Na Marijin dvoru “obješeno” 55 građana Sarajeva

Na Marijin dvoru "obješeno" 55 građana SarajevaU noći sa 27. na 28. mart 1945. godine, po odluci ustaškog prijekog suda, na Marijin dvoru je obješeno 55 građana Sarajeva. Danas, ispred zgrade Filozofskog fakulteta u Sarajevu postoji spomen-obilježje u znak sjećanja na ubijene građane.

Predsjednik Udruženja boraca i antifašista Općine Centar  Šerif Biser je prilikom obilježavanja jedne godišnjice izjavio da je pred samo oslobođenje Sarajeva, odlukom ustaškog stožera zločinca Maksa Luburića, na marindvorskim kestenovima, obješeno 55 sarajevskih ilegalaca, antifašista svih bh. religija i nacija.

Vješanje je imalo za cilj da zastraši Sarajlije. Tog dana obješeno je 55 ilegalaca Sarajeva, među kojima je bilo i policajaca, koji su vješani po noći da ne bi Sarajlije vidjele da vješaju pola njih mrtvih, koji su bili pretučeni u to vrijeme u policiji“, kazao je Biser i zaključio: “Ipak, Sarajevo i Sarajlije nisu poklekli pred ustaškim terorom“.

Na mjestu zločina podignut je spomenik kao opomena budućim generacijama.

Ovaj spomenik podsjećat će sadašnje i buduće generacije, bez obzira na njihovo vjersko i nacionalno uvjerenje,  da treba biti spreman na otpor prema bilo kakvim oblicima i pojavama fašizma. Spomenik ispred nas, nosit će trajnu poruku sloge, međusobne ljubavi, hrabrosti i poštenja bh. naroda“, kazao je Biser.
(historija.ba)
Previous Crni mart 1992: Pokolj Bošnjaka u Bijeljini, logor smrti Batković
Next Pogledajte kako izgleda obnovljeni Isa-begov hamam

You might also like

HISTORIJA

Napredak trgovine u XIV vijeku: Trgovački odnosi sa stranim gradovima

Stjepan II, član stare bosanske dinastije Kotromanića, koji dolazi na čelo bosanske države poslije poraza birbirskih knezova, našao je načina da reguliše odnose s feudalcima, te da time učini mnogo

HISTORIJA

Srednjovjekovna Bosna: Vladari nikad nisu prihvatali predaju Srebrenice

  Znamo li i učimo li uopšte o Srebrenici o tome šta je bila i šta je sve značila kroz historiju… Prvi spomen Srebrenice, odnosno antičke Domavije, imamo iz vremena

HISTORIJA

Majka kirgiske nacije: Žena koja je ujedinila narod i suprotstavila se Rusima i Kinezima

Jednu od značajnih uloga u historiji Republike Kirgistan predstavlja Kurmanjan Datka.   Ona je zbog svoje hrabrosti i zalaganja za ujedinjenje i nezavisnost te države priznata kao majka kirgiske nacije.