Pomoć narodu Gaze i Palestine iz Bosne – primjeri dječije velikodušnosti

Pomoć narodu Gaze i Palestine iz Bosne – primjeri dječije velikodušnosti

U svim džamijama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je nakon džuma – namaza organizirana sergija za pomoć narodu Gaze. Prikupljena sredstva će stanovništvu Gaze biti dostavljena čim se za to steknu uslovi.

Sergija za pomoć narodu Palestine organizirana je i na području Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, a u akciju su se uključila i djeca iz Srebrenice koja su od svojih džeparaca odvojila priloge za djecu u Gazi.

“Prije džume jedan dječak mi je rekao “Efendija imam deset i po maraka za Palestinu”, naveo je imam u Srebrenici Ahmed ef. Hrustanović.

Dodao je da su “djeca Srebrenice uz djecu Gaze i Palestine”.

“Što se nas tiče mi smo uspjeli. U našim prvim safovima su dječaci, u sergijama su prvi. Znamo da su naše generacije na pravom putu”, smatra ef. Hrustanović koji je prisutne u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici podsjetio da je Palestina u najtežim vremenima za Bosnu i Hercegovinu bila “uz našu zemlju i organizovala pomoć”.

Djeca iz Srebrenice se često uključuju u akcije podrške i odvajaju sredstva za svoje vršnjake u slučaju potrebe.

Rijaset Islamske zajednice u BiH će iz Fonda za humanitarne krize izdvojiti urgentnu pomoć za pomoć narodu Gaze.

Imam džemata Turbe Edin ef. Memić objavio je:

“Kada sam jučer na svom profilu najavio današnju postdžumansku sergiju za Palestinu koja će biti organizirana u našim džamijama, kazao sam, a ciljajući na žensku populaciju, ako nemate muško čeljade u kući, a želite se odazvati na ovu sergiju, pošaljite po komšiji. Meni lično odazvalo se nekoliko osoba još jutros, a jednu izdvajam“, kazao je ef. Memić na društvenim mrežama te dodao:

“U pitanju je djevojčica koja nema oca, a koja je poruku poslala majci da od njene skromne dječije ušteđevine na sergiju pošalje 50 KM što je njena majka i učinila. Molim Allaha da im ukabuli, a njenom babi da lijepi džennet podari.“

U svim džamijama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i u bošnjačkoj dijaspori danas je nakon džuma-namaza proučena dova za mir te organizirana sergija za pomoć narodu Gaze.

U svim džamijama je na hutbi pročitana poruka reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića povodom dešavanja u Gazi.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji brojne džematlije su nakon džuma-namaza dale svoje priloge za pomoć stanovnicima Gaze koji su izloženi svakodnevnom bombardovanju. Iz Rijaseta su naveli kako će pomoć biti dostavljena čim se za to steknu uslovi.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na jučerašnjoj sjednici, razmatrajući trenutnu situaciju u Gazi, još jednom osudio svaki oblik terorizma i nasilja nad nedužnim civilima i pozvao na deeskalaciju nasilja i postizanje trajnog i pravednog mira između Palestine i Izraela.

Rijaset je osudio prekomjernu i neselektivnu upotrebu sile i napade na civilnu infrastrukturu, škole i bolnice. Islamska zajednica će u kontaktu s međunarodnim humanitarnim organizacijama UN-a i drugima utvrditi načine na koje bi se humanitarna pomoć što prije dostavila građanima Gaze.​​​​​​​

(AA/MiruhBosne)

Previous U Bihaću obilježena 31. godišnjica formiranja 5. korpusa ARBiH
Next Pogledajte kako je Pudar otplivala do srebra u ‘najtežoj plivačkoj disciplini’

You might also like

NAŠI DANI

Saradnja dvije Tuzle: Protokol o štampanju velikog tiraža Bosansko-turskog rječnika iz 1631. godine

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle i Turgut Ozcan, zamjenik načelnika Općine Tuzla iz Istanbula, sa saradnicima, susreli su se danas u Gradskoj upravi, kako bi razgovarali o unapređenju saradnje i budućim

NAŠI DANI

Stari most u Mostaru u znaku Međunarodnog suda pravde u Hagu

  Povodom godišnjice presude u predmetu Prlić i ostali, Stari most u Mostaru bio je u znaku Međunarodnog suda pravde u Hagu. Ovim povodom, saopštenjem za javnost oglasio se organizator

NAŠI DANI

Ustavni sud privremeno stavio van pravne snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas održao 127. plenarnu sjednicu na kojoj je usvojio zahtjev Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za donošenje privremene mjere u predmetu broj U