaj projekt, smatra on, promovira na internacionalnom planu kulturno-historijske vrijednosti Bosne i Hercegovine, našu graditeljsku baštinu, običaje, umjetnost, zakonodavstvo, ekonomiju, kulinarstvo, ukazujući na dugi kontinuitet civiliziranog života u Bosni i Hercegovini. Program je značajan za Federaciju i cijelu BiH, jer predstavlja ne samo aktuelno umjetničko stvaralaštvo u državi, književno, likovno, muzičko, nego kroz umjetnost njeguje revitalizaciju bosanske historije, od antike do Srednjeg vijeka.

Program promovira recentne umjetnike, ali otvara realnu mogućnost za mlade, neafirmirane umjetnike da objave njihove priče u regionalnim zbirkama, da predstave knjige prvijence, učestvuju u kreiranju izložbi, predstave muzički talenat. Ovakvom politikom realiziramo spoj starog i novog, što ide u prilog odgajanja generacija umjetnica i umjetnika koji će predstavljati našu domovinu u budućnosti – kazao je.

 „Tragovima bosanskog kraljevstva“ projekat je koji predstavlja veliki  edukativni potencijal po pitanju obrazovanja mladih, smatra Jašarević istakavši da  ga prezentiraju na savremeni način, u duhu novih generacija koje kao konzumenti koriste skoro isključivo multimedijalnu tehnologiju.

-Program podrazumijeva razmjenu i mobilnost umjetnika i umjetničkih djela. Tim prije što umjetnice i umjetnici iz nekoliko država učestvuju zajednički u kreiranju godišnjih zbirki priča, izložbi, koncerata. Umjetnici predstavljaju i samostalna djela, bilo da je riječ o promocijama knjiga, izložbama, u okviru programa manifestacije. Riječ je o umjetnicama i umjetnicima iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Albanije, i naravno Bosne i Hercegovine, u okvirima svojevrsne regionalne mreže – naglasio je direktor JU Muzej grada Zenice Adnadin Jašarević.

Učesnici/kreatori programa su Alma Zornić, Goran Skrobonja, Marko Stojanović, Andrijana Rabrenović, Ado Klobodanović, Vedrana Mioč i drugi…

Programi manifestacije će se održavati uživo sa popratnim online sadržajima. Također, kako  je kazao Jašarević, programi će se organizirati duži vremenski period, sve do jeseni.

Previous Primjer drugima: Ibišević ponovo u humanitarnim akcijama
Next Serbianworld – neuspješni serijal

You might also like

BAŠTINA

Na jesen svečano otvaranje Careve džamije: Foča dobija još jedan svoj veliki objekat, svoj dragulj

Izdignuta na uzvišenju iznad Foče, Careva džamija godinama je krasila ovaj grad. I ona kao i mnoge druge džamije u ovom gradu zapaljena je 1992., a na jesen ove godine

KULTURA I UMJETNOST

Memorijalni centar Potočari: Otvorena izložba “Koracima onih koji (ni)su prešli”

U sklopu obilježavanja 18. godišnjice od otvaranja Memorijalnog centra Potočari u nekadašnjoj fabrici akumulatora otvorena je izložba pod nazivom “Koracima onih koji (ni)su prešli”, javlja AA. Izložba se sastoji od

KULTURA I UMJETNOST

Prof. dr. Jasmina Talam imenovana za dopisnu članicu K. Gustav Adolfs akademije švedske narodne kulture

Glavni odbor Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur (Royal Gustavus Adolphus Academy of Swedish Folk Culture) imenovao je prof. dr. Jasminu Talam za dopisnu članicu. Kungl. Gustav Adolfs Akademien