Ministrica Turković posjetila farmaceutsku kompaniju ZADA u Lukavcu

Ministrica Turković posjetila farmaceutsku kompaniju ZADA u Lukavcu

 Zamjenica presjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković posjetila je Farmaceutsku kompaniju ZADA Pharmaceuticals u Lukavcu.

Cilj posjete je bio sagledati kako u novonastaloj situaciji s koronavirusom SARS-CoV-2 radi i funkcioniše domaća bosanskohercegovačka farmaceutska kompanija i da li imaju problema u dostavi sirovina, kao što je to nedavno bio slučaj sa drugom farmaceutskom kućom i Ministarstvo vanjskih poslova je u procesu rješavanja tog problema – saopćeno je iz tog ministarstva.

Ministrica je, tokom posjete, s predstavnicima ZADA Pharmaceuticals razgovarala o kapacitetima proizvodnje, lijekovima koje ova kompanija može ponuditi u liječenju oboljelih od koronavirusa. Željela je čuti i koji su  problemi s kojima se suočava ova kompanija i kako se vlasti mogu uključiti u njihovo rješavanje kako bi kompanija imala još bolje rezultate koji bi značili napredak za cijelu državu.

Predstavnici kompanije su istaknuli da proizvodnja radi u punom kapacitetu, a posebno su u novonastaloj situaciji orjentirani na snadbijevanje domaćeg tržišta i povećanu proizvodnju lijekova koji se preporučuju u terapiji oboljelih od koronavirusa: kakvi su Paracetamol, Vitamin C, Azitromicin, proizvodi za opšte jačanje imunitata i drugi – navodi se u saopćenju.

Kompanija pomno prati sva dešavanja u vezi s terapijom i svim novim istraživanjima u vezi sa liječenjem oboljelih od koronavirusa.

Po riječima njenog predstavnika, Zade kompanija je već razvila proizvod Hidroksihlorohin film tablete 200 mg, koje se preporučuju u terapiji liječenja koronavirusa, pod zaštićenim nazivom MALCOVIR®. 

Lijek Hidroksihlorohin film tablete 200 mg je 28. marta 2020. odobrila za upotrebu i Američka agencija za hranu i lijkove (FDA). U ZADA-i ističu da će ovaj lijek imati za tržište BiH u narednih 10-ak dana – navodi se u saopćenju.

Kao svoje probleme, ističu dugogodišnji problem za koji vjeruju da ga dijele sa drugim domaćim proizvođačima u BiH, a to je nedovoljna podrška na domaćem tržištu. Smatraju da država nije napravila potrebne mjere kojima će zaštititi domaću proizvodnju.

Konkretno u njihovom slučaju ističu da mora postojati veća koordinacija između domaćih proizvođača lijekova i kantonalnih ministarstava zdravstva, fondova zdravstvenih osiguranja, ali i institucija na najvišem državnom nivou.

– Poražavajuća je činjenica da u BiH imamo udio domaćih proizvođača lijekova manji od 16 posto, dok to u susjednim zemljama (Slovenija, Hrvatska, Srbija) iznosi više od 80 posto – navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako ističu da su se obraćali premijeru i Vladi Tuzlanskog kantona, te Ministarstvu zdravstva Tuzlanskog kantona, sa pismom da se stavljaju na raspolaganje kantonu za sve potrebe u vezi s novonastalom situacijom sa koronavirusom.

– Na kraju su prestavnici ZADA istaknuli da se nadaju da će se nakon ovih nemilih događaja, odgovornost i svijest nadležnih i svih građana promjeniti, te da ćemo svi zajedno raditi na jačanju svih domaćih proizvođača, za dobro sviju nas – saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.

Previous "Kupuj domaće – gradi BiH"
Next Zajednički projekt BHRT-a i AMUS-a: Zemljo moja

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Bosanske kompanije izlažu na Sajmu namještaja i interijera imm 2023 u Kelnu

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u okviru projekta COVID-19 Investment Response/EU4Business Recovery, koji sufinansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke, organizirala je predstavljanje bosanskohercegovačkih kompanija na Međunarodnom sajmu namještaja i

Ekonomija/Biznis

Travnički No1 oblači bosanske i svjetske sportiste

No1 brend sportske opreme iz Travnika osnovan je 2016. godine. U prvoj godini promocije postao je oficijelni partner Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, čiju su opremu nosile sve selekcije košarkaških

Ekonomija/Biznis

Vratio se iz Švicarske u Bosnu i Hercegovinu, zapošljava mlade ljude

  Hikmet Kurbegović je rođen 1966. godine u Sanskom Mostu. Nakon života u Švicarskoj, gdje je stekao iskustvo u realnom sektoru, od prvog dana povratka u svoj rodni grad okrenuo