Nema povrijeđenih Bosanaca u vatrenoj stihiji u Australiji, mnogi pomažu u gašenju požara

Nema povrijeđenih Bosanaca u vatrenoj stihiji u Australiji, mnogi pomažu u gašenju požara

Oko 50.000 građana Bosne i Hercegovine živi u Australiji, a nasreću niko od njih nije stradao u požarima koji bjesne tim kontinentom, također nema ni informacija da je nekome imovina uništena, potvrdio je za Fenu ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić.

Ipak, izrazio je zabrinutost zbog vatrene stihije koja mjesecima divlja i uništava drugu domovinu bosanskohercegovačkih građana.

Naše su zajednice veoma angažirane na prikupljanju i distribuciji potrepština za najugroženije krajeve Australije. Brojni su naši ljudi koji su se dobrovoljno javili i stavili u funkciju odbrane zemlje od te prirodne katastrofe – dodao je ambasador Hajrić.

Posebno je pohvalio rad Bosnia Business Cluba iz Sidneja te Mirsu Garibovića, Kasima Salagića, Murata Ljukovca i Enku Hotu, kao i Mileta i Nikolu Rajića iz Kanbere, koji su svojim kamionima stizali i na najopasnija mjesta kako bi dostavili neophodne namirnice, vodu, lijekove i opremu za gašenje požara.

Deseci velikih požara bili su van kontrole širom istoka zemlje, a prisutna su i strahovanja da bi se dva požara u Novom Južnom Velsu i Viktoriji mogla povezati u novi megapožar, koji bi se oteo kontroli. Kišne padavine u ponedjeljak donijele su malo olakšanje, ali nedovoljno za gašenje požara.

Od izbijanja požara u septembru poginulo je 25 ljudi, više od 1.800 kuća je uništeno, a oko osam miliona hektara zemljišta je spaljeno, što je površina veličine Irske ili američke savezne države Južne Karoline.

Dim od požara uočen je s udaljenosti veće od 12.000 kilometara u Čileu i Argentini, saopćile su meteorološke službe u dvije južnoameričke zemlje.

Vrijednost uništenih materijalnih dobara još nije poznata, ali je Vijeće osiguravajućih društava Australije saopćilo da su već podneseni zahtjevi za osiguranjem vrijedni 700 miliona australskih dolara (485 miliona američkih dolara). No, očekuje se da ta cifra značajno poraste.

Vlada je doznačila početnih dvije milijarde australskih dolara (1,4 milijardi američkih dolara) u Fond za pomoć vatrom razorenim zajednicama.

Previous Bosanski brend Number1 u Sapni uskoro otvara proizvodni pogon
Next Alma Zadić, austrijska ministrica pravde nakon prijetnji dobila zaštitu specijalne jedinice

You might also like

NAŠI DANI

Ugledna novinarka: Kada sam izvještavala o genocidu i etničkom čišćenju u Bosni naučila sam da nikad ne treba izjednačavati žrtvu i tiranina

Ugledna novinarka Christiane Amanpour otkrila je u utorak navečer, tokom dodjele Međunarodne nagrade za slobodu štampe, što je naučila tokom rata u Bosni i Hercegovini i što joj je i

NAŠI DANI

Jakob Finci: HDZ tvrdi da vuče Bosnu ka EU, a samo nas udaljavaju od Evrope

Bosna i Hercegovina ne bi smjela poduzeti bilo kakve zakonodavne ili političke korake kojim bi se otežale provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava. Poruka je to koju su u

NAŠI DANI

Na Dan pobjede nad fašizmom odata počast ubijenoj djeci Sarajeva

  Kod Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995 a povodom sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva i Dana pobjede nad fašizmom, danas je održana manifestacija pod nazivom “A bili su samo