Poljoprivrednici iz cijele države žele jedinstvenu asocijaciju

Poljoprivrednici iz cijele države žele jedinstvenu asocijaciju

Predstavnici poljoprivrednih udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine okupili su se danas u Odžaku kako bi pokrenuli inicijativu za osnivanje Asocijacije poljoprivrednika BiH. 

Prvi je to korak ka krovnom udruživanju, odakle će svoje zahtjeve delegirati prema državnoj vlasti. Također, nepostojanje ministarstva poljoprivrede na državnom nivou je ogroman problem, ali za njegovo osnivanje prošle godine nije bilo političke volje.

Već dugi niz godina, poljoprivrednici iz oba bh. entiteta i Brčko distrikta iniciraju osnivanje krovnog udruženja da bi mogli lakše i brže, ujedinjeni ostvariti svoje ciljeve, prije svega zaštiti domaću proizvodnju.  U nedostatku državnog ministarstva ili institucije bh. poljoprivrednici gube milione maraka iz fondova Evropske unije koji su im prijeko potrebni zbog niskih izdvajanja iz budžeta za poticaj poljoprivredi. Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine:

“To je prevažna stvar, da se sve rješava na državnom nivou. Mi gubimo nekih 100 miliona maraka godišnje grant sredstava koji se mogu povući iz Evropske unije. Nemamo plavog dizela, različiti su poticaji na teritoriji države.”

Sektorom poljoprivrede u BiH bave se 73 institucije. Osim ministarstava na entitetskim i kantonalnim nivoima, postoje i brojne agencije, uprave i instituti. Prošle godine, tadašnji delegat u državnom Domu naroda a sadašnji član Predsjedništva Denis Bećirović, pokrenuo je inicijativu za osnivanje ministarstva poljoprivrede na državnom nivou. Pojasnio je to tada činjenicom da je zbog ruske agresije na Ukrajinu došlo do poremećaja na evropskom i svjetskom nivou, a posebno u sektoru poljoprivrede. U tim međunarodnim relacijama svijet ne prepoznaje entitetska i kantonalna ministarstva. Međutim, njegovu inicijativu nisu prihvatili delegati iz Republike Srpske jer su to smatrali prijenosom nadležnosti. Poljoprivrednici iz tog entiteta se ne slažu s tim i zagovaraju uspostavu krovne institucije. Savo Bakajlić iz Udruženja poljoprivrednika Republike srpske:

“Nije to nikakav prijenos nadležnosti, nikakav atak na državu. To je jednostavno organizacija koja hoće iz prve ruke sa aspekta poljoprivrednog proizvođača da prikaže svijetu, narodu i Evropskoj uniji, da smo mi jedinstveni kao proizvođači, da smo tu bez politike.”

Mnogo je izgubljeno, mnogo vremena potrošeno ali očekivanja su sada velika. Cilj je vratiti uništenu domaću proizvodnju koja trenutno zadovoljava jedva 20 posto potreba. Ova godina je teška i izazovna, kaže Bakajlić koji dolazi iz Semberije, najveće žitnice:

“Mislim da će poljoprivredni proizvođači imati povjerenje u nas i u proizvodnju bez obzira što smo naišli na najtežu godinu proizvodnje a to je 2023. – najskuplja proizvodnja, najlošija godina, vremenske neprilike su utjecale na sam proizvod. Mislim da smo u problemu ako se ne uspijemo zaštititi. Ljudi su mnogo izgubili zbog tih pristupnih fondova koje nisu mogli koristiti.”

Na današnji sastanak nisu pozvani predstavnici vlasti jer ogorčeni poljoprivrednici jednostavno kažu – ne trebaju nam.

Rtv FBiH
Previous Novi Pazar: Nekretnine skuplje nego u Beogradu. Grad vrvi od turista
Next Udruženja žrtava: Smatramo da Tužilaštvo BiH radi po instrukcijama iz Beograda

You might also like

Ekonomija/Biznis

Edin i Samir vratili se iz Turske i pokrenuli biznis u Bosni i Hercegovini

Ukoliko imate dovoljno volje i želje u Bosni i Hercegovini možete uspjeti kao bilo gdje drugo u svijetu. Ovu tvrdnju opravdala su najbolji prijatelji, mladi ljudi, poduzetnici Samir Vildić i Edin Imamović koji

Ekonomija/Biznis

Medina Rahman predvodi širenje proizvodnje metalnih konstrukcija u Prijedoru

  Medina Rahman je direktorica “EDNA Metalworking”, prijedorske kompanije koja se bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija i trenutno zapošljava 30 radnika. Fokus proizvodnje im je na izradi stanica za grijanje. Izvoze

MADE IN BOSNIA-387

Jaffa Plantaže: Proizvodnja i turizam na 75 hektara

U mjestu Blagaj kod Mostara posluje firma “Jaffa – Komerc” čiji djelatnici uzgajaju voće i povrće, ali nude i obilaske za djecu i odrasle te edukativno utječu na svoje posjetitelje koji se također