Prce: Plasman na EP je veliki uspjeh, sigurno tamo ne idemo da se šetamo

Prce: Plasman na EP je veliki uspjeh, sigurno tamo ne idemo da se šetamo

Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine treći dan boravi  na Ilidži, gdje obavlja prvi dio priprema za historijski nastup na Evropskom prvenstvu, koje će se od 9. do 26. januara održati u Švedskoj, Norveškoj i Austriji.

Najbolji bosanskohercegovački rukometaši igrat će u D-grupi s ekipama Francuske, Portugala i Norveške, s kojim će u domaćem Trondheimu 10. januara igrati na otvaranju prvenstva.    

Jedan od naših najiskusnijih igrača Nikola Prce, lijevi bek kosovske ekipe Besa Famiglia iz Peći, kazao je da treći dan priprema teče po planu i da je bosanskohercegovački tim već odigrao jednu pripremnu utakmicu s reprezentacijom Saudijske Arabije.

“Svaki početak je težak. Mislim da nismo puno propustili jer su lige u evropskim državama trajale sve do sada. Očekujemo da nam se 29. decembra priključe Burić i Perić, koji još igaju u svojim klubovima u Njemačkoj. Prva faza je najteža, radi se na fizičkoj pripremi, a poslije ćemo imati vremena za uigravanje. U drugoj fazi priprema 2. januara putujemo u Poreč gdje ćemo igrati susrete s Hrvatskom i Katarom. To će biti završna ‘glazura’”, kazao je Prce. 

Velika neizvjesnost oko nastupa reprezentacije na EP, zbog nedostatka finansijskih sredstava u Rukometnom savezu BiH, po riječima Prce nije se odrazila na atmosferu u ekipi i motivaciju igrača.

“Situacija oko našeg nastupa na EP nije nas ‘poljuljala’. Navikli smo na to. Ja sam u ekipi nekih 14-15 godina, možda smo samo dvije- tri godine imali neke normalne, profesionalne uvjete kakve zaslužuje državna reprezentacija. Ovo je naša svakodnevnica, ali sigurno to nas nije ‘poljuljalo’, jer smo na to navikli, iako nam nekada bude krivo kad nas potcjenjuju. Upravo zbog toga neke smo utakmice iz inata riješili u našu korist”, kazao je Prce.

Tridesetdevetogodišnji Čapljinac smatra da naš tim na EP-u očekuje izuzetno teška grupa.

“Neke naše želje nisu se uslišile. Željeli smo da igramo u Austriji, jer bi tamo sigurno bilo puno više naših ljudi. Naša grupa je stvarno teška, imamo domaćina Norvešku, Francusku, svjetskog, evropskog i olimpijskog prvaka. Portugal je reprezentacija koja je možda najviše napredovala u zadnjih četiri pet godina. Imaju tri jaka kluba koji igraju Ligu prvaka. Portugalci ulažu jako puno u rukomet. Sigurno da će u Trondheimu biti puno naših ljudi. Borit ćemo se, da kažem da idemo na pobjedu mislim da bi to bilo malo previše. Sam plasman na EP za nas je veliki uspjeh, ali sigurno da tamo nećemo ići da se šetamo po terenu. Idemo da damo svoj makismum pa koliko se bude moglo”, smatra Prce.

Prema statistici, Bosna i Hercegovina će na EP imati jednu od najstarijih ekipa.

“Mi smo ekipa spoj mladosti i iskustva, ima nas starijih, dosta je igrača sa više od 30 godina, ali imamo i mlađih sa 18, 19 i 20 godina, koji će biti među 18-20 igrača. Mislim da ekipa Islanda ima tri četiri glavna igrača koji imaju po 40 godina.  Ako igrač igra dobro, ako se osjeća dobro godine nisu važne u ovom sportu. U rukometu se produžio životni vijek, igrači od 35 do 38 godina ako fizički mogu istrpiti te napore još uvijek mogu dosta pomoći”, kazao je Prce. 

Govoreći o nastavku karijere, Prce je izjavio da trenuno igra u lakšoj ligi i da mu se zbog toga ‘možda produžio rukometni vijek’. 

“Rukomet je nešto što najviše volim. Najbolje se osjećam na parketu i ako budem mogao igrat ću 2020. godinu, a možda ta godina bude i kraj, stvarno ne znam”, kazao je Prce.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine na Ilidži će se pripremati do Nove godine i trenirat će dva puta dnevno. U drugoj fazi, 2. januara, putuje u Poreč. Tokom petodnevnih priprema učestvovat će na mini-turniru sa selekcijama Hrvatske i Katara, a 8. januara iz Zagreba putuje u Norvešku. 

Previous Tržište automobila u Bosni i Hercegovini bilježi rast šestu godinu zaredom
Next Tuzla: Migranti sa stanice bit će smješteni u motel

You might also like

NAŠI DANI

Zenica u plavoj-žutim bojama. Baždarević odabrao početni sastav (FOTO)

Kolone navijača u dresovima reprezentacije Bosne i Hercegovine i “naoružani” navijačkim rekvizitima slijevaju se prema stadionu Bilino polje, gdje od 20.45 sati reprezentacija Bosne i Hercegovine dočekuje selekciju Estonije. Atmosfera

SPORT

Večeras u Skenderiji klizački nastup Jayne Torvill i Christophera Deana

Večeras u Skenderiji Sarajevo Open 2024. i klizački spektakl za oči i dušu. Olimpijski šampioni Jayne Torvill i Christopher Dean otplesali na ledu svoj čuveni Bolero. Oživjela divna sjećanja, uz

SPORT

Džumhur u trećem kolu Roland Garrosa!

  Najbolji bosanskohercegovački  teniser Damir Džumhur (29. ATP) plasirao se u treće kolo Roland Garrosa nakon što je savladao Moldavca Radua Albota (97. ATP), rezultatom 3:2. Džumhur je odličnom igrom