UNICEF: Dječje žrtve u Gazi “rastuća mrlja na našoj kolektivnoj savjesti”

UNICEF: Dječje žrtve u Gazi “rastuća mrlja na našoj kolektivnoj savjesti”

– U proteklih 18 dana, Pojas Gaze svjedočio je razornim žrtvama svoje djece, sa prijavljenim 2.360 smrtnih slučajeva i prijavljenih 5.364 ozlijeđenih zbog nemilosrdnih napada, odnosno više od 400 djece, kako se navodi svakodnevno ubijao ili ranjavao. Osim toga, više od 30 izraelske djece je navodno izgubilo život, a desetine su i dalje u zarobljeništvu u Pojasu Gaze. Period od 18 dana je najsmrtonosnija eskalacija neprijateljstava u Pojasu Gaze i Izraelu kojoj su UN svjedočile od 2006. godine – saopćio je UNICEF 24. oktobra.

Gotovo svako dijete u Pojasu Gaze bilo je izloženo duboko uznemirujućim događajima i traumama, obilježenim široko rasprostranjenim razaranjem, nemilosrdnim napadima, raseljavanjem i ozbiljnom nestašicom osnovnih potrepština kao što su hrana, voda i lijekovi.

“Ubijanje i sakaćenje djece, otmice djece, napadi na bolnice i škole, te uskraćivanje humanitarnog pristupa predstavljaju teška kršenja prava djece”, rekla je Adele Khodr, regionalna direktorica UNICEF-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku. “UNICEF hitno apeluje na sve strane da pristanu na prekid vatre, omoguće humanitarni pristup i oslobode sve taoce. Čak i ratovi imaju pravila. Civili moraju biti zaštićeni – posebno djeca – i moraju se učiniti svi napori da ih se poštedi u svim okolnostima.”

Zapadna obala je također svjedočila alarmantnom porastu broja žrtava, sa skoro stotinu Palestinaca navodno je izgubilo živote, uključujući 28 djece, a najmanje 160 djece je navodno zadobilo povrede. Čak i prije tragičnih događaja od 7. oktobra 2023., djeca na Zapadnoj obali već su se borila s najvišim nivoom nasilja povezanog s sukobom u posljednje dvije decenije, što je rezultiralo gubitkom 41 palestinske djece i šestero izraelskih života do sada ove godine.

“Situacija u Pojasu Gaze sve je veća mrlja na našoj kolektivnoj savjesti. Stopa smrtnosti i povreda djece jednostavno je zapanjujuća”, rekla je Khodr. “Još strašnija je činjenica da će dnevni broj mrtvih nastaviti rasti ako se tenzije ne smanje i ako se ne dozvoli humanitarna pomoć, uključujući hranu, vodu, medicinske potrepštine i gorivo.”

Gorivo je od najveće važnosti za rad osnovnih objekata kao što su bolnice, postrojenja za desalinizaciju i pumpne stanice za vodu. Jedinice intenzivne njege novorođenčadi smještaju preko 100 novorođenčadi, od kojih su neka u inkubatorima i oslanjaju se na mehaničku ventilaciju, zbog čega je neprekidno napajanje električnom energijom pitanje života i smrti.

Čitavo stanovništvo Pojasa Gaze, koje čini skoro 2,3 miliona ljudi, suočava se s teškim i hitnim nedostatkom vode, što predstavlja teške posljedice za djecu, otprilike 50 posto stanovništva. Većina vodovodnih sistema je ozbiljno pogođena ili je prestala da radi zbog kombinacije faktora, uključujući nestašicu goriva i oštećenja vitalne infrastrukture za proizvodnju, tretman i distribuciju. Trenutno, kapacitet proizvodnje vode iznosi samo 5 posto njegove uobičajene dnevne proizvodnje.

Ugrožene grupe stanovništva pribjegavaju izvorima vode koji nisu za piće, uključujući vodu visokog saliniteta i bočaćeg kvaliteta iz poljoprivrednih bunara. Da bi se problem pogoršao, pet postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Gazi prestalo je s radom, prvenstveno zbog nestašice goriva, što je dovelo do ispuštanja više od 120.000 kubnih metara otpadnih voda u more.

“Snimak djece koja se spašavaju iz ruševina, ranjena i u nevolji, dok drhte u bolnicama dok čekaju liječenje, prikazuje ogroman užas koji ova djeca trpe. Ali bez humanitarnog pristupa, smrt u napadima mogla bi biti vrh ledenog brijega”, rekla je Khodr. “Broj smrtnih slučajeva će se eksponencijalno povećati ako se inkubatori počnu da kvare, ako bolnice zamrače, ako djeca nastave piti neispravnu vodu i nemaju pristup lijekovima kada se razbole.”

Kako bi odgovorio na tešku situaciju za djecu u Pojasu Gaze, UNICEF poziva na:

Trenutni humanitarni prekid vatre.
Svi pristupni prelazi u Gazu da budu otvoreni za siguran, neprekidan i nesmetan pristup humanitarnoj pomoći, uključujući vodu, hranu, medicinske potrepštine i gorivo.
Hitnim medicinskim slučajevima u Gazi će biti dozvoljeno da napuste ili da dobiju kritične zdravstvene usluge.
Poštovanje i zaštita civilne infrastrukture kao što su skloništa i škole, te zdravstvene, električne, vodovodne i sanitarne ustanove, kako bi se spriječili gubici života civila i djece, izbijanja bolesti, te kako bi se pružila njega bolesnima i ranjenima.

Previous 'Poseban je osjećaj kada svoju zemlju možeš da predstavljaš širom svijeta i zaista sam ponosan na to'
Next Fond Memorijala KS producirao video o komandantu 210. viteške brigade Nesibu Malkiću

You might also like

NAŠI DANI

Zimske radosti u Centru “Safet Zajko”: Od sutra besplatno klizanje

Općina Novi Grad Sarajevo i ove je zimske sezone stanovnicima Novog Grada i Sarajeva omogućila besplatno klizanje na otvorenom. Najmlađi sugrađani, ali i oni malo stariji, dane zimskog raspusta moći

NAŠI DANI

Bosanska dijaspora za 3 mjeseca ove godine poslala 619 miliona BAM

Dijaspora je u Bosnu i Hercegovinu u prvom tromjesečju ove godine poslala skoro 619 miliona KM ili za 5% više u odnosu na isti period lani, i to samo preko

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Zvorniku obilježen 8. april – Dan otpora agresiji (Foto)

Polaganjem cvijeća na Kazanbašči i na Kula gradu u Zvorniku, te prigodnim programom i obraćanjima prisutnih zvaničnika, podpredsjednika RS Ramiza Salkića, federalnog ministra za boračka pitanja Salke Bukvarevića i federalnog