Metacritic – ‘Aida’ najbolji film u 2021. Ispred  hollywoodskih i ostalih ostvarenja

Metacritic – ‘Aida’ najbolji film u 2021. Ispred hollywoodskih i ostalih ostvarenja

Metacritic, poznata web stranica koja objedinjuje recenzije filmova, TV emisija, muzičkih albuma, video igrica… proglasila je bosanski film Kuda ideš, Aida? za najbolji u 2021.

Među 50 najboljih, na prvo mjesto zasjeo je film koji govori djelić onoga što se dešavalo u vrijeme genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Film je proglašen najboljim u dvije kategorije – Zvanični Metacritic najbolji film 2021. i Metacritic najbolji međunarodni film 2021.

-Najbolji ovogodišnji film nije lahko gledati. Nominiran za Oscara za najbolji međunarodni film prije godinu dana, Quo Vadis, Aida? je bosanska ratna drama koja je prvi put počela zarađivati pohvale kada je debitirala na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji. (i pokupila još više oduševljenja kada je konačno stigla u američka pozorišta u martu 2021.).

Film, fikcionalizovana priča smještena usred stvarnih događaja, odvija se u Srebrenici 1995. godine gdje prevoditeljica UN-a (Jasna Đuričić) služi kao naše oči u užasnim događajima nakon preuzimanja grada od strane vojske bosanskih Srba, dok su hiljade civila zaklani dok snage UN-a ne žele ili ne mogu djelovati. To je mučan film bosanske spisateljice i rediteljke Jasmile Žbanić – navode.

Podsjetićemo da je ‘Aida’ dobila veliki broj nagrada u protekloj godini, a u decembru proglašen je za najbolji u Evropi na dodjeli Evropske filmske nagrade, uz najbolju glumicu i rediteljku.

Previous Počela zimska čarolija u Konjicu, otvoren "Zimski grad"
Next Kulturno naslijeđe Počitelja zaglavljeno u birokratiji

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Otvorena izložba ‘Sjećanje na Džemala Bijedića 1977-2020’

Muzej Hercegovine Mostar organizovao je u petak izložbu pod nazivom “Sjećanje na Džemala Bijedića 1977-2020”, povodom 43. godišnjice pogibije Džemala Bijedića. Izložbom je obuhvaćen dio dokumentarne građe iz bogate zbirke

KULTURA I UMJETNOST

Naučna konferencija ”Alija Isaković i bosanski jezik”

Na naučnoj konfrenciji koja se sastoji od panel razgovora i sesija o Aliji Isakovići govorit će brojni intelektualci, univerzitetski profesori i prijatelji pisca Povodom 20. godišnjice smrti pisca, lingviste i

OTPOR BOSNE

Kako su političari ukrali pobjedu Armiji Bosne i Hercegovine: “Simbol otpora” – 4. epizoda

  Posljednja epizoda dokumentarnog serijala o  prvom komandantu Armije Republike Bosne i Hercegovine, generalu Seferu Haliloviću.