Predsjednik Udruženja logoraša Mostar pisao izraelskom ambasadoru

Predsjednik Udruženja logoraša Mostar pisao izraelskom ambasadoru

Predsjednik Udruženja logoraša Mostar Emir Hajdarović uputio je uime tog udruženja u ponedjeljak otvoreno pismo ambasadoru Države Izrael za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Tirani Noahu Galu Gendleru, a povodom osvrta te ambasade na problem izmjena Izbornog zakona BiH i u kojem su, između ostalog, prijedlozi hrvatske strane, koji su stigli prilikom pregovora o izmjenama tog zakona, dobili podršku.

Hajdarović na početku pisma podsjeća ambasadora Gendlera na logoraše koji su, kako je naveo, “preživjeli, torture i poniženja najgore vrste u logorima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) tokom otvorene i presuđene agresije na Bosnu i Hercegovinu”.

“Ratni zločini, etničko čišćenje i organizovanje logora, HVO-a i rukovodstva paradržavne tvorevine tzv. ‘Hrvatske Repubike Herceg Bosna’, pred Haškim tribunalom je okarakterisano kao udruženi zločinački poduhvat, a kompletno rukovodstvo ‘HZHB’ proglašeno je krivim i osuđeno na višegodišnje zatvorske kazne koje i sada neki od njih izdržavaju po evropskim zatvorima”, navodi Hajdarović u pismu.

Dio tog sistema bio je, smatra on,  i Dragan Čović, sadašnji predsjednik HDZBiH, a tada direktor kompanije ‘Soko’ koji je  tadašnju poziciju koristio da logoraše bošnjačke nacionalnosti dovodi na prinudni radni angažman u tu kompaniju, o čemu, tvrdi u pismu, postoje vjerodostojni dokumenti.

“Vjerujem da Vam, s obzirom na iskustva Vašeg naroda, ovo zvuči itekako poznato i izaziva brojne asocijacije. Dragan Čović nikada se nije javno ogradio od toga, kao ni od zločina presuđenih u Hagu, već je, upravo suprotno, nastavio da daje podršku presuđenim zločincima, poput Darija Kordića, ali i ekstremistima koji i dalje promovišu ustaški pozdrav ‘Za dom spremni”, stoji u pismu. 

Zbog svega toga smo, dodaje se, “iznenađeni Vašom podrškom Čoviću i HDZ-u u vezi s reformama izbornog zakona u Bosni i Hercegovini i ako ti isti ni nakon 30 godina žrtvama njihovih tortura ne dozvoljavaju pristup mjestima stradanja kako bi odali poštu svojim sapatnicima”.

Prijedlozi koje zagovara HDZ, ocjenjuje Hajdarović u pismu, “upakovani u tzv ‘legitimno predstavljanje’ i ‘ugroženost Hrvata’, a koje ste Vi podržali, klasična su manipulacija kako bi se došlo do ispunjenja ratnih ciljeva koje nisu ispunili u ratu, a sada bi da ih provedu u miru”. Njima se zagovaraju, ističe on, dodatne etničke podjele i ugrožavaju prava manjina, uključujući i zajednicu Jevreja u Bosni i Hercegovini”.  

U pismu izraelskom ambasadoru Hajdarević navodi kako je jedna od presuda Evropskog suda za ljudska prava uslijedila upravo po tužbi uvaženog Jakoba Fincija, predsjednika Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, zbog nemogućnosti da Jevreji bude birani na važne državne funckije.

“Upravo Dragan Čović i njegov HDZ već 13 godina onemogućavaju implementaciju te presude”, dodaje on u pismu.

“Poštovani ambasadore, ne dajte se izmanipulisati slakorječivošću Dragana Čovića. Ne dajte da vas obmane i uvuče na pogrešnu stranu. Jasno nam je da cijenite činjenicu da su u Mostaru promijenjena imena ulica koja su nosila imena ustaških zločinaca, ali tu promjenu nisu učinili zato što zaista to osjećaju nego su isto učinili pod jakim pritiskom raznih udruženja. Morate znati da to nije zasluga Dragana Čovića, već nas, običnih normalnih Mostaraca i svih građana BiH, koji smo vršili konstantan pritisak da se ti sramotni relikti nacizma uklone”, navodi u pismu Hajdavić.

Zapitajte se, dodaje on dalje,  zbog čega su uopće ta imena dana ulicama, zašto je slavljena ustaška ideologija, i zašto je trebalo tri decenije pritisaka da HDZ i Dragan Čović izmijene te nazive.

“Urađeno je to upravo kako bi dobio podršku za svoj manipulativni Izborni zakon, kojim bi se uveo novi aparthejd i ugrozila prava ljudi koji kao manjina žive na određenim područjima Bosne i Hercegovine. Takvim Izbornim zakonom, uz ostalo, ne samo da ne bi bila uklonjena diskriminacija nad Jevrejima, nego bi njihova prava bila dodatno ugrožena”, zaključuje Hajdarović uime Uduženja logoraša Mostara.

Na kraju izražava uvjerenje kako je mišljenja da ambasador “neće dozvoliti da bude uvučen u tu nečasnu priču, te da će pri formulisanju budućih stavova svakako uzeti u obzir i stavove Jevrejske zajednice u BiH”.

Izvor: Agencije

Previous Na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović postavljena bista velikana bosanskohercegovačke književnosti Alije Isakovića
Next „BOSNA JE SAN O ZEMLJI NA RAZMEĐU SVJETOVA“

You might also like

NAŠI DANI

Vučićeve izjave o cipelama izazvale podsmijeh u Bosni

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, susreo se danas sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem kako bi razgovarali o odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine, Srba i Bošnjaka te smirili

NAŠI DANI

Vlada FBiH osigurala 10 miliona maraka za stambeno zbrinjavanje mladih

  Federalna ministrica financija Jelka Milićević i predsjednik Uprave Union Banke d.d. Sarajevo Vedran Hadžiahmetović potpisali su u Sarajevu ugovor o kreditu, po osnovu kojeg stambena kreditna linija za mlade

NAŠI DANI

Sanski Most: Obilježena godišnjica slavnog Petog korpusa bosanske armije

Na današnji dan prije 29 godina formiran je Peti korpus Armije RBiH.  U okviru manifestacije obilježavanja ovog datuma, danas je u Sanskom Mostu na Trgu ljiljana održana svečana akademija, kojoj