Ministrica Turković posjetila farmaceutsku kompaniju ZADA u Lukavcu

Ministrica Turković posjetila farmaceutsku kompaniju ZADA u Lukavcu

 Zamjenica presjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković posjetila je Farmaceutsku kompaniju ZADA Pharmaceuticals u Lukavcu.

Cilj posjete je bio sagledati kako u novonastaloj situaciji s koronavirusom SARS-CoV-2 radi i funkcioniše domaća bosanskohercegovačka farmaceutska kompanija i da li imaju problema u dostavi sirovina, kao što je to nedavno bio slučaj sa drugom farmaceutskom kućom i Ministarstvo vanjskih poslova je u procesu rješavanja tog problema – saopćeno je iz tog ministarstva.

Ministrica je, tokom posjete, s predstavnicima ZADA Pharmaceuticals razgovarala o kapacitetima proizvodnje, lijekovima koje ova kompanija može ponuditi u liječenju oboljelih od koronavirusa. Željela je čuti i koji su  problemi s kojima se suočava ova kompanija i kako se vlasti mogu uključiti u njihovo rješavanje kako bi kompanija imala još bolje rezultate koji bi značili napredak za cijelu državu.

Predstavnici kompanije su istaknuli da proizvodnja radi u punom kapacitetu, a posebno su u novonastaloj situaciji orjentirani na snadbijevanje domaćeg tržišta i povećanu proizvodnju lijekova koji se preporučuju u terapiji oboljelih od koronavirusa: kakvi su Paracetamol, Vitamin C, Azitromicin, proizvodi za opšte jačanje imunitata i drugi – navodi se u saopćenju.

Kompanija pomno prati sva dešavanja u vezi s terapijom i svim novim istraživanjima u vezi sa liječenjem oboljelih od koronavirusa.

Po riječima njenog predstavnika, Zade kompanija je već razvila proizvod Hidroksihlorohin film tablete 200 mg, koje se preporučuju u terapiji liječenja koronavirusa, pod zaštićenim nazivom MALCOVIR®. 

Lijek Hidroksihlorohin film tablete 200 mg je 28. marta 2020. odobrila za upotrebu i Američka agencija za hranu i lijkove (FDA). U ZADA-i ističu da će ovaj lijek imati za tržište BiH u narednih 10-ak dana – navodi se u saopćenju.

Kao svoje probleme, ističu dugogodišnji problem za koji vjeruju da ga dijele sa drugim domaćim proizvođačima u BiH, a to je nedovoljna podrška na domaćem tržištu. Smatraju da država nije napravila potrebne mjere kojima će zaštititi domaću proizvodnju.

Konkretno u njihovom slučaju ističu da mora postojati veća koordinacija između domaćih proizvođača lijekova i kantonalnih ministarstava zdravstva, fondova zdravstvenih osiguranja, ali i institucija na najvišem državnom nivou.

– Poražavajuća je činjenica da u BiH imamo udio domaćih proizvođača lijekova manji od 16 posto, dok to u susjednim zemljama (Slovenija, Hrvatska, Srbija) iznosi više od 80 posto – navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako ističu da su se obraćali premijeru i Vladi Tuzlanskog kantona, te Ministarstvu zdravstva Tuzlanskog kantona, sa pismom da se stavljaju na raspolaganje kantonu za sve potrebe u vezi s novonastalom situacijom sa koronavirusom.

– Na kraju su prestavnici ZADA istaknuli da se nadaju da će se nakon ovih nemilih događaja, odgovornost i svijest nadležnih i svih građana promjeniti, te da ćemo svi zajedno raditi na jačanju svih domaćih proizvođača, za dobro sviju nas – saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.

Previous "Kupuj domaće – gradi BiH"
Next Zajednički projekt BHRT-a i AMUS-a: Zemljo moja

You might also like

Ekonomija/Biznis

U Bosni i Hercegovini više od 130 hiljada novozaposlenih u posljednjih sedam godina

U maju 2022. godine broj zaposlenih osoba u Bosni i Hercegovini iznosio je 844 792, a od toga 376 152 žena. U odnosu na april 2022. godine broj zaposlenih osoba

ZDRAVLJE

Dr. Nakaš: Bosna i Hercegovina je ozbiljno pristupila suočavanju s krizom

U svakoj, pa i najtežoj situaciji, bitno je ‘izvući’ i podijeliti s ljudima informacije koje mogu biti korisne za njih i time voditi do olakšavanja i prevazilaženja krize, mišljenje je

Ekonomija/Biznis

Bh. firma stolarima nudi do 2.000 KM neto plate

Kompanija MS&Wood traži nove radnike, i to majstore / stolare kojima nudi neto plate do čak 2.000 KM, piše BiznisInfo. Firma MS&Wood iz Fojnice je regionalni lider u proizvodnji inovativnog