Ministrica vanjskih poslova nakon poplava u Njemačkoj predlaže bosanskoj vladi da  ponudi svaku vrstu pomoći i podrške

Ministrica vanjskih poslova nakon poplava u Njemačkoj predlaže bosanskoj vladi da ponudi svaku vrstu pomoći i podrške

 Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je jutros telegram saučešća ministru vanjskih poslova Njemačke Heiko Maasu povodom katastrofalnih poplava koje su pogodile regiju Neuenahr-Ahrweiler u Njemačkoj.

Prema posljednjim informacijama, najmanje 103 osobe poginule su u poplavama i vodenim bujicama koje su usljed obilnih padavina pogodile zapadne njemačke pokrajine Sjevernu Rajnu-Vestfaliju i Falačko Porajnje (Rheinland-Pflaz).

Vlasti su ranije navele da je nestalo oko 1.300 osoba.

– Dijelimo tugu sa njemačkim narodom i Vladom zbog teških posljedica elementarne nepogode koja je pogodila vašu zemlju. Naše misli i molitve su uz spasioce i porodice nastradalih u nesreći. Njemačka je naš istinski prijatelj i građani Bosne i Hercegovine su uz vas u ovim teškim trenucima – navela je Turković, između ostalog, u poruci njemačkom kolegi.

Također, ministrica vanjskih poslova će imajući u vidu razmjere i težinu štete predložiti Vijeću ministara BiH da razmotri mogućnost da se Njemačkoj, kao jednom od najvažnijih međunarodnih prijatelja i partnera, odnosno, lokalnim zajednicama, koje su pogođene, ponudi i svaka vrsta pomoći i podrške, uvažavajući činjenicu da se radi o državi koja ima zasigurno kapacitete da se nosi sa ovakvim događajima, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije

Previous Novo prispjeće vakcina u našu zemlju
Next Novalić: Omogućena isplata jednokratne podrške penzionerima 5. augusta

You might also like

NAŠI DANI

Grad Sarajevo obnavlja most ‘Drvenija’

Drvenija most je jedan od najprometnijih pješačkih mostova preko Miljacke ima poseban historijski značaj za Sarajevo i za Sarajlije. Drvenija je orjentir, mjesto susreta, ali i neizostavni dio naše baštine.

NAŠI DANI

Kompanija ‘Tehnograd’ donira 1000 zaštitnih odijela UKC-u Tuzla

–Povodom aktuelnih dešavanja u Bosni i Hercegovini u vezi sa Corona virusom (COVID-19) izuzetno je važno da zaštitimo one koji u svakodnevnim situacijama štite nas. U cilju prevencije širenja Corona

NAŠI DANI

Stanovnicima Istočnog Sarajeva bit će dopremljena voda iz Sarajeva

Kako je kazao ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, na tom području pojavio se problem sa nedostatkom vode usljed velikih suša i