Ministar Dedić posjetio Bimal: Povećati domaću proizvodnju uljarica

Ministar Dedić posjetio Bimal: Povećati domaću proizvodnju uljarica

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je posjetio proizvodne pogone kompanije Bimal u Brčkom, te prisustvovao panel diskusiji organiziranoj u okviru Dana uljarica. 

Predstavnici ove kompanije su, tokom zajedničkog obilaska, upoznali ministra Dedića s povećanom potražnjom za uljem na domaćem i inostranom tržištu, ali i naglasili da su sa svojim proizvodnim kapacitetima u mogućnosti odgovoriti tim zahtjevima.

– Bimal je naša najveća domaća kompanija za proizvodnju ulja i u tom smislu raduje nas činjenica da iz godine u godinu ulažu u razvoj vlastitih kapaciteta, šire kooperantsku mrežu i povećavaju otkup uljarica čime značajno podržavaju proizvođače. To je svakako pokazatelj da se domaće prehrambene kompanije, u izazovnim vremenima kakva su danas, mogu osloniti na poljoprivredne proizvođače, kojima garantiran otkup uljarica i poticajne mjere daju sigurnost u bavljenju ovom proizvodnjom – rekao je ministar Dedić tokom posjete kompaniji Bimal, te dodao da je Ministarstvo, na čijem je čelu, u prošloj godini svim proizvođačima osiguralo 450 KM po hektaru proizvedene uljarice, a ove godine kroz različite mjere ta podrška će biti i veća.

Tokom današnje posjete istaknuto je da ova kompanija na tržištu plasira sasvim dovoljne količine ulja, te građani nemaju razloga za bilo kakvu zabrinutost po pitanju nestašice ovog prehrambenog artikla jer imaju osigurane sasvim dovoljne, višemjesečne količine. 

Tema ovogodišnjeg Dana uljarica pod nazivom „Značaj domaće proizvodnje i zaliha hrane u vrijeme krize“ imala je za cilj ukazati na neophodnost domaće proizvodnje hrane, sistematskog pristupa robnim rezervama u vremenu krize, te ponuditi odgovore na aktuelna pitanja poljoprivrednih proizvođača u svjetlu aktuelnih kriza izazvanih pandemijom COVID-19, kao i aktuelnim dešavanjima u Ukrajini.

Rekordni budžet za poljoprivredu u Federaciji BiH, u iznosu većem od 100 miliona KM, značit će i nastavak podrške primarnim poljoprivrednim proizvođačima, veći broj investicija na poljoprivrednim gazdinstvima i prehrambenoj industriji, te povećavanu količinu i kvalitet domaćih proizvoda, kao i njihovu konkurentnost na tržištu.

Govoreći o stanju u poljoprivredi u Federacije BiH, ministar Dedić kazao je kako je pred svima nama jedna izazovna godina u poljoprivredi, ali i da očekuje da se uz koordiniranu i harmoniziranu podršku svih nivoa vlasti više pomogne poljoprivrednim proizvođačima. 

– Vjerujemo da institucionalna saradnja i podrška poljoprivrednicima od svih nivoa vlasti može dati bolje rezultate kako bi se osigurala održivost poljoprivredne proizvodnje i stvorile pretpostavke za njen daljnji razvoj. Veća proizvodnja hrane mora biti naš prioritet – rekao je ministar Dedić tokom panel diskusije. 

Pored ministra Dedića, na panel diskusiji u okviru Dana uljarica, u organizaciji Instituta za razvoj i unapređenje poljoprivrede – IRUP Brčko i kompanije Bimal, govorili su  ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike srpske Boris Pašalić, ministar poljoprivrede Posavskog kantona Mato Brkić, šef odjeljenja za poljoprivredu Vlade Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine Milenko Ninković, te drugi učesnici koji su svojim izlaganjima pokušali pobliže ukazati na značaj domaće proizvodnje hrane u svjetlu sve češćih poremećaja na međunarodnom tržištu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Previous Amanpour: Svi su otpisivali Sarajevo i branioce četiri godine. A ono se nikada nije predalo
Next Tabaković: Tražim lobističku grupu kojoj bi prodali 50 posto potraživanja od RS, Srbije, i Crne Gore

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

EZ Group Busovača – uskoro gradi nove proizvodne hale i uvodi nove proizvode

EZ Group iz Busovače, koja proizvodi kućnu hemiju, kozmetičku i plastičnu ambalažu, priprema se za izgradnju novih proizvodnih postrojenja i uvođenje novih proizvoda. Kompanija je početkom jula obilježila i 30

MADE IN BOSNIA-387

Zagarantovan otkup uljarica u Bosni i Hercegovini, u planu aktivacija 500.000 ha neobrađenog zemljišta

  Bosna i Hercegovina je bogata plodnim zemljištem pogodnim za uzgoj mnogih kultura, ali ima i oko 500.000 hektara neobrađenih parcela, koje bi mogle da se dovedu u obradivo stanje.

Ekonomija/Biznis

U Centralnoj radionici ŽFBiH remontovane prve lokomotive stranih željezničkih operatera

Dva nacionalna željeznička operatora iz Bosne i Hercegovne i Hrvatske: Željeznice FBiH i HŽ Cargo, ugovorile su tokom 2019. godine investicionu opravku  dvije lokomotive  serije 1 141, vlasništvo HŽ Carga.