Željezara Ilijaš instalirala novu proizvodnu liniju, povećava kapacitet za 50 posto

Željezara Ilijaš instalirala novu proizvodnu liniju, povećava kapacitet za 50 posto

Željezara Ilijaš u protekom je periodu investirala više od milion eura u instalaciju nove ljevačke linije i unapređenje tehnološkog parka. U toku su završni radovi, a početak proizvodnje planiran je za decembar 2019. godine.

„Radi se o uvođenju horizontalne linije Disamatic kojom ćemo značajno povećati  kapacitete  i proširiti proizvodni asortiman,“ izjavili su iz menadžmenta  Željezare Ilijaš, te dodali kako je zahvaljujući ovoj investiciji u narednom periodu planirano dodatno zapošljavanje i unapređenje poslovanja.

Proizvodi sa nove linije su namjenjeni za tržište automobilske industrije, tako da su u završnoj fazi i pregovori sa novim kupcima iz ove oblasti.

Kapacitet raste za 50 posto

Trenutno se u Željezari Ilijaš proizvodi oko 20.000 tona odlivaka godišnje, dok će navedenom investicijom kapacitet rasti na 30.000 tona.

U okviru tri proizvodna pogona, proizvode se odlivci do 25 kg namijenjeni za automobilsku i procesne industrije, srednji odlivci kao što su šahtovi i rešetke, te odlivci velikih gabarita koji su namijenjeni za željezare, termoelektrane, rudnike, brodove, mostogradnju, procesnu industriju itd.

Poznati kupci

„Samo neki od kupaca sa kojima sarađujemo su SKF, talijanski CMR,  njemački ACO i MKI, a naša osnovna komparativna prednost jeste da smo u mogućnosti  na jednoj lokaciji proizvoditi odlivke u težinskom rasponu od 0,5 kg – 30 tona, kao i sve vrste materijala od sivog, nodularnog pa do čeličnog liva,“ ističu iz Željezare.

Željezara Ilijaš posluje dugi niz godina, a promjenom vlasničke strukture i ulaskom u vodeći privatni sistem u BiH, izgrađena je nova savremena livnica i intenzivirana ulaganja u nove projekte i širenje proizvodnog portfolia.

Izvor: BiznisInfo

Previous Kraljevski grad Srebrenik nezaobilazna destinacija zaljubljenika u historiju srednjovjekovne Bosne
Next Potražnja za bosanskim šljivama u Njemačkoj veoma dobra

You might also like

Ekonomija/Biznis

SBF, jedan od najvažnijih ekonomskih događaja okupio brojne zvaničnike iz regije i svijeta

Deseta međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF) počela je uvodnim govorima u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, a kao i svih prethodnih godina okupila je vodeće poslovne i

Ekonomija/Biznis

Firma Bosna Plastik u Goraždu bavi se reciklažom PET ambalaže

U Goraždu je prije dvije godine s radom počela kompanija “Bosna Plastik” u čijem pogonu se vrši proizvodnja i prerada PET ambalaže i tvrde plastike. Njen osnivač su investitori iz

Ekonomija/Biznis

Na rijeci Bosni gradiće se HE Kovanići

Javno preduzeće Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo je uključilo Projekat izgradnje hidroelektrane Kovanići (HE Kovanići) u svoj plan za povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih resursa u ukupnoj proizvodnji. HE Kovanići,