Na današnji dan pala je herojska Žepa,  komandant Palić odveden s pregovora i ubijen u genocidu

Na današnji dan pala je herojska Žepa, komandant Palić odveden s pregovora i ubijen u genocidu

Na lokalitetu Memorijalnog kompleksa u Žepi danas je obilježena 26. godišnjica pada enklave, zaštićene zone Ujedinjenih nacija (UN) Žepe i zločina nad Bošnjacima tog područja.

Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija od 6. maja 1993. godine Žepa je proglašena zaštićenom zonom.

Na današnjem obilježavanju podsjećeno je da međunarodna zajednica nije stala u zaštitu sigurnih zona, najprije Srebrenice, a onda i Žepe.

Foto: AA

Prisutnima se u ime boraca Žepske brigade ARBiH obratio Ago Hodžić koji je podsjetio na herojsku borbu boraca predvođenih komandantom Avdom Palićem.

Prisutnima se obratila i Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, koja je kazala da žrtve Srebrenice i Žepe nikada ne smiju biti zaboravljene.

Istakla je da je pobjeda porodica žrtava nad zločincima u hiljadama odrasle djece čiji su očevi ubijeni u genocidu.

Subašić je pozdravila i odluku Visokog predstavnika Valentina Inzka o zakonskim odredbama kojima se zabranjuje negiranje genocida i glorificiranje ratnih zločinaca, te je rekla da je to bila obaveza prema žrtvama.

Dio stanovnika Žepe spas je pokušao naći, prelaskom Drine, u Srbiji, a tamo su zatočeni u logore Mitrovo Polje i Šljivovica. Oni koji su ostali u Žepi autobusima su prebačeni do teritorije pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine. Nakon što je iz Žepe izašao posljednji autobus s civilima, jedinice ‘VRS’ kojima je komandovao Ratko Mladić zarobili su Avdu Palića, Mehmeda ef. Hajrića i Amira Imamovića, koji su učestvovali u pregovorima o evakuaciji civila.

Tokom opsade Žepe poginulo je 457 njenih branilaca.

Previous Od sutra kažnjivo negiranje genocida u Bosni i Hercegovini!
Next Doboj: Nova ulaganja u povratnička mjesta

You might also like

NAŠI DANI

FBiH: Za 10 godina iselilo se oko 28 hiljada građana, najviše u Hrvatsku

  Prema službenim podacima, u zadnjih deset godina iz Federacije Bosne i Hercegovine u inostranstvo odselilo je 28.362 građana, a najviše njih iselilo je u zemlje regije i Njemačku, rečeno

NAŠI DANI

Početkom ramazana počinje s radom BIR Televizija

Islamska zajednica (IZ) u BiH će u petak, prvog dana ramazana 1441. hidžretske godine, odnosno 24. aprila 2020. godine, u 12.00 sati, početi sa emitiranjem televizijskog programa na kanalu BIR

NAŠI DANI

Bageri “ravnaju” nekropolu stećaka kod Kreševa, uništava se pravo arheološko blago

Na arheološkom nalazištu na lokalitetu Polje u Martinićima u općini Kreševo planirana je gradnja Policijske stanice, čime će biti uništena historijski veoma važna nekropola stećaka.  Iako su ranije iz MUP-a