Porodica sa sjevera Njemačke skrasila se u dolini Bosne – već su kupili kuću i registrovali firmu

Porodica sa sjevera Njemačke skrasila se u dolini Bosne – već su kupili kuću i registrovali firmu

3. novembra 2023.godine, općinski načelnik Žepča Mato Zovko je u posjetu primio porodicu Schlimper, koja se prije 4 mjeseca iz Lauenbrück-a pored Hamburga doselila u Žepče u Bosni i Hercegovini. Općinski načelnik je upriličio posjetu kako bi se novodoseljena porodica upoznala sa lokalnim vlastima i zajednicom u svom novom mjestu stanovanja.

Familija Schlimper, Malte i Christina te njihovo troje djece, Malena, Karina i Kurt se preselila iz Njemačke u Žepče kako bi započeli novo poglavlje u svom životu, izvan Evropske unije. Porodica je izrazila veliko zadovoljstvo zbog toga što su se odlučili za Žepče kao svoj novi dom te su izrazili interes za aktivno sudjelovanje u lokalnoj zajednici. Djeca pohađaju osnovnu školu u Žepču, a zahvaljujući ljubaznosti i pomoći razrednih učiteljica, krenuli su sa učenjem jezika i usvajanjem novih znanja.

Općinski načelnik, Mato Zovko srdačno je dočekao porodicu Schlimper u svojoj kancelariji te ih upoznao s historijom Žepča, lokalnim projektima, saradnjom sa njemačkim međunarodnim organizacijama, te kulturnim događajima i drugim važnim informacijama o Žepču. Porodica Schlimper je iskazala svoju želju za integracijom i doprinosom razvoju općine.

Malte Schlimper se zahvalio općinskom načelniku na toplom dočeku i korisnim informacijama. Gospodin Schlimper je prije dva mjeseca kupio kuću za svoju porodicu, a prije mjesec dana registrovao firmu „Hanseatische Beratung“ za rad u oblasti energetike, prodaje i zaštite na radu. Ovom prilikom se zahvalio Mariji Kresić koja im je sa svojom firmom StartUP MAYA dala veliku podršku u osnivanju firme pri administrativnim i bankarskim procedurama.

Općinski načelnik je izrazio radost i zadovoljstvo zbog doseljenja nove oporodice te ih pozvao da se uključe u lokalne projekte i događaje. “Žepče je otvoreno za sve stanovnike, što su naši građani i pokazali pomažući porodici Schlimper da se što uspješnije integrira u novu zajednicu. Ovaj susret je još jedan primjer kako Žepče pruža toplu dobrodošlicu novim stanovnicima, te promovira raznolikost ove male općine u svim njezinim oblicima“ – informišu iz ove Općine.

Previous Majka uhapšene palestinske heroine Ahed Tamimi: Moja kćerka je veoma jaka, Allah nju čuva
Next Marko Divković: Vapaji civila iz Gaze podsjećaju na posljednja obraćanja Nine Ćatića iz Srebrenice

You might also like

ŽIVOT

I sportski kolektivi se uključili u pronatalitetnu politiku Općine Tešanj

Zahvaljujući projektima pronatalitetne politike, Općina Tešanj je svijetli primjer kada je u pitanju prirodni priraštaj u našoj zemlji. Usljed pandemije, prošle godine je evidentiran jednak broj rođenih i umrlih, ali

ŽIVOT

Humanista iz Sandžaka za liječenje malog Bogdana uplatio 11.000 eura

Zahvaljujući Humanitarnoj organizaciji Rožaje, a posebno Hajrizu Hačku Brčvaku, humanisti iz Bijelog Polja, osamnaestomjesečni Bogdan Vukosavljević, koji boluje od apscesa mozga, ovih dana otputovaće na liječenje u jednu od specijalizovanih

ŽIVOT

Novi dom za Nenada Lozančića, demobilisanog borca iz Tešnja

Nenad Lozančić, demobilisani borac Armije Bosne i Hercegovine iz Tešnja, uselio je u novi dom. Nenad je živio u trošnoj kući, nije posjedovao vlastitu nekretninu. Općina Tešanj i Ministarstvo za