Misteriozno trovanje Hrvata: Broj osoba koje prijavljuju tegobe raste, 14 pregledanih pacijenata u bolnicama

Misteriozno trovanje Hrvata: Broj osoba koje prijavljuju tegobe raste, 14 pregledanih pacijenata u bolnicama

Slučajevi navodnog trovanja gaziranim pićima otvorili su mnogo pitanja. Pristigao je nalaz izuzetih bočica u Rijeci. Njih ukupno 16 pokazuju da u njima nije bilo apsolutno ničega spornoga, izvještavaju mediji u susjedstvu, od jučer glavnoj temi u toj zemlji.

Ministar zdravstva Vili Beroš u centralnom Dnevniku HTV-a kazao je kako se uzrok štetnih događaja još uvijek ne zna. 

– Međutim ono što je nezgodno je da broj onih koji prijavljuju tegobe raste. Do sada smo imali ukupno 14 pregledanih pacijenata u bolnicama u čitavoj Hrvatskoj. Od toga jedan u KBC-u Rijeka, i to je jedini i prvi bolesnik koji de facto ima najteže tjelesne ozljede. Zatim u KBC-u njih sedam. U Varaždinu jedan, na Merkuru dva. U Karlovcu jedan bolesnik, te u KBC-u čak tri bolesnika. Od njih 14, četiri ima dokazane lezije probavne sluznice određene metodom indirektoskopskom. Dakle, uvidom u samu sluznicu, poručio je ministar Beroš.

Dodao je da ostali pacijenti nemaju i većina tih bolesnika je otpuštena na kućno liječenje. Jedino što je dobro u ovoj situaciji je da klinička slika takvog akutnog oštećenja sluznice probavnog trakta nije teška.

– Što je uzrok, još i nadalje ne znamo, ponovio je Beroš.

Sve institucije rade i zadatak im je čim prije detektovati uzrok. Čudno je koliko su prostranjeni ti potvrđeni slučajevi. Znači, Varaždin, Zagreb, Rijeka, Split, jako neobično. Beroš je istakao da je vrlo čudno i vrlo neobično to što su pića potpuno različita.

– Puni se u različitim državama. Dosta je toga neobično. Međutim, postoje određene indicije što bi mogao biti uzrok, ali prepustit ćemo to Državnom inspektoratu, rekao je.

Je li riječ o sabotaži, o nekom pojedinačnom činu, spletu okolnosti? Beroš je kazao kako ne vjeruje da je riječ o sabotaži.

– S obzirom na vrstu oštećenja, rasprostranjenost i činjenici da je ipak isti vlasnik, moguće je da dolazi prilikom procesa čišćenja od sad do nekakvih nedovoljno definiranih elemenata koji onda posljedično mogu izazvati ovako zbivanje. Ali doista ne bih želio o tome sad da razgovarati. U konačnici nije ni moje kao ministra zdravstva. Moje je samo pripremiti zdravstveni sistem za ono što je moguće pred nama, ali do sada moram reći da smo promptno i dobro reagovali, poručio je. 

U susjedstvu više otrovanih nakon konzumacije popularnog gaziranog napitka

Previous Venecuelanski lider poziva svijet da se pokrene i zaustavi genocid nad palestinskim narodom
Next Safet Oručević: Zločinci su rušenjem Starog mosta nas učinili mnogo jačim, 30 godina nismo čuli iskreno izvinjenje

You might also like

NAŠI DANI

Protesti u Goranskom Polju: Neretvicu ne damo, hidroelektrane nećemo!

Nekoliko stotina mještana okupilo se jutros u 6 sati na mostu u Goranskom Polju, kod Buturović Polja, kako bi spriječili bagere da počnu sa za danas najavljenom izgradnjom prve dvije

NAŠI DANI

Azerbejdžan uplatio više od milion maraka pomoći našoj zemlji!

Na podračun Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, koji je otvoren za uplatu donacija BiH u borbi protiv pandemije novog koronavirusa, Republika Azerbejdžan je uplatila 538.910,27 eura (1.054.016,87 KM), prenosi AA.

NAŠI DANI

Reisu-l-ulema predvodio dženazu-namaz akademiku Muhamedu Filipoviću

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein-ef. Kavazović danas je u haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu predvodio dženazu namaz rahmetli akademiku Muhamedu Filipoviću. Nakon dženaze prisutnim obratio se dr.