Na Igmanu obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine centralnom akcijom masovnog pošumljavanja Kantona Sarajevo

Na Igmanu obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine centralnom akcijom masovnog pošumljavanja Kantona Sarajevo

U organizaciji Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i KJP „Sarajevo – šume“ d.o.o. Sarajevo, u srijedu je na Igmanu svečanim pošumljavanjem i prigodnim kulturno – umjetničkim programom obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Ovaj program organiziran je kao završna aktivnost jesenje sezone akcije pošumljavanja pod sloganom „Posadi za život, domovini na dar“, jer drvo je resurs izuzetno značajan za buduće generacije, kako naše domovine, tako i cijele planete.

U okviru ove centralnog događaja jesenje faze akcije masovnog pošumljavanja na Igmanu je organizovana sadnja u kojoj je učestvovalo 265 srednjoškolaca s područja Hadžića i Ilijaša, ministri Vlade Kantona Sarajevo, predstavnici ambasada Malezije i Brazila, načelnici sarajevskih općina, direktori škola s područja Kantona Sarajevo i uposlenici preduzeća „Sarajevo – šume“.

„Mnogo je načina kojima se može pokazati ljubav i pažnja prema domovini, a mi smo izabrali da pažnju prema domovini iskažemo sadnjom novih sadnica s našom djecom, jer želimo da mladi osjete povezanost sa svojom zemljom tako što će naučiti važnost jednog od najvažnijih resursa kojim raspolaže naša domovina“, istakao je ministar privrede Adnan Delić, čestitajući svima Dan državnosti na današnjem svečanom programu na Igmanu.

Nakon svečane akcije pošumljavanja upriličen je i prigodan program u kojem su učestvovali članovi KUD „Igman“ Hadžići, starija vrtićka grupa Vrtića „Al-Isra“ Vogošća i učenica Srednjoškolskog centra Hadžići Hana Sejmenović koja je recitovala „Pjesmu Bosni i Hercegovini“, čija autorica je također učenica ove škole Elvedina Suljić.

19.jpg

„Učenici i naši gosti danas su zasadili 6.000 novih sadnica koje poklanjamo našoj domovini za ovaj veliki praznik“, kazala je ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović.

Ministrica je podsjetila prisutne da će Bosne i Hercegovine biti onoliko koliko se svako od nas ponaosob potrudi da je bude, čuvajući i štiteći okolinu i pozitivne vrijednosti i prenoseći ih na mlađe generacije. 

Tokom programa gostima su se obratili i Ahmet Sejdić, direktor BH šuma, Nijaz Skenderagić u ime Udruženja poslodavaca KS, te Samir Omerović, direktor KJP „Sarajevo – šume“, preduzeća koje je najzaslužnije za realizaciju ove akcije pošumljavanja.

Na kraju programa direktor Omerović uručio je zahvalnice direktorima škola koje su učestvovale u ovoj prvoj, pilot fazi akcije pošumljavanja i kompanijama koje su kao sponzori na mnogo načina olakšale realizaciju ove akcije.

Ovaj nesvakidašnji način obilježavanja nacionalnog praznika svakako je novina, ali kako je istakao ministar Delić, Ministarstvo privrede će u saradnji s resornim ministarstvima i javnim preduzećima nastaviti raditi na ovom projektu i u godinama koje dolaze, učiniti ga osnovnim programom rada svake naredne Vlade, omasoviti ga i unaprijediti do nacionalne razine.

Ministar se osvrnuo i na nezainteresovanost medija kazavši da je neobično da su mnogi spremni govoriti da se ništa pozitivno ne radi, a kad se radi onda njihova podrška, koja je krucijalno važna, izostaje.

Previous Inter savladao Shakhtar golovima Džeke. Prvi meč u Ligi prvaka za arbitra Peljtu
Next Sarajevo: Povodom Dana državnosti položeno cvijeće kod Vječne vatre

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Ljepote Plivskog jezera (FOTO)

Grad Jajce pravo je prirodno i historijsko bogatstvo Bosne i Hercegovine u svakom smislu, a to prepoznaju i brojni turisti iz naše države, regije, ali i cijelog svijeta koji svakodnevno

TURIZAM

Špilju Vjetrenicu u prošloj godini posjetilo 15 hiljada turista

  Špilju Vjetrenicu, jednu od najatraktivnijih špilja u Bosni i Hercegovini, u protekloj je godini posjetilo oko 15 hiljada turista, rekao je Feni vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća Vjetrenica Nikša

BAŠTINA

Musa-pašina džamija u Novoj Kasabi – izgrađena 1643. godine

  Musa-pašina džamija situirana je na lijevoj obali rijeke Jadar i puta M-19 koji vodi od Vlasenice prema Zvorniku. Postanak i razvoj Nove Kasabe na Jadru u istočnoj Bosni usko