Netanyahu u pismu vojnicima: ‘Zapamtite šta vam je Amalek uradio’

Netanyahu u pismu vojnicima: ‘Zapamtite šta vam je Amalek uradio’

Premijer Benjamin Netanyahu je u pismu izraelskim vojnicima rekao da je “ovo rat između sinova svjetlosti i sinova tame”, dodajući “sjetite se šta vam je Amalek učinio“, misleći na biblijski neprijateljski narod Izraelaca.

Stalno se prisjećamo prizora užasnog masakra tog Simhat Tora Šabata, 7. oktobra 2023.“, rekao je Netanyahu, “Pred nama su naša ubijena braća i sestre, ranjeni, kidnapovani, pali IDF-i i snage sigurnosti .

“U njihovo ime i radi njih krenuli smo u kampanju čiji je cilj uništenje okrutnog i ubojitog neprijatelja Hamas-ISIS, povratak naših talaca i vraćanje sigurnosti našoj zemlji, građanima i djeci. “

Netanyahu je dodao da “nećemo odustati od naše misije dok svjetlost ne nadvlada tamu. Dobro će pobijediti ekstremno zlo koje prijeti nama i cijelom svijetu.” – prenosi Haaretz.

Netanyahu je i ranije pozivao na osvetu na ovaj način i svojevrsni ‘sveti rat uništenja’ protiv palestinskog naroda.

Morate se sjetiti šta vam je Amalek učinio‘, rekao je on u nedavnom govoru najavljujući početak kopnene invazije na Gazu, dodajući da su izraelski vojnici dio naslijeđa koje seže unatrag 3.000 godina.

Kritičari su istakli da tekst u hebrejskoj Bibliji koji govori o osveti Amalekima predstavlja narativ o ‘genocidu’. „Sada idi i razbij Amaleka, i uništi sve što imaju, i ne poštedi ih; nego ubijte i muškarca i ženu, dojenče i dojilje, vola i ovce, devu i magarca.” – pisao je krajem oktobra Middle East Monitor, kao i mnogi svjetski mediji.

Previous Bihać - uskoro flaširanje i prodaja vode s izvorišta Ostrovica
Next RH ministar pokušao poljubiti njemačku ministricu - neuspješno!

You might also like

NAŠI DANI

VAPAJ RADNIKA MINISTARSTVA SIGURNOSTI BiH Ministar Nešić s naoružanom pratnjom popisivao Bošnjake koji su otišli na džumu

Na email adresu Novinske agencije Patria stigao je dopis uposlenika Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine u kojem se ministar sigurnosti Nenad Nešić optužuje za svojevrsni progon Bošnjaka u tom ministarstvu.

NAŠI DANI

U Glavnom centru za brojanje : Pronađeni falsifikovani glasački listići, na svakom zaokružen Milorad Dodik!

Falsifikovani glasački listići pronađeni su u Glavnom centru za brojanje prilikom ponovnog prebrojavanja listića za predsjednika Republike srpske, saznaje Istraga.ba. Na svim falsifikovanim listićima bio je glas za Milorada Dodika.

NAŠI DANI

Svjetski dan svijesti o autizmu

Simboličnim puštanjem 100 plavih balona ispred Sebilja na Baščaršiji i šetnjom sarajevskim ulicama, učenici, roditelji i zaposlenici Zavoda “Mjedenica” obilježili su danas Svjetski dan svijesti o autizmu. Pedagogica Zavoda Zumreta