Potpisan ugovor o obnovi Sahat-kule u Banjaluci

Potpisan ugovor o obnovi Sahat-kule u Banjaluci

U Banjaluci je danas potpisan ugovor o obnovi Sahat-kule koja je nakon 500 godina postojanja srušena 1993. godine, a nalazila se u blizini Ferhat-pašine džamije, javlja AA.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora o obnovi i rekonstrukciji Sahat-kule. Istakao je da je o ovom pitanju razgovarano i prije pandemije koronavirusa na relaciji Muftijstvo banjalučko, Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Vakufske direkcije Republike Tuske, Ambasade Republike Turske i Grada Banjaluka.

“Problem nije predstavljala dobra volja nego ove neprilike koje su se desile tako da smo i današnje potpisivanje imali putem videokonferencije na relaciji Banjaluka, Sarajevo i Ankara. Partneri su vakufske direkcije BiH i Turske koje će implementirati i finansirati projekat, Grad koji će sve pratiti s potrebnim dozvolama i Muftijstvo koje raspolaže dokumentacijom”, kazao je Radojičić.

Sahat-kula u Banjaluci potiče iz 16. vijeka, preživjela je zemljotres 1969. godine, a srušena je 1993. godine

“Sada se vraća na lokaciju pored obnovljene Ferhat-pašine džamije. Jedan od simbola grada, dijelova nacionalnog i kulturnog blaga na ovim prostorima”, kazao je Radojičić.

Nusret ef. Abdibegović, muftija banjalučki, rekao je da su iskazali saosjećanje s turskim narodom koji osjeća posljedice zemljotresa u Izmiru.

“Urbani dio ne čine samo ljudi, urbani dio podrazumijevaju ljudi od civilizacije, objekti, zgrade i historijsko naslijeđe koji svaki grad ima i s kojim se svaki grad ponosi. Vjerujem da ćemo Banjaluci vratiti Sahat-kulu, da će Banjaluka vratiti sjaj”, kazao je Abdibegović.

Istakao je da u velikoj mjeri nedostaju oni koji su zbog korone spriječeni da budu s nama, a da se nada da će poslije korone kada budu dolazili vidjeti Sahat-kulu i da će ovaj grad pružiti još veću toplinu bez obzira na iskušenja i poteškoće kroz koje su Bošnjaci prošli.

Mislimo da možemo postojano živjeti ovdje i ići naprijed i liječiti rane zajedno sa svim ljudima dobre volje.

Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije IZ u BiH, rekao je da ovo 27. protokol koji potpisuju s Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske.

“U Banjaluci s ovim projektom trenutno realiziramo dva projekta, a nadamo se da će ih u budućnosti biti i više. U cijeloj Bosni i Hercegovini terenutno realiziramo oko 15 velikih projekata ukupne vrijednosti oko 50 miliona KM”, kazao je on.

Istakao je da je sljedeći korak izrada projektne dokumentacije, pribavljanje dozvola, raspisivanje tendera pa početak izgradnje Sahat-kule.

“Nadamo se da će sve ovo uskoro završiti i da ćemo svi svećano slaviti otvaranje ove Sahat-kule”, rekao je on.

Prema preliminarnim procjenama, izgradnja bi mogla koštati između dva i tri miliona KM, ali ova cifra nije konačna, jer zavisi od projekta.

Previous Liga prvaka za žene: Igračice SFK 2000 Sarajevo bolje od prvakinja Izraela
Next Historijski urbani krajolik Sarajevo postao nacionalni spomenik

You might also like

NAŠI DANI

Dan državnosti Bosne i Hercegovine – Ponedjeljak 25. novembar neradni dan

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da je Zakonom o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine propisano da je 25. novembar Dan državnosti BiH državni

NAŠI DANI

Bosanski košarkaški arbitar sudi finale OI u Tokiju između SAD-a i Francuske

Bosna i Hercegovina će imati svog predstavnika u velikom finalu turnira košarkaša na Olimpijskim igrama u Tokiju. Bosanskohercegovački arbitar Ademir Zurapović dijelit će pravdu u utakmici između reprezentacija Sjedinjenih Američkih

NAŠI DANI

Potukao Janšu! Komšić čestitao Golobu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić čestitao je Robertu Golobu lideru Pokreta sloboda izbornu pobjedu ostvarenu na parlamentarnim izborima u Republici Sloveniji. Primite iskrene čestitke povodom uvjerljive pobjede na