‘Muzej Hercegovine Mostar’ izložbom o višestoljetnom kontinuitetu BOSNE I HERCEGOVINE obilježio Dan nezavisnosti

‘Muzej Hercegovine Mostar’ izložbom o višestoljetnom kontinuitetu BOSNE I HERCEGOVINE obilježio Dan nezavisnosti

Muzej Hercegovine Mostar u povodu 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovinem danas je u spomen kući Svetozara Ćorovića, priredio izložbu pod nazivom „Državno-politički karakter Bosne i Hercegovine kroz stoljeća“

Sadržaj izložbe, pored ostalog, imao je za cilj podsjetiti na preduslove Baditerove komisije, koju je 1991.godine osnovalo Vijeće Evrope, prije usvajanja odluke za održavanje Referenduma u Bosni i Hercegovini.

Važne činjenice za Badinterovu komisiju, naveo je direktor Muzeja mr. Asim Krhan, ogledale su se u ustavno-pravnim standardima i kulturno-historijskom kontinuitetu Bosne i Hercegovine. „Komisija je zaključila da je kroz cijelu historiju BiH uvijek imala atribute državnosti, i što je najvažnije međunarodnu potvrdu svojih historijskih granica, utvrđenih Karlovačkim sporazumom između Osmanskog i Austro-ugarskog carstva, potom potvrđenim odlukama Berlinskog kongresa 1878.godine i odlukama Drugog zasjedanja AVNOJA-a 1943. godine“, pojašnjavajući sadržaj i koncept izložbe kazao je Krhan.

Na 14 panoa hronološkim redom prikazane su epohe administrativno-pravnog i političkog karaktera Bosni i Hercegovini kroz stoljeća.

„Izložba implicira i pokazuje kakve su bile historijske pretpostavke i međunarodne okolnosti u kojima je BiH stekla državnu nezavisnost, a posebno s čime se suočavala na prelazu iz 20 u 21 stoljeće“, pojasnio je Krhan.

Izložbu je otvorio savjetnik ministra obrazovanja, kulture i sporta u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona Nijaz Kurtović. On je naglasio kako je BiH kroz historiju prošla kroz različite osporavanja i napade. „Međutim hrabrošću, odvažnošću uvijek je opstojala“, istakao je Kurtović. Historijske mijene tokom vremena, dodao je, kreirale su specifično društvo koje je i danas karakteristično.

„Uvažavajući borbu patriota kroz hiljadugodišnju historiju naše domovine, imamo obavezu da svako u svome domenu, a posebno kroz institucionalno djelovanje radimo na jačanju i napretku društveno-političke stabilnost Bosne i Hercegovine“, kazao je Kurtović.

Ovom izložbom Muzej Hercegovine je najavio niz kulturnih i svečanih programa kojim će se u Mostaru obilježiti Dan nezavosnoti BiH.

Izvor: Mostarski.ba

Previous Krivična prijava protiv odgovornih radi obnove ploče u čast presuđenom ratnom zločincu
Next U Mostaru otvorena izložba '1. mart- Dan nezavisnosti'

You might also like

NAŠI DANI

‘Cvijet Srebrenice’ i u Vogošći

Radnici preduzeća KJKP Park Sarajevo izgradili su na zelenoj površini u Vogošći veliki cvijet Srebrenice. Povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, rodila se ideja da na zelenom ostrvu u ulici

BAŠTINA

Na bedemima Bosne: Kula Grad – Zvornik

Večeras su tradicionalno na 24. januar stanovnici mjesne zajednice Kula Grad – Zvornik obilježili i evocirali uspomene na prvi dan povratka prije 24 godine, odnosno na 2000-tu godinu. Tog dana

NAŠI DANI

Dušanu Bajeviću dodijeljena državna nagrada za sport

  Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović uručio je danas Državnu nagradu za sport za 2018. godinu proslavljenom fudbaleru i treneru Dušanu Bajeviću. Ministarstvo civilnih poslova BiH svake