Novi Pazar – obilježavanje 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave

Novi Pazar – obilježavanje 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave

Izložbom radova, dodjelom nagrada pobjednicima sa likovnog konkursa “Boje moje zastave” i svečanim podizanje zastave na jarbol, Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je danas, u Glavnom uredu u Novom Pazaru, započelo obilježavanje 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave, javlja Anadolija.

Na izložbi sa temom bošnjačke zastave prikazano je više od 800 radova djece iz predškolskih ustanova i osnovnih škola u sandžačkim opština, a autorima najboljih radova su dodijeljene novčane nagrade i pohvalnice. Priznanje u obliku zahvalnice i bošnjačke zastave dodijeljene su i školama koje su najbolje organizirale likovni konkurs “Boje moje zastave”.

Uz prisustvo građana, javnih ličnosti, zvaničnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća i intoniranjem himne sandžačkih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj” na jarbol je podignuta bošnjačka nacionalna zastava.

Zastavu su podigli predsjednica i predsjednik Izvršnog odbora Vijeća, Misala Pramenković i Fuad Baćićanin.

Čestitajući ovaj datum predsjednica BNV-a, Misala Pramenković je rekla da je ovo za Bošnjake najznačajniji i najradosniji blagdan koji proslavljaju u Sandžaku, Republici Srbiji i diljem svijeta.

Novi Pazar: Počelo obilježavanje 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave

“Naš bajrak, naša zastava, nas svake godine poziva da zajedno stanemo ispod njega gdje samo zajedno možemo raditi na boljitku, prosperitetu i ostvarivanju i afirmaciji individualnih i kolektivnih prava Bošnjaka u Sandžaku i Republici Srbiji. Ukoliko zajedno stanemo ispod ovog bajraka imaćemo zakon i zaštitu i uživat ćemo u njegovom hladu”, rekla je Pramenković naglasivši da bajrak, kakav je sandžački, ne zaslužuje da se drži nisko.

Naglasivši da bijela boja na ovoj zastavi simbolizuje ideju mira i ljubavi, suživota i univerzalnih vrijednosti, predsjednica BNV-a je istakla da bijela boja ukazuje na slobodu, kao pred uvjet bilo kojeg ideala.

“Bez slobode se ništa nabrojano ostvariti ne može. Bošnjakinje i Bošnjaci razvijajmo i njegujemo svijest o sebi. Ono što mi jesmo, o našim vrijednostima, ali i pričajmo našoj djeci o našem bajraku, o našoj ponosnoj historiji jer ovaj bajrak nije obično platno platna. Ovaj bajrak oslikava ono što smo mi, još jedna kockica u mozaiku evropskih naroda”, poručila je ona dodavši da je jedan od najviših izazova sa kojim se Bošnjaci danas susreću očuvanje identiteta onih koji žive u dijaspori.

Kazala je i da su najveći resurs Bošnjaka, danas, mladi koji na brojnim poljima postižu vrhunske rezultate.

Kao jedan od tri bošnjačka nacionalna blagdana Bošnjaci u Sandžaku, Srbiji i diljem dijaspore od 2005. godine obilježavaju 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave.

Odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća od 11. maja 2004. godine, potvrđenom Odlukom Savjeta Republike Srbije za nacionalne manjine od 23. decembra 2005. godine, ovaj datum je uvršten kao zvanični praznik bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji.

Dan bošnjačke nacionalne zastave obilježava se na dan kada je 11. maja 1991. godine u Novom Pazaru osnovano tada Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka (MNVS), kasnije preimenovano u Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Previous Otvoren 6. međunarodni sajam namještaja 'SARAJEVO4WALLS'
Next Posjeta studenata Građevinskog fakulteta u Sarajevu gradilištima na sjeveru Koridora Vc

You might also like

SANDŽAK

Sjeničanka Sadija Totić čuva od zaborava sjeničko-pešterski ćilim

Sjeničko-pešterski ćilim poznat je nadaleko. Vijekovima se on u regiji Sandžak, na jugozapadu Srbije, izrađuje na isti način i s istim šarama i motivima. Za izradu ćilima koristi se vuna

SANDŽAK

Bošnjaci su dali pečat crnogorskoj nezavisnosti

To što se nalazimo u izbornoj godini glavni je razlog zapaljive retorike koju posljednjih dana slušamo u crnogorskom parlamentu, smatra lider Bošnjačke stranke Rafet Husović, ali upozorava da pozivi na

NAŠI DANI

Poništiti političku dobit ostvarenu genocidom

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća uputila je pismo predsjednici Vlade Srbije i ambasadama „Prijatelji Sandžaka“ u Beogradu u kojem zahtjeva da se poništi politička dobit ostvarena genocidom u Bosni i Hercegovini.