Porodice pristižu u Potočare na kolektivnu dženazu 30 žrtava genocida. U genocidu u Srebrenici ubijene i cijele porodice

Porodice pristižu u Potočare na kolektivnu dženazu 30 žrtava genocida. U genocidu u Srebrenici ubijene i cijele porodice

Od ranih jutarnjih sati u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari pristižu porodice, prijatelji, rodbina, komšije i ostali građani kako bi prisustvovali dženazi i ukopu 30 žrtava ubijenih u genocidu u ljeto 1995. godine u Srebrenici, javlja Anadolu.

Porodice će danas ukopati uglavnom nekompletna tijela svojih najmilijih koji su ubijeni na najsurovije načine, a za čijim posmrtnim ostacima su tragali godinama. Pronađeni su u brojnim masovnim grobnicama.

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima danas će biti ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine nad stanovnicima “zaštićene zone UN-a” u Srebrenici.

Među 30 osoba koje će pronaći svoj smiraj ove godine nalaze se četiri maloljetnika. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je Elvir Salčinović, dječak koji je imao 15 godina kada je ubijen. Pogubljen je na području Baljkovice, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine.

Identifikovan je 2011. godine. Konačan smiraj naći će uz svoga oca Turabiju i brata Almira, koji su u Potočarima ukopani 2003. odnosno 2011. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su još 2007. godine na području Kamenice.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva genocida koji je tadašnja vojska republike srpske pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića počinila nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici. Još uvijek se traga za oko 1.000 žrtava genocida.

Malić, Malagić, Mehić, Osmanović, Salihović, Zukić, Suljić, Rizvanović…Na ploči u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari imena ubijenih u genocidu u ljeto 1995. godine u Srebrenici. Očevi i sinovi, braća, rođaci…Pod istim prezimenom veliki broj Bošnjaka koji su tog ljeta prije 28 godina ubijeni na najbrutalniji način.

Pod istim prezimenom čak i desetine osoba – uža i šira familija. Otac i sin, dva sina, tri sina…U nekim slučajevima ubijeni su svi muškarci iz jedne porodice, od maloljetnika pa do djedova. Cilj je bio uništiti cijele porodice, a u nekim slučajevima su i uspjeli.

Trenutno nema podataka o koliko porodica je riječ. Koliko porodica je u potpunosti uništeno i ostavljeno bez muških članova.

Izvor: Agencije

Previous U Tuzli mirna šetnja „8372 za Srebrenicu“ i program na Trgu slobode povodom 11. jula
Next Kurti na komemorativnom skupu povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici: "Srbija još nije kažnjena za genocid u Srebrenici"

You might also like

NAŠI DANI

Iz Malezije stiže 50.000 vakcina za Bosnu i Hercegovinu

Vlada Malezije danas je održala sjednicu na kojoj je donijela odluku o upućivanju prve tranše u iznosu od 50.000 vakcina protiv Covid-19 za Bosnu i Hercegovinu. Kako saznaje Fena, ova

NAŠI DANI

Obilježena 26. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici

U Srebrenici je danas obilježena 26. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima. Ispred igrališta osnovne i srednje škole u Srebrenici počast nevino ubijenim žrtvama 12. aprila 1993. godine odali su preživjele

NAŠI DANI

Godišnjica pogibije visoke državne delegacije predvođene dr. Ljubijankićem

Danas se navršava 22 godine od pogibije visoke državne delegacije koju je na putu od Bihaća prema Zagrebu predvodio dr. Irfan Ljubijankić, tadašnji ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Tim