Predstavljeni najznačajniji projekti Centra za napredne tehnologije u Sarajevu

Predstavljeni najznačajniji projekti Centra za napredne tehnologije u Sarajevu

Projekti Centra za napredne tehnologije (CNT) koji su realizirani u protekle četiri godine, odnosno od osnivanja ove institucije, predstavljeni su danas u Sarajevu.

S vizijom zadržavanja mladih kadrova u zemlji, projekti CNT-a su realizirani u partnerstvima s domaćim istraživačima, inženjerima, naučnim institucijama i kompanijama. Posebno je važno što proizvodi i prototipi koji nastaju kao rezultat bh. naučnika mogu naći svoju široku primjenu, kako za civilnu upotrebu tako i u namjenskoj industriji. Jedan od ciljeva CNT-a je kompletan rad uskladiti sa svim relevantnim standardima, uključujući i NATO standarde, te postati mjesto certifikacije drugih institucija.

„Ponosim se što smo postali mjesto okupljanja multidisciplinarnih stručnjaka koji su zajedničkim radom uz veliki entuzijazam kreirali dodatnu vrijednost i nove prilike u našem društvu. Centar je dokazao da imamo kreativne, stručne ljude koji prate svjetske trendove i u prilici su to znanje ponuditi Bosni i Hercegovini i staviti nas u tehnološku utrku sa mnogo razvijenijim zemljama“, istakao je Ensar Mulaosmanović, direktor CNT-a.

Posebno se zahvalio svim institucijama i partnerima koji su u proteklom periodu sarađivali sa Centrom.

„Nabavka opreme je ključ uspješnog funkcioniranja ovakvog centra, zbog čega smo kreirali mrežu partnerstava, kako bismo osigurali kontinuiranu opskrbu svim potrebnim materijalima“, zaključio Mulaosmanović, te izrazio očekivanje podrške nadležnih institucija u opremanju postojeće CNT laboratorije kako bi adekvatno pratila naučno-istraživački razvoj.

U proteklom periodu realizirane su konstrukcije dronova različite namjene, istraživani su materijali poput volframa i titanijuma, te mogućnosti primjene njihovog praha u medicinske i druge svrhe, goriva ćelija koja pretvara hemijsku u električnu energiju će biti posebno važna u procesu dekarbonizacije društva, kao i istraživanja u vezi sa litijum-jonskom baterijom sa grafenskom, a ne grafitnom katodom. Među projektima je i konstrukcija Red Dot nišana, te laserskog daljinomjera i drugih koji će svoju primjenu naći u namjenskoj industriji.

Poseban poticaj daljem razvoju CNT-a će biti Centar za razvoj poduzetništva koji bi trebao početi sa radom unutar ove institucije početkom slijedeće godine.

„Centrom za razvoj poduzetništva zaokružujemo naš sistem podrške razvoju poduzetništva mladih u Kantonu Sarajevo jer, osim finansijske podrške, grant sredstava koja obezbjeđujemo kroz naš program poticaja pokretanja startup biznisa mladih, sada nudimo i sve druge usluge kroz resursne i edukativne servise, konsultantske i istraživačko – projektne servise, kao i servise za korporativno poduzetništvo“, istakao je Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo.

Kako je istakao, država mora mladima ponuditi alternativu koju traže izvan granica naše domovine.

„Upravo zato Centar za razvoj poduzetništva i poslovni inkubator jedan je od projekata CNT-a koji je posebno značajan u segmentu podrške mladima. Sve zajedno treba doprinijeti jačanju poslovnog ambijenta, otvaranju novih, konkuretnih radnih mjesta i zadržavanju mladih stručnjaka u našoj zemlji“, zaključio je ministar Delić.

Previous Pretis iz Vogošće se vratio na staru stazu uspjeha - u posljednjoj godini potpisao ugovore u vrijednosti od pola milijarde KM
Next Obilježena 110. godišnjica Udruženja ilmijje Islamske zajednice u BiH

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet u Sarajevu promovirao 71 doktora nauka i umjetnosti

Promocija doktora nauka i umjetnosti Univerziteta u Sarajevu upriličena je danas u Narodnom pozorištu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, javlja AA. Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu,

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Škola počinje ugradnju solarnih panela i elektrane, što će joj osigurati energetsku samostalnost, a učenicima zaradu

  Srednja Elektrotehnička škola u Tuzli do kraja godine mogla bi postati prva javna ustanova u Bosni i Hercegovini koja će biti u potpunosti energetski neovisna o Elektroprivredi BiH, piše

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Plastenici bi uskoro mogli funkcionirati bez angažmana ljudi zahvaljujući dvojici bh. studenata

“Smart GreenGarden” naziv je projekta koji bi mogao unaprijediti plasteničku proizvodnju zahvaljujući kreativnosti dvojice studenata Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu. Naime, Aladin Kapić iz Cazina i Abdulrahim Klis iz Zavidovića, umreženi