Potražnja za bosanskim šljivama u Njemačkoj veoma dobra

Potražnja za bosanskim šljivama u Njemačkoj veoma dobra

Počela je sezona za šljive iz Bosne: Jan Gütinger iz istoimene rastuće voćarske kompanije prihvatio je svoju prvu isporuku prošlog četvrtka u Rietheim-Weilheimu.

Ove godine planirano je 40 kamiona, što je skoro 760 tona. “Potražnja je trenutno vrlo dobra. Sada ćemo vidjeti kako se sezona razvija u narednih nekoliko sedmica.”

Gütinger kupuje robu od partnera direktno u Bosni. “Mi radimo sa porodičnim biznisom koji raste preko 100 godina i proizvodi oko 1.200 tona godišnje u regionu, a glavni usjev je čačanska ljepotica“. Važno je za sve sorte u svom asortimanu da će se koštica lahko odvojiti. “Pravilna zrelost je ovdje presudna.”

Kompanija kupuje šljive iz Bosne od 2014. godine, te ih uvozi direktno u Njemačku. Roba se onda djelimično preprodaje drugim evropskim zemljama: “Ja izvozim robu partnerima u Holandiji i Švajcarskoj.”

Gütinger već pet godina trguje šljivama: “To je ono što je moj otac počeo, a ja to radim od preuzimanja 2017. godine. Kontinuirano rastemo – prošle godine bilo je 300 tona, ove godine je to već sad premašilo duplu količinu. ”

Previous Željezara Ilijaš instalirala novu proizvodnu liniju, povećava kapacitet za 50 posto
Next Najavljen bogat program ovogodišnjeg Festivala kulture Slovo Gorčina (VIDEO)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Uspješne priče iz Maglaja: Dvije Lejle hrabro pokrenule vlastite biznise

Od početka godine nekoliko mladih osoba odlučilo je pokrenuti samostalni biznis, a uglavnom se radi o obrtima, ugostiteljskim objektima ili trgovinama. O tome kako su donijele odluku da egzistenciju osiguraju

Ekonomija/Biznis

Bingo zvanično preuzeo Alta Shopping Center u Sarajevu: Čim se steknu uslovi otvaraju hipermarket

Bingo nastavlja ekspanziju na tržištu Bosne i Hercegovine. U kompaniji Bingo za Akta.ba su potvrdili kako su preuzeli Victor Retail d.o.o. Sarajevo koja vodi Altu. “Kada se steknu uslovi počet

Ekonomija/Biznis

Rast stranih investicija u Bosni i Hercegovini – Investicije porasle za 60,6%

     Prema podacima Centralne Banke BiH o stranim investicijama u prvih devet mjeseci 2017. godine, priliv ulaganja je dosegao iznos od  630,8 miliona KM, što predstavlja porast od 60,6