‘Poseban je osjećaj kada svoju zemlju možeš da predstavljaš širom svijeta i zaista sam ponosan na to’

‘Poseban je osjećaj kada svoju zemlju možeš da predstavljaš širom svijeta i zaista sam ponosan na to’

Sanjin Pehlivanović je još jednom učinio Bosnu i Hercegovinu ponosnom. Osvojio je srebrenu medalju na Svjetskom prvenstvu u bilijaru, koje je održano u Klagenfurtu (Austrija) u disciplini osam.

U finalnom meču Sanjin je pružio odličan otpor legendarnom Shaneu van Boeningu, no Amerikanac je na kraju došao do zlatne medalje i čeka od 75 hiljada dolara nakon što je pobijedio 10:7.

Najboljem bosanskohercegovačkom igraču bilijara je pored srebrene medalje pripalo i 35 hiljada dolara, a pored mnogo uspjeha u omladinskoj i seniorskoj kategoriji, čini se da je ovaj najveći u Sanjinovoj karijeri.

Na dodjelu medalja Pehlivanović je došao ogrnut zastavom Bosne i Hercegovine, a malo je nedostajalo da se umjesto američke sluša himna naše države.

Sjajni 22-godišnji igrač SBK Predator iz Sarajeva ispričao je za Oslobođenje svoje utiske sa Svjetskog prvenstva.

– Moram biti zadovoljan onim što sam postigao iako, naravno, postoji žal jer mislim da sam mogao do zlatne medalje. U finalu sam imao problema sa breakom, nikako me nije išlo kod razbijanja kugli, a protiv takvog igrača kakav je Shane, to je jednostavno nenadoknadiv hendikep. Ono što mi je najvažnije jeste da sam još jednom potvrdio da sam tu, da imam igru kojom mogu osvajati velika takmičenja, a medalje i trofeji će sigurno doći, rekao je Pehlivanović.

Da je talenat kakav se rađa jednom u stotinu godina, znalo se već kada je imao 13 godina, u omladinskoj karijeri osvojio je bukvalno sve što se moglo osvojiti. Bio je prvak svijeta u kadetskoj konkurenciji, višestruki evropski prvak u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji. Kao veoma mlad počeo je igrati seniorske turnire, a prije ovog svjetskog srebra bio je prvak Evrope u disciplini deset.

U posljednjih nekoliko godina bukvalno je konstantno van kuće, nastupa na turnirima širom svijeta ne samo u Evropi već i u SAD-u, Kini, Vijetnamu, na Maldivima. Život profesionalnog igrača bilijara jednostavno je takav, koferi su stalno spakovani.

U Klagenfurt je stigao direktno iz Vijetnama, gdje je igrao dva veoma jaka turnira Peri Open i Hanoi Open, a na ovom potonjem je završio kao treći nakon što je u polufinalu poražen od kasnijeg pobjednika Jasona Shawa. Nakon Austrije došao je u Sarajevo, ali vrlo brzo ga čekaju novi izazovi.

– Naravno da nije baš jednostavno kada si konstantno u avionu, daleko od porodice ili prijatelja, ali nemam prava da se žalim. Radim ono što volim, uživam u svakom trenutku provedenom za bilijarskim stolom. Poseban je osjećaj kada svoju zemlju možeš da predstavljaš širom svijeta i zaista sam ponosan na to, dodao je Sanjin.

Teško je uopšte predočiti kakva je dimenzija Pehlivanovićevih uspjeha, jer konkurencija s kojom se bori dolazi bukvalno iz čitavog svijeta, to su stotine hiljada igrača koji pokušavaju stići do vrha.

Previous Palestinski ljekari spasili bebu trudnice koja je ubijena u izraelskim napadima
Next UNICEF: Dječje žrtve u Gazi “rastuća mrlja na našoj kolektivnoj savjesti”

You might also like

SPORT

Lana Pudar 4. u finalu Svjetskog kupa – 100m leptir (Video)

Lana Pudar, najbolja plivačica Bosne i Hercegovine nastupila je danas na utrci Svjetskog kupa u Berlinu, disciplina 100 metara leptir. Pudar je pobijedila kvalifikacionu utrku, dok je u finalu zauzela

SPORT

Tuka pobjednik utrke na mitingu u Italiji: Amelovo najbolje vrijeme ove sezone

Amel Tuka slavio je sinoć na mitingu u italijanskoj Brugneri u utrci na 800 metara s vremenom 1:44.80. Prvi put u sezoni Tuka je istrčao trku u vremenu ispod 1:45.

SPORT

Jure Franko o Igrama ‘84: Sarajevo je ujedinilo svijet

Kada se govori o Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu prije 40 godina, većini ljudi na um padaju naredne asocijacije: Vučko, Pahuljica i slogan „Volimo Jureka više od bureka“. Vučko je