Metacritic – ‘Aida’ najbolji film u 2021. Ispred  hollywoodskih i ostalih ostvarenja

Metacritic – ‘Aida’ najbolji film u 2021. Ispred hollywoodskih i ostalih ostvarenja

Metacritic, poznata web stranica koja objedinjuje recenzije filmova, TV emisija, muzičkih albuma, video igrica… proglasila je bosanski film Kuda ideš, Aida? za najbolji u 2021.

Među 50 najboljih, na prvo mjesto zasjeo je film koji govori djelić onoga što se dešavalo u vrijeme genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Film je proglašen najboljim u dvije kategorije – Zvanični Metacritic najbolji film 2021. i Metacritic najbolji međunarodni film 2021.

-Najbolji ovogodišnji film nije lahko gledati. Nominiran za Oscara za najbolji međunarodni film prije godinu dana, Quo Vadis, Aida? je bosanska ratna drama koja je prvi put počela zarađivati pohvale kada je debitirala na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji. (i pokupila još više oduševljenja kada je konačno stigla u američka pozorišta u martu 2021.).

Film, fikcionalizovana priča smještena usred stvarnih događaja, odvija se u Srebrenici 1995. godine gdje prevoditeljica UN-a (Jasna Đuričić) služi kao naše oči u užasnim događajima nakon preuzimanja grada od strane vojske bosanskih Srba, dok su hiljade civila zaklani dok snage UN-a ne žele ili ne mogu djelovati. To je mučan film bosanske spisateljice i rediteljke Jasmile Žbanić – navode.

Podsjetićemo da je ‘Aida’ dobila veliki broj nagrada u protekloj godini, a u decembru proglašen je za najbolji u Evropi na dodjeli Evropske filmske nagrade, uz najbolju glumicu i rediteljku.

Previous Počela zimska čarolija u Konjicu, otvoren "Zimski grad"
Next Kulturno naslijeđe Počitelja zaglavljeno u birokratiji

You might also like

BAŠTINA

Na Sorboni upriličena prezentacija bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa

  Na poziv INALCO instituta (Institut national des langues et civilisations orientales) i Sorbonne Paris Cité Univerziteta, profesorica Emina Zejnilović s Internacionalnog ‘Burch’ Univerziteta iz Sarajeva i profesorice Maja Popovac

KULTURA I UMJETNOST

Izložbom posvećenom Maku Dizdaru otvara se ‘Zeničko proljeće 2017.’

Tradicionalna 22. Međunarodna kulturna manifestacija “Zeničko proljeće 2017.” bit će otvorena večeras izložbom “Mak Dizdar: prvih stotinu godina” u Muzeju grada Zenice.   Ova izložba predstavlja prvi događaj u sklopu

KULTURA I UMJETNOST

U Sarajevu prikazan dokumentarac “Zagonetka Alagić – General koji je uspijevao nemoguće”

Uz prisustvo člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, u srijedu je upriličena sarajevska projekcija dokumentarnog filma “Zagonetka Alagić – General koji je uspijevao nemoguće”, autora Avde Huseinovića, javlja Anadolija.