Otkriveno spomen-obilježje sa imenima 238 ubijenih Bošnjaka Čajniča

Otkriveno spomen-obilježje sa imenima 238 ubijenih Bošnjaka Čajniča

U mjestu Kapov Han kod Čajniča otkriveno je spomen obilježje za civile i pripadnike Armije RBiH s prostora ove opštine, koji su poginuli tokom odbrambeno – oslobodilačkog rata.

Obilježje na koje je uklesano 238 imena šehida otkrili su članovi njihovih porodica.

“Ovim spomen-obilježjem hoćemo da gajimo trajno sjećanje na naše šehide, nevine žrtve, na sve one koji su stradali ratujući na prostorima opštine Goražde i braneći ove prostore. Ovo je naš dug prema njima, ali ovo najviše treba nama. Oni su svoj smiraj našli, ovo treba nama, našim pokoljenjima, kao trajna opomena i podsjećanje na jedno teško vrijeme kroz koje je naš narod prošao, ali časno vrijeme u kojem je naš narod pokazao svoju hrabrost, dostojanstvo i hrabrost”, rekao je Izet Alihodžić, predsjednik Odbora za izgradnju spomen–obilježja i potpredsjednik Skupštine opštine Čajniče.

Tokom ceremonije otvaranja spomen–obilježja, kojoj su prisustvovali i predstavnici susjednog BPK-a Goražde i Opštine Goražde, Muftijstva goraždanskog i Ministarstva za boračka pitanja FBiH, poručeno je da zločini nad stanovnicima Čajniča, na Mostini, u Mahrevićima, Medoševićima i drugim mjestima, kao ni herojstva Čajničana koji su se borili u sastavu jedinica koje su branile slobodnu teritoriju Goražda, nikada neće biti zaboravljeni.

“Danas su nam srca puna, ali smo i tužni zato što nema naših sunarodnjaka, naših komšija. S druge strane smo ponosni da možemo bar na ovaj način, simbolično, ostaviti pokoljenjima ono što su oni učinili za nas. Njihov doprinos u odbrani Goražda je bio veoma značajan. Znate da je i naš komandant, rahmetli Ferid Dizdarević, bio jedan od organizatora otpora goraždanskog kraja i jedan od komandanata koji je bio sa svojim borcima i koji se rame uz rame borio za oslobođenje Goražda. Na ovom spomen obilježju nalaze se i imena onih koji su nevini stradali u poljima, vrtovima, svojim domovima, skloništima, djece i žena koji su bili žrtve agresije kakva je nezapamćena na Balkanu“, navodi Anera Zagrljača, predsjednica Medžlisa Islamske zajednice Čajniče.

Svim Čajničanima, povratnicima i prognanicima, upućena je molba da sačuvaju vlasništvo nad svojom zemljom, te da ne zaborave svoje heroje i svaki put, kada prođu pored džamije u Kapovom Hanu, svrate do spomen – obilježja i prouče im Fatihu.

Izvor: AA

Previous Mostar: Murali među kojima su i onaj Alekse Šantića i Emine oživjeli ulice grada na Neretvi
Next FUCZ onesposobio i drugu avio-bombu pronađenu kod RTV doma u Sarajevu

You might also like

NAŠI DANI

Šarović: RS u izuzetno teškoj situaciji, postali smo globalni slučaj

O aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini posebno su se očitovali iz opozicionog SDS-a. Videoprilog FTV.

NAŠI DANI

Pismo predsjedniku Francuske: Pomozite da višegradski zločinac Radomir Šušnjar bude izručen BiH

Predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” uputila je danas pismo predsjedniku Francuske Francois Hollanduu, koje novinska agencija Patria prenosi u cjelosti. Poštovani Predsjedniče, Dana 13. i 14. juna 1992. godine, u Višegradu,

NAŠI DANI

Pirići kod Bratunca: Šehidski nišan kao trajna opomena na žrtve agresije (Video)

“Entitet nije država, gdje je došao srpski vojnik bio je genocid”. Na prigodan način, u prisustvu velikog broja građana Podrinja, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Vlade Federacije BiH i Tuzlanskog