Posjeta studenata Građevinskog fakulteta u Sarajevu gradilištima na sjeveru Koridora Vc

Posjeta studenata Građevinskog fakulteta u Sarajevu gradilištima na sjeveru Koridora Vc

Šezdeset studenata Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u pratnji sedam profesora, u srijedu 10.05.2023. godine, posjetilo je gradilišta autoceste na Koridoru Vc na četiri dionice u Zeničko-dobojskom kantonu, Poprikuše – Nemila, Nemila – Vranduk, Vranduk – Ponirak i Ponirak – Vraca.

Obzirom da su dionice u različitim fazama izgradnje, kao i različitost objekta koji se grade, studenti Građevinskog fakulteta u Sarajevu I ciklusa građevinarstva i II ciklusa – master studija, s tri smjera (smjer konstrukcije, smjer saobraćajnice i smjer geotehnika), mogli su u stvarnosti i na terenu, povezati sve ono što su teoretski učili tokom studiranja na fakultetu.

”Današnja stručna praksa nam je zaista pomogla da spoznamo kako se stečena znanja tokom nastave primjenjuju u praksi. Raduje nas što smo imali priliku posjetiti  objekte autoputa na Koridoru Vc od tunela Zenica i Golubinja, preko mostova i vijadukata, do otvorene trase, potpornih zidova i zaštitnih kosina. Uvjerili smo se u bitnost multidisciplinarnosti u projektu, a vidjeli smo i neke nove tehnike izvođenja koje su nam proširile vidike. U ovom obilasku smo vidjeli tunel na kojem je završena sekundarna obloga i trenutno se radi na izvedbi kolovozne konstrukcije“, kazala je studentica Amina Aliefendić.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je 20230510_124801-scaled.jpg

Posjeta gradilištima bila je prilika studentima da na terenu vide kako se izvode i izgledaju konstruktivni elementi autoceste kroz različite faze gradnje (objekti, mostovi, tuneli, sekundarne obloge temelja tunela, bočnih drenaža, korekcije finalnog mlaznog betona i sl.)

Studenti su imali priliku vidjeti i  tunele koji se grade Novom Austrijskom Metodom, a koju su prethodno izučavali na nastavi. Predstavnici investitora i izvođača radova svojim izlaganjima, kao i odgovorima na upite pojasnili su sve bitne procese koji se odvijaju u toku izgradnje ovih dionica.

U ime studenata i profesora Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Žanesa Ljevo zahvalila se JP Autocestama na organizaciji ovog stručnog putovanja. “Predstavnik izvođača Cengiz studentima i profesorima svojim izlaganjem pružio je novo iskustvo u upoznavanju načina građenja tunela Golubinja prezentujući kada se sekundarna obloga gradi neposredno nakon primarne i preuzima 60% opterećenja. Gostoprimstvo inžinjera i njihova stručna obrazloženja tehnologije izvođenja radova nas je posebno dojmila. Najsrdačnije se zahvaljujemo kako njima, tako i JP Autoceste FBiH koje nam je omogućilo nove spoznaje”, dodalo je viši stručni saradnik Fadil Biberkić.

Stručno-edukativna posjeta organizovana je u okviru potpisanog sporazuma o saradnji između JP Autoceste FBiH i Građevinskog fakulteta u Sarajevu.

Press JP Autoceste FBiH

Previous Novi Pazar - obilježavanje 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave
Next Klub SDA: Trojka platila fotelje u vlasti prodajom energetskog suvereniteta BiH

You might also like

ŽIVOT

Povratnik u Srebrenicu: Šteta je što povratnici ne koriste plodna imanja

Kada se s braćom Mujom i Mulom 2001. godine vratio u rodne Opetke, Mjesna zajednica Sućeska kod Srebrenice, Asim Bećirović (43) i njegova supruga Adila (37) nisu se dugo dvoumili

Ekonomija/Biznis

‘Hifa oil’ u CG dobila posao vrijedan pola miliona eura

Kompanija “Putevi”, koju je osnovala Skupština opštine Podgorica, nabavlja bitumen od kompanije „Hifa oil CG”, vlasnika Izudina Ahmetlića, koji je prema Forbsovoj listi najbogatiji Bosanac, pišu crnogorski mediji. Radi se

Ekonomija/Biznis

Cazin: Privredni i trgovački centar Unsko-sanskog kantona

Do prije desetak godina Cazin je bio marginalizirana sredina koja je u ostatku države bila prepoznatljiva uglavnom po incidentnim situacijama i problemima. Danas, Cazin je privredni i trgovački centar Unsko-sanskog