Niče prva plantaža kestena u USK

Niče prva plantaža kestena u USK

Na lokalitetu Radoč, nadomak Bužima, nedavno je podignuta prva plantaža pitomog kestena, čija proizvodnja može biti vrlo isplativa, kažu poljoprivredni stručnjaci u Unsko-sanskom kantonu.

Vlasnik ove plantaže Nedžad Mušić kaže kako je posadio stotinu sadnica kestena na površini od dva hektara i da se radi o oglednoj parceli, prvoj te vrste na području ovog kantona.

Prema njegovim riječima, radi se o projektu čija ukupna vrijednost iznosi 23.000 maraka, a podržan je od strane Evropske unije kroz Program prekogranične saradnje, kao i od općine Bužim, koja je obezbijedila 20 posto potrebnih sredstava.

“Plodovi kestena su izuzetno traženi na domaćem i inostranom tržištu, a kod nas je industrija kestena zasnovana isključivo na sakupljačkoj privredi. Prednost plantažnog uzgoja je što se mogu kontrolisati i preduprijediti bolesti koje napadaju ovu kulturu i nanose mnogo štete, kao što su rak kestenove kore ili osa šiškarica”, kaže Mušić.

Prema njegovim riječima, plodovi ovako uzgojenog kestena su veći od uobičajenih, što omogućuje i veći profit.

Dodaje da je područje Cazinske krajine izuzetno pogodno za uzgoj kestena, kako zbog klimatskih uslova, tako i kiselosti zemljišta koje pogoduje razvoju ovog drveća.

On je uvjeren u uspjeh ovog ogleda, koji će, kako smatra, trasirati sasvim novi put kada se radi o uzgoju ove kulture.

Inače, na području USK ima preko 200.000 hektara kestenovih šuma, a najrasprostranjenije su na području Cazina i Bužima, gdje je sakupljanje i prodaja ovih šumskih plodova važan izvor finansiranja za mnoge građane.

Također, kesten je vrlo važan i u pčelarstvu, s obzirom na to da je med od kestena nadaleko poznat po svom ukusu i kvalitetu.

/Zlatan Čekić, N. Novine/

Previous Tito Bosnia: 'Pozdravi i najveće poštovanje voljenim građanima Bosne i Hercegovine'
Next Svečana ceremonija povodom obilježavanja 1. jula Dana policije FBiH

You might also like

Ekonomija/Biznis

Privredna manifestacija! U junu Dani Bosne i Hercegovine u Istanbulu

  FIPA (Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini) dogovorila manifestaciju s Privrednom komorom Istanbula U okviru učešća delegacije FIPA-e na međunarodnom sajmu ” FOTEG” u Istanbulu, predstavnici FIPA-e

Ekonomija/Biznis

Ćorluka najavio nova ulaganja. U Violeti niko nema plaću ispod 1.000 maraka

Violeta grupa u prošloj je godini ostvarila prihod iznad 300 miliona maraka, broji oko 1200 zaposlenih, a preko 50 posto ukupne proizvodnje Violetinih proizvoda prodaje se van tržišta Bosne i Hercegovine,

Ekonomija/Biznis

Radovi na izgradnji ‘Mellain’ centra u Tuzli privode se kraju

Ovih dana u toku je završetak radova na postavljanju fasade, a pažnju prolaznika privlače radnici, koji na stotinjak metara uz pomoć krana postavljaju fasadne ploče. Posao koji ne izgleda nimalo