Pokreće se smjena Darka Ćuluma?

Pokreće se smjena Darka Ćuluma?

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) djeluje isključivo na profesionalnim osnovama, ne zastupajući, ne štiteći niti podrivajući interese bilo koje političke stranke, registrovane organizacije ili udruženja, bilo kojeg konstitutivnog ili drugog naroda u BiH. Navodi se u ovo u članu 2 Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.


Direktor SIPA-e Darko Ćulum koji je imenovan u julu 2020. godine na četverogodišnji mandat, na ovu poziciju je došao sa mjesta direktora Policije Rs. Iako je riječ o dugogodišnjem policijskom službeniku koji dobro poznaje zakone i ono što je policijskim službenicima zabranjeno, Ćulum je jučer dolaskom na skup Srba zaposlenih u institucijama BiH na poziv ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarac prekršio Zakon o SIPA-i.

Ćulum je dakle, suprotno definiciji SIPA-e, štitio interese SNSD-a i podrivao interese države. On je svojim prisustvom potvrdio izraženu spremnost prisutnih da se napuste institucije BiH ako se to od njih zatraži. Ćulum nije imao obavezu odazvati se na poziv Staše Košarca, već je to očito uradio kao sljedbenik SNSD-ove politike.

Ćulum je također 22. avgusta ispred Administrativnog centra Vlade Rs u Istočnom Sarajevu dočekao pojedine učesnike sastanka državne koalicije, a razgovarao je i sa Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ BiH što su zabilježili fotoreporteri.


U SIPA-i radi više od 700 uposlenika. Više od pola je Bošnjaka, a njihov direktor odlazi na skup na kojem se kroji politika Srba, i u konačnici ako ih na to pozovu strukture Rs rušit će državu BiH. S obzirom da je prekršio Zakon o SIPA-i i narušio ugled ove državne policijske agencije te dodatno poljuljao povjerenje Bošnjaka o profesionalnom odnosu, Nezavisni odbor PS BiH bi trebao razmotriti pokretanje smjene Darka Ćuluma.


NO će narednu sjednicu održati u oktobru. S obzirom da je riječ o tijelu koje broji devet članova, a dio je iz Rs-a jasno je da će se na ovom pitanju pokazati ko je politički imenovan u NO.


Iako se očekuju opstrukcije u pokretanju smjene Ćuluma sa čela SIPA-e, članovi NO obavezni su štititi dignitet državnih policijskih agencija.

Također, očekuje se da ministri iz reda Bošnjaka u Vijeću ministara BiH zatraže smjenu Darka Ćuluma, ali i drugih članova Vijeća ministara BiH koji su bili na jučerašnjem skupu.

Izvor: NAP

Previous Janja: Cvjeta uzgoj i prodaja dinje i lubenice
Next Aktuelna dešavanja - zauzimanje pozicija zbog odluke o državnoj imovini

You might also like

NAŠI DANI

Izbrisan YT kanal Zlatana Fazlića Fazle, kantautor pretpostavlja da je razlog pjesma posvećena opsadi Sarajeva

Korisnici društvenih mreža od jutros na internetu ne mogu naći YouTube kanal bosanskohercegovačkog kantautora Zlatana Fazlića Fazle. Izbrisane su sve njegove pjesme, sva njegova djela, sve ikad postavljeno, uključujući i

NAŠI DANI

Zabranjen rad Centru za obrazovanje iz Sanskoga Mosta

  Centru za obrazovanje odraslih Multilingua iz Sanskoga Mosta, koji se nedavno našao u središtu afere nakon što je novinarki Žurnala izdao lažnu diplomu, Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanskog Kantona zabranilo je

NAŠI DANI

Sarajevo: Sjećanje na 3.176 ubijenih Prijedorčana i u Starom Gradu

  Simboličnim vezivanjem bijelih traka Sarajlije su se na Baščaršijskom trgu i Trgu oslobođenja Alije Izetbegovića prisjetili i poistovjetili s tragičnim sudbinama stanovnika Prijedora prije 26 godina. Udruženja „YIHR BiH“