Petro Bidenu: Masakr Palestinaca se ne može dalje dozvoliti

Petro Bidenu: Masakr Palestinaca se ne može dalje dozvoliti

Predsjednik Kolumbije Gustavo Petro zatražio je ovog petka od svog američkog kolege Joea Bidena da preduzme mjere kako bi zaustavio smrt civila u Pojasu Gaze.

“Rekao sam Bajdenu da se masakr ne može dalje dozvoliti”, rekao je predsjednik u izjavi ispred rezidencije kolumbijskog ambasadora u Sjedinjenim Državama nakon sastanka u Bijeloj kući s nekoliko lidera iz regiona.

Petro je objasnio da američki predsjednik nije odgovorio, ali se nada da je “snimio” njegov stav.

“Slom međunarodnog prava o kojem razmišljamo proizvodi više nasilja, više varvarstva i demokratskog razaranja”, naglasio je predsjednik.


Kolumbijac je bio jedan od latinoameričkih lidera koji su najkritičniji prema odgovoru Izraela na napad naoružanog krila islamističke grupe Hamas 7. oktobra.

Petro je dio bloka ljevičarskih vlada u Latinskoj Americi, zajedno s Čileom, Meksikom i Bolivijom, koje su izrazile svoje protivljenje izraelskim bombaškim napadima u Gazi, u kojima je već ostalo više od 9.000 mrtvih u palestinskoj enklavi.

Čileanski predsjednik Gabrijel Borić, s kojim se Petro sastao ovog petka u Washingtonu, pozvao je u četvrtak ostale zemlje u regionu da se udruže i zahtijevaju da se u sukobu “poštuje međunarodno pravo”, izvještava španska novinska agencija EFE.

Previous Grlić Radman: Navodno jedan poginuli Hrvat u Pojasu Gaze
Next Odabrao Bosnu: Švicarci žale za odličnim napadačem Herthe

You might also like

NAŠI DANI

Osigurano 22 miliona dolara za izgradnju Univerzitetske biblioteke

Bosna i Hercegovina i Kraljevina Sudijska Arabija potpisale su danas u Sarajevu memorandume o podršci Saudijskog fonda za razvoj Univerzitetskoj biblioteci u Sarajevu i općini Goražde. Potpisnici su zamjenik predsjedavajućeg

SANDŽAK

Bošnjaci Sandžaka obilježavaju Dan nacionalne zastave (Video)

Novi Pazar – Bošnjačko nacionalno vijeće je danas započelo program obilježavanja 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave i to održavanjem predstave za djecu „Avanture Nasrudin-hodže“ u novopazarskom Kulturnom centru. Članovi

NAŠI DANI

Vlada Kantona Sarajevo prelazi na Mtel!

Premijer, ministri i službenici Vlade Kantona Sarajevo ubuduće će koristiti mobilnu telefoniju telekom operatera Mtel a.d. Banja Luka čiji je većinski vlasnik Telekom Srbije, a koji je, opet, u većinskom