Načelnik Efendić ugostio Huseina Hujića, direktora Svjetske federacije inovatorskih organizacija

Načelnik Efendić ugostio Huseina Hujića, direktora Svjetske federacije inovatorskih organizacija

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić upriličio je danas prijem za Huseina Hujića, direktora Svjetske federacije inovatorskih organizacija ( IFIA ) i generalnog sekretara Asocijacije inovatora BiH (AIBIH).

Prijem je upriličen u čast tome što je ovaj stanovnik općine Novi Grad nedavno po drugi put izabran za direktora jedne vrlo značajne svjetske asocijacije,  Svjetske federacije inovatorskih organizacija (IFIA).  To jasno govori o visokom ugledu i povjerenju koje Husein Hujić i Asocijacija inovatora BiH uživa u svjetskom inovatorskom pokretu. Prijemu je prisustvovao i Vehid Gunić, istaknuti novinar i publicista.

Prilikom susreta razgovarano je o dosadašnjim dostignućima koja su ostvarili bh. inovatori u proteklih više od dvadeset godina otkako Hujić uspješno vodi Asocijaciju inovatora u BiH, koja danas okuplja 415 inovatora iz više od 60 bh. gradova, a koji su svijetu predstavili 378 inovacija, koje predstavljaju isto toliko razvojnih projekata. Za svoj rad dobili su 1.396 svjetskih priznanja, među kojima je priznanje rahmetli kralja Hasana II marokanskog, pape Ivana Pavla II, Ruske akademije nauka, Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo i dr.

„Poznato je da su inovatori iz naše zemlje veoma uspješni i da postižu zapažene rezultate na izložbama koje se dešavaju u BiH i širom svijeta, a u našem naselju Alipašino Polje imamo direktora Svjetske asocijacija inovatora, koji je po drugi put izabran na tu poziciju. U tu čast smo priredili prigodan prijem i izrazili spremnost da podržimo rad naših inovatora u skladu sa mogućnostima, kao i do sada“, izjavio je načelnik Efendić.

Second Slide

On je kazao da se u općini Novi Grad nalazi i Srednja elektrotehnička škola, čiji učenici postižu zapažene rezultate na međunarodnim takmičenjima.

„Upoznati smo sa onim što se dešava u toj sferi našeg života, koja na neki način promoviše širom svijeta naše znanje, inteligenciju, kreativnost i ljepšu stranu priče o BiH. Dokaz tome je da je iz BiH direktor Svjetske federacije inovatorskih organizacija“, kazao je načelnik Efendić.

Direktor Hujić istakao je da su naši mladi inovatori 2006. godine osvojili prvo mjesto na svijetu u konkurenciji 15-tak zemalja od Japana, Južne Koreje, do Njemačke i Švedske. Među osam inovacija sa kojima su se predstavili dvije su iz Dobrinjske gimnazije.

„Toliko puta na najljepši način spomenuto je ime Bosne i Hercegovine. Valjda je to najbolja potvrda da u BiH ima puno talenata, ali je problem u tome što se država o tome ne brine, ne brine se o pameti svojih ljudi. Asocijacija inovatora BiH ima egzaktne pokazatelje u svjetskoj konkurenciji da je naš čovjek pametan. Na deset inovacija bilo gdje u svijetu mi u prosjeku dobijemo više  nagrada nego drugi. U tome smo iznad prosjeka“, naglasio je Hujić.

Prilikom današnjeg prijema u Općini Novi Grad Husein Hujić uručio je načelniku Efendiću jedno od najdražih priznanja koje je za svoj rad dobio u Maleziji, sa željom da ovo priznanje načelnika Efendića podsjeća na studentske dane obzirom da je studirao u toj državi – saopćili su iz sarajevske Općine Novi Grad.

(MiruhBosne)

Previous Izetbegović o reviziji tužbe: Ne možemo skloniti kosti pod ćilim da bismo napravili privremene političke ustupke i kompromise
Next Dokument "Vojske RS": Ostatke džamije na "mesto gde se deponuje otpadni materijal"

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Inovacija Mašinskog fakulteta Sarajevo daje pravu sliku o kvaliteti zraka

  Profesori i studenti Mašinskog fakulteta u Sarajevu, u okviru svog naučno-istraživački rada izradili su uređaje za mobilna mjerenje kvalitete zraka, kako prostorno tako i na različitim visinama, s kojim

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanska pamet: Almir Badnjević – jedan od najistaknutijih naučnika na svijetu

  Kada se spomene biomedicinski inženjering u Bosni i Hercegovini, ime Almira Badnjevića iz Bosanske Krupe, prvog i jedinog doktora biomedicinskog inženjeringa u Bosni i Hercegovini, je neizostavno, a prestižni

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanski inovatori osvojili sedam medalja na sajmu u Ženevi

Sa tri zlatne, tri srebrene i jednom bronzanom medaljom, od ukupno osam predstavljenih inovacija, bosanskohercegovački inovatori su se, nakon četiri godine odsustvovanja, uspješno vratili na ženevski Salon inovacija, koji završava