Ministar Podžić posjetio kadete i pripadnike OS BiH koji se školuju u Turskoj

Ministar Podžić posjetio kadete i pripadnike OS BiH koji se školuju u Turskoj

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, predvođena ministrom odbrane Sifetom Podžićem, je nizom aktivnosti u Ankari i Istanbulu nastavila sa realizacijom programa službene posjete Republici Turskoj.

U srijedu, 3. marta 2021. godine, ministar Podžić je u pratnji ostalih članova delegacije posjetio Kopnenu vojnu akademiju Oružanih snaga Republike Turske u Ankari, gdje se sastao sa zvaničnicima ove obrazovne ustanove, kao i sa našim kadetima.

Delegacija MO i OS BiH je danas, 5. marta 2021. godine, posjetila i Nacionalni odbrambeni univerzitet i Akademiju zračnih snaga Republike Turske u Istanbulu, gdje se ministar Podžić sastao sa našim kadetima i pripadnicima OS BiH koji se školuju u tim ustanovama.

Tom prilikom ministar Podžić je istakao: „Činjenica da ste nam omogućili najveći broj mjesta za školovanje naših kadeta u inostranstvu i da pokrivate sve troškove vojnog školovanja, potvrđuje prijateljski odnos Republike Turske prema Oružanim snagama BiH, a samim tim i državi Bosni i Hercegovini, na čemu sam vam izuzetno zahvalan.“

Trenutno se u Republici Turskoj na školovanju nalaze 92 lica, od čega 75 kadeta OS BiH i 17 pripadnika OS BiH koji pohađaju različite vrste kurseva, komandno-štabnih škola i drugih vrsta specijalističkih obuka.

Kopnenu Vojnu akademiju u Ankari pohađa ukupno 60 kadeta, od kojih se fizički u Republici  Turskoj nalaze 34 kadeta, dok njih 26 pohađa nastavu putem online-platforme. Vojnu zrakoplovnu akademiju u Istanbulu pohađa ukupno 16 kadeta, od kojih se trenutno devet (9) kadeta nalazi u Istanbulu, a šest (6) kadeta ove akademije prati nastavu od kuće putem online-platforme.

Ministar odbrane BiH od naših kadeta je zahtijevao visok stepen odgovornosti i profesionalizma u toku školovanja, u znak zahvalnosti za ovakvu vrstu pomoći, uz konstataciju da sa njihovim kvalitetnim vojnim obrazovanjem ne samo da jačamo personalne i profesionalne kapacitete OS BiH, nego da svaki pojedinac ima i ličnu korist. Posebno se interesirao za probleme sa kojima se susreću tokom školovanja i izrazio opredjeljnje Ministarstva odbrane BiH da se preduzmu određene mjere i radnje u cilju poboljšanja uslova školovanja.

Tokom službene posjete Republici Turskoj, delegacija MO i OS BiH je posjetila i Ambasadu Bosne i Hercegovine BiH u Ankari, te sjedište Direktorata odbrambene industrije Republike Turske, također u Ankari, te vojni muzej u Istanbulu.

Delegacija MO i OS BiH svoju službenu posjetu Republici Turskoj završava 6. marta 2021. godine. 

Previous Novalić: FBiH u novom valu epidemije koronavirusa, zatvaranje zadnja opcija (Video)
Next Sarajlije ozbiljno shvatile upozorenje: SVI NOSE MASKE!

You might also like

NAŠI DANI

Dodik i Radončić na Čovićevom rođendanskom derneku

Na privatnoj zabavi održanoj u Ljetnikovcu Radobolja u Mostaru prisustvovalo je odabrano društvo. Na proslavi 65. rođendana predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, među gostima bio je Milorad Dodik, član Predsjedništva

NAŠI DANI

Bošnjaci i Albanci u Srbiji traže reciprocitet prava sa Srbima u Republici Kosovo

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, zajedno sa ministrom kulture, omladine i sporta, Hajrullom Çekuom i političkom savjetnicom premijera, Arditom Sinani, primio je danas političke predstavnike bošnjačke i albanske zajednice koji

OTPOR BOSNE

Sjećanje na Prvu brigadu policije Stari Grad

  Prigodnom ceremonijom, koja je počela polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima, te postrojavanjem i smotrom veterana, danas je na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović obilježena 26. godišnjica