Otvorena izložba katalonskog fotoreportera Mikela Ruiza “Ne zaboravi”

Otvorena izložba katalonskog fotoreportera Mikela Ruiza “Ne zaboravi”

Izložba radova katalonskog fotoreportera Mikela Ruiza pod nazivom “Ne zaboravi”, svečano je otvorena večeras u Vijećnici.

Riječ je o ratnim fotografijama, iz vremena opsade Sarajeva, kao i fotografijama iz Srebrenice, nastalim nakon rata.

Ruiz je svijetu svojim potresnim fotografijama o Sarajevu odaslao slike stradanja i prenio tačnu informaciju o tome šta se zapravo događalo jednom gradu u srcu Evrope.

Ovom izložbom zaokružio je svoj put u Bosni i Hercegovini, koju je prvi put posjetio ratne 1993. godine i bio je gost sarajevske porodice Čolaković, koja mu je, kako je kazao, omogućila da njegove fotografije budu realne.

– Porodica Čolaković mi je omogućila da moje slike prenesu realnost, a bez vaše pomoći, solidarnosti, domaćinskog odnosa prema meni, nikada ne bih imao ove fotografije – kazao je autor izložbe Ruiz.

Podsjetio je na ratna dešavanja i kroz suze kazao da je u Sarajevu, te 1993. godine naučio jednu rečenicu „BiH i Sarajevo nikada neće pasti“.

Predsjednik provincije Girona Pere Vila, konseljer za institucionalna pitanja, vanjske poslove i transparentnosti Katalonije Raul Romeva, ambasador Kraljevine Španije u BiH Juan Bosco Gimenez Soriano, novinar Enric Matarrodona, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić su ocijenili da je Mikelova izložba odavanje počasti žrtvama agresije na Bosnu i Hercegovinu, Sarajevu, Srebrenici, te da je izložba ima povijesno sjećanje i na cijelu Evropu.

– Ruiz je izložbu koncipirao komparirajući smrt, život, patnju i radost. To smo bili mi, živjeli smo smrt, život, patnju i radost – kazao je gradonačelnik Komšić i u znak zahvalnosti katalonskom fotoreporteru Mikelu Ruizu uručio poklon – znak Grada Sarajeva.

Fotografije Mikela Ruzia prikazuju ratnu svakodnevnicu Sarajlija, razrušenu Vijećnicu i stambene zgrade, Markale, svježe humke na stadionu Koševo, malu Lanu koja se vraća iz škole, građane u redu za kruh… svjedoče prkosu, preživljavanju i opstanku stanovnika Sarajeva, ali simboliziraju i upozorenje da se ne ponovi užasna golgota kroz koju je Sarajevo prošlo.

Potresnim fotografijama iz Srebrenice Ruiz čuva sjećanja na nevino stradale Srebreničane u najvećem zločinu koji se desio u Evropi nakon holokausta nad Jevrejima.

Izložba će biti otvorena do 25. oktobra.

Izvor: Agencije

 

Previous Vukosavlje - primjer političke nezrelosti probosanskih partija i bošnjačkog naroda
Next Grujičićeva srbizacija Srebrenice: Osveštanje zgrade Opštine, zastave Srbije...

You might also like

NAŠI DANI

‘Nova Vlada Kosova nikada neće staviti Srbiju i Bosnu i Hercegovinu u istoj rečenici’

Aljbin Kurti lider pobjedničke stranke Samopredjeljenje na Kosovu potvrdio je za intervju “Jedan” BHT1 da bi u novembru mogao preuzeti funkciju premijera Kosova, a nakon toga početi i rješavati pitanja

NAŠI DANI

Čoviću stigla ekspresna odbijenica iz Sarajeva, ali i SAD-a: Zahtjev za hitne izmjene izbornog zakona osuđen kao ucjena

  Predsjednik HDZ Bosne i Hercegovine Dragan Čović u utorak je iz Sarajeva dobio ekspresne odbijenice njegovog zahtjeva da se prije uspostave nove vlasti u toj zemlji temeljem rezultata izbora

NAŠI DANI

Počelo obilježavanje 45. godišnjice Univerziteta “Džemal Bijedić”

Polaganjem cvijeća na spomen-bistu Džemala Bijedića, ispred rektorata Univerziteta “Džemal Bijedić”, u Mostaru je počeo višednevni program obilježavanja 45 godina rada i postojanja ove ustanove, javlja AA. Rektor Elvir Zlomušica