Novi šef austrijske diplomatije prvo stiže u Bosnu i Hercegovinu

Novi šef austrijske diplomatije prvo stiže u Bosnu i Hercegovinu

 Novi ministar vanjskih poslova Austrije Mihael Linhart, koji je u ponedjeljak položio zakletvu, odlučio je da kao destinaciju svog prvog putovanja izabere Bosnu i Hercegovinu.

Linhart će, kako je najavljeno u Beču, sutra otputovati u dvodnevnu posetu Bosni i Hercegovini, čime želi da ukaže da mu je region Zapadnog Balkana veoma važan.

Zapadni Balkan je već ranijim šefovima diplomatije Alexanderu Schallenbergu, aktuelnom kancelaru, i Sebastianu Kurzu bio težište vanjskespoljne politike.

U Bosni i Hercegovini je Austrija brojno zastupljena, pa tako vojska Austrije ima najveći kontingent u međunarodnim mirovnim snagama EUFOR Althea, koju i predvodi već godinama.

Pored toga je predstavnik EU u Sarajevu Austrijanac Johann Sattler, sa kojim Linhart želi da se sastane.

Poznanstvo s Turković

Planirano je da Linhart razgovara i sa novim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Christianom Schmidtom, ali i šeficom bosanske diplomatije Biserom Turković, sa kojom se već duže poznaje.

Dok je Linhart četiri godine bio zamjenik ambasadora Austrije u Zagrebu, od 1992.do 1996, Turković, kao prva ambasadorica Bosne i Hercegovine službovala je u glavnom gradu Hrvatske.

Kasnije su se ponovo ukrstili njihovi putevi u Beču, kada je Turković bila ambasadorica pri UN-u, a Linhart u Ministarstvu vanjskih poslova Austrije, primjećuje Tanjug.

Linhart na Balkan gleda kao regiju susjedstva Austrije, prijatelja koji bi trebalo u dogledno vrijeme da bude i saveznik unutar EU.

Linhart, nakon Bosne i Hercegovine, u ponedeljak ide u Luksemburg na redovno Vijeće ministara vanjskih poslova EU.

Previous Dodik bi pola Bosne, ali kao hediju: Poziva međunarodnu zajednicu da 'zabrani svima upotrebu bilo kakvih oružanih manifestacija'
Next Opozicija u manjem entitetu: SNSD ne ruši BiH nego RS

You might also like

NAŠI DANI

Direktor firme Sinkro: Sačuvat ćemo svih 600 radnih mjesta

Sarajevski proizvođač namještaja Sinkro d.o.o. ne planira otpustiti niti jednog radnika, potvrdio je ovo za Akta.ba direktor firme Omar Kuštrić. “Mi smo odlučili da ne otpuštamo ljude. Trenutno smo na

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Prva novinarska žrtva agresije na Bosnu i Hercegovinu: Identifikovano tijelo Kjašifa Smajlovića

Smajlovićevo tijelo je nedavno pronađeno u masovnoj grobnici Kazan bašča u blizini Zvornika U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli danas je identifikovano tijelo Kjašifa Smajlovića, novinara bh. dnevnog lista “Oslobođenje”,

NAŠI DANI

Ustavni sud presudio za Han Pijesak: Odbijena apelacija iz manjeg entiteta, vojna imovina se knjiži na državu!

Pravobranilaštvo RS uložilo je u septembru 2016. apelaciju Ustavnom sudu BOSNE I hERCEGOVINE i zatražilo odgodu izvršenja odluke Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je naloženo da vojna imovina u Han